Ekonomi CEO’nun başını dizel yaktı!

CEO’nun başını dizel yaktı!

19.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Alman VW grubunun iddialı markalarından Audi’nin CEO’su Stadler, dizel araçlarda karbon emisyonlarıyla ilgili yürütülen soruşturmada tutuklandı.

CEO’nun başını dizel yaktı

Dizel araçların karbon emisyonlarını hileli yazılımla olması gerekenden daha az gösterdiği gerekçesiyle hakkında soruşturma yürütülen Alman Audi’nin CEO’su Rupert Stadler dün sabah gözaltına alınmasının ardından öğleden sonra tutuklandı. 20 Audi çalıçanıyla ilgili soruşturma yürütülüyor.

Haberin Devamı

Alman otomobil üreticisi Audi’nin CEO’su dizel emisyon skandalına ilişkin bir soruşturmada delillerin karartılması riski olduğu için tutuklanırken, Münih Savcılığı, soruşturmayı yöneten yetkililerin delillerin karartılması riski görmelerini, tutuklama gerekçesi olarak gösterdi.

1 milyar euro ceza

Audi’nin ana şirketi Volkswagen’dan (VW) bir sözcü CEO Stadler’in tutuklandığını doğruladı. Audi adına açıklama yapan şirket yetkilisi Nicolai Laude, Stadler’in tutuklandığını doğrulayarak “Masumiyet karinesi Stadler için de geçerli olmaya devam ediyor” dedi. Açıklamada, “Şüpheli bugün yargıç önüne çıkarıldı ve gözaltında tutulmaya devam edilmesi kararı verildi” denildi. §Almanya’da Volkswagen’in geçtiğimiz hafta 1 milyar Euro ile cezalandırıldığı skandala Audi de karışmıştı.

Haberin Devamı

CEO’nun başını dizel yaktı

3 yıl önce patladı

Bundan 3 yıl önce patlak veren emisyon skandalında ilk önce Volkswagen araçlarında emisyon testlerini aldatan donanımlar bulunmuş, sonrasında skandal Audi’ye de bulaşmıştı. Volkswagen grubundan yapılan açıklamada 11 milyon dizel araçta emisyon testinde olduğunu anlayıp, emisyonu anında azaltan bir yazılım kullanıldığı itiraf edilmişti. Audi CEO’su Stadler hakkında emisyon değerlerinin manipüle edilmesi sürecinde dolandırıcılık ve yanlış reklamlar yayınlanması suçlamaları inceleniyor.

Şirket geçen ay 60 bin adet A6 ve A7 modeli dizel aracın daha emisyon yazılımı sorunu olduğunu kabul etmişti. Audi, skandal nedeniyle geçen yıl 850 bin aracı geri çağırmış, bunlardan çok azının modifikasyona ihtiyacı olduğu ortaya çıkmıştı.

Öte yandan Volkswagen eski CEO’su Martin Widnerkorn ise geçen ay ABD’li savcılar tarafından yolsuzluk, ABD’li müşterileri kandırmak için komplo kurmak ve Temiz Hava Yasası’nı ihlal etmek suçlarından mahkum edilmişti.

Dizelgate dinmiyor

- Kamuoyunda “Dizelgate” olarak bilinen skandal Eylül 2015’te ortaya çıktı.

- VW, ABD’de satılan 600 bin araca emisyon testlerini geçmelerini sağlayacak cihazlar taktığını kabul etti.

- Şirketin dünya genelinde 11 milyon aracında egsoz gazı testlerinde hile yapan yazılım bulunduğu biliniyor.

Haberin Devamı

- Sözkonusu araçların çevreyi gösterilenden 40 kat daha fazla kirlettiği belirtiliyor.

- Egzoz emisyon değerleri skandalının VW grubuna faturası 30 milyar euro’ya ulaştı.