Ekonomi CEP’E HİÇ YABANCI DEĞİLLER!

CEP’E HİÇ YABANCI DEĞİLLER!

15.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cepte giriş seviyesinde 4.5G rekabeti yaşanıyor. Türkiye’deki 15 milyon adetlik iştah kabartan pazardan pay kapmak için yabancı yeni markaların da ülkemize girdiğini görüyoruz

CEP’E HİÇ YABANCI DEĞİLLER

Telekomda yeni teknoloji 4.5G’nin başlamasına az bir zaman kala cep telefonu tarafında hareketlilik yaşıyor. 1 Nisan’da hizmete girecek 4.5G’ye uyumlu her segmentteki yeni model cep telefonları görücüye çıkıyor. Üst segmentte bilinen modellerin rekabeti yaşanıyor.
Giriş seviyesindeki akıllı telefonlarda ise Türk pazarına yeni markaların girdiğine tanık oluyoruz. Pazara yeni giren modeller, farklı özellikleri ve fiyatlarıyla rekabeti iyice kızıştırıyor. 1 Nisan öncesinde herkes 15 milyon adetlik pazardan pay alma yarışında. Son dönemde yurtdışından Türkiye pazarına giren markalar arasında üretim başlatanlar da oldu. Yeni modellerin hemen hepsi 5 ve 5.5 inç’lik büyük ekran boyutlarına sahip. İşletim sistemleri de Android. Yurtdışından gelen giriş seviyesindeki yeni akıllı telefon modellerine mercek tuttuk.

Haberin Devamı

OXIRON
- Model: X5
- Ekran: 5.5 inç
- Sistem: Android 4.4
- Kamera: 13 MP arka, 5 MP ön
- Bellek: 2 GB
- Depolama: 16 GB
- İşlemci: 1.7 GHz octa core
- Bluetooth: Var
- Çift sim kart: Var
- Pil gücü: 2900 mAH
- Ağırlık: 164 Gram
Fiyatı: 999 TL

YOTAPHONE
- Model: Yotaphone 2
- Ekran: 5 inç, 4.7 inç e-mürekkep ekran
- Sistem: Android 5.0
- Kamera: 8 MP arka, 2 MP ön
- Bellek: 2 GB
- Depolama: 32 GB
- İşlemci: 2.2 GHz dört çekirdekli
- Bluetooth ve NFC: Var
- Batarya: 2.500 mAh
- Ağırlık: 145 gram
Fiyat: 1.800 TL

XIAOMI
- Model: Mi 4 4G
- Ekran: 5 inç
- Sistem: Android 4.4
- Kamera: 13 MP arka, 8 MP ön
- İşlemci: 2.5 GHz
- Bellek: 3 GB
- Depolama: 16 GB, 64 GB
- Ağırlık: 149 gram
- Batarya: 3050 mAh
Fiyat: 1.000 TL

Haberin Devamı

MEIZU
- Model: M2 Note
- Ekran: 5.5 inç
- Sistem: Android 5.0
- Kamera: 13 MP arka, 5 MP ön
- Bellek: 2 GB
- Depolama: 16 GB
- İşlemci: 1.3 GHz octa core
- Çift sim kart: Var
- Bluetooth: Var
- Ağırlık: 149 gram
- Batarya: 3100 mAh
- Renk: Gri, beyaz, mavi, pembe
Fiyat: 789 TL

Yeni modeller 4.5G’ye uyumlu
Cepte hızı 10 kat artıracak olan 4.5G’yi kullanabilmek için hizmet yanında bu özelliğe sahip cep telefonuna da sahip olmak gerekiyor. Pek çok üreticinin bu özelliğe sahip telefonları 2013 tarihinden itibaren satışa çıktı. Geçen yıl Türkiye’de satılan akıllı telefonların büyük bir bölümü 4.5G özelliğine sahip. Daha önce satılan ve yeni satılacak olanlarla beraber Türkiye’de 4.5G’li telefon sayısının 20 milyona yaklaşması bekleniyor. Giriş, orta ve üst segmentin hepsinde bu teknolojiyi destekleyen yeni modeller mevcut.

Türk girişimciden enerjik start-up
Türkiye’den çıkan pek çok yeni start-up dünyada söz sahibi olmaya başladı. Bunlardan biri Positive Energy.
Soner Hacıhaliloğlu, Fatih Kılıç ve Cem Aybars tarafından kuruldu. Enerji tüketimi analizi, tahmin ve raporlama üzerine faaliyet gösteriyor. Bu portalda ticari zincirler, enerji giderlerini otomasyon cihaz markası bağımsız olarak ihtiyaçları doğrultusunda gerçek zamanlı olarak takip edip, analizini yapıp ileriye dönük enerji tüketim tahminlerini yönetebilecekler. Positive Energy, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu içindeki teknoloji merkezinde kuruldu. Üç arkadaş KOSGEB’ten aldıkları 170 bin TL’lik Ar-Ge desteğiyle ile yola çıktı.
Dünya çapında pek çok ödül aldılar. Kalkınma Derneği tarafından da en inovatif şirket seçildiler.

Yüzde 30 tasarruf
Positive Energy CEO’su Soner Hacısalihoğlu, şirketlerin enerjiyi ne kadar kullandıklarını değil nasıl kullandıklarını analiz eden bir sistem geliştirdiğini söyledi. Hacısalihoğlu, şu bilgileri verdi: “Sadece yazılım yaparak değil geliştirdiğimiz bir cihazla şirketlerin 7 gün 24 saat enerji danışmanı oluyoruz. Sensörlerimizi kiralıyoruz. Yüzde 30’lara varan oranda enerji tasarrufu sağlıyoruz.
Banka, süpermarket, çok katlı mağaza ve fabrikalarla çalışıyoruz. Şirketlerdeki enerji kullanımına hiçbir cihazla müdahale etmiyoruz. Enerjinin nasıl kullanıldığını analiz edip sorunu bulup, enerjinin nerelerde kaybedildiğini saptıyoruz. Isı, nem, karbondioksit ve ışık seviyesini ölçen sensörlerle ortamın çok soğuk mu çok sıcak mı olduğunu gerçekten ölçüyoruz. Bu sistemle verilecek kararlara veri sağlıyoruz. Pek çok işletmeyi enerji israfından kurtarıyoruz.”

Haberin Devamı

YENİ ÜRÜN
Oyuncular için kulaklık

Plantronics’in yeni oyuncu kulaklığı RIG 500 HD, oyunlarda HD ses kalitesi ile dikkat çekiyor. PC, Xbox One ve PS4 gibi oyun konsollarında da kolaylıkla kullanılabilen RIG 500 HD ile oyunlara konsantre olmak artık daha kolay olacak.
Ayarlanabilir kafa bandı, standart kapalı akustikle bir oyuncunun istediği özelliklere sahip olan RIG 500 HD, yüksek ses destekli üç boyutlu Dolby 7.1 surround ses sağlıyor. Ürünün hareketli mikrofonu ve sökülebilir kabloları da dikkat çeken özellikleri arasında.
ESL işbirliği ile Plantronics tarafından oyuncuların istekleri doğrultusunda tasarlandı. Profesyonel oyuncular kadar amatör oyuncuların da rahatlıkla kullanabileceği RIG 500 HD ile oyunlarda zafer kazanmak daha kolaylaşacak. Adeks, Gameekstra, Hepsiburada.com gibi yerlerde bulunabilecek kulaklığın fiyatı ise 299 TL.

Haberin Devamı

YENİ UYGULAMA
Halı sahalar akıllandı

Yeni geliştirilen bir projeyle halı sahalara kurulan akıllı kamera sistemiyle oyuncular maç sonunda golleri ve çeşitli pozisyonları akillisaha.com adresinden izleyebiliyor. Projenin halı sahalara hiçbir maliyeti yok.
Halı sahalarda oynanan maçları analiz ederek kayıt altına alan akillisaha.com sayesinde oyuncular, maç sonunda kameralarda bulunan yazılım sayesinde özet videolarını kolaylıkla izleyebiliyor. Destek Group bünyesinde bulunan Logaritma Bilişim’in geliştirdiği proje kısa bir süre önce başlamasına karşın 24 farklı halı sahada aktif bir şekilde kullanılıyor. Logaritma Bilişim Kurucu Ortağı Ahmet Faruk Yamankaradeniz, “Dört ay gibi kısa bir sürede 29 farklı halı sahaya kurduğumuz sistem bugün neredeyse 500 bin izlenme oranına sahip. Projemizle hedefimiz yılsonuna kadar 150 farklı halı sahaya ulaşmak” dedi.

Haberin Devamı

YENİ YARIŞMA
Microsoft’tan ödüllü yarışma

Microsoft’un öğrencilere özel teknoloji yarışması Imagine Cup için başvurular başladı. Öğrencilerin takımlar kurarak teknoloji alanında projeler geliştireceği etkinliğe son katılım tarihi ise 15 Mart olarak açıklandı. Bu yıl üç büyük yarışmaya ev sahipliği yapacak olan Imagine Cup’ta öğrenciler, ‘Dünya Vatandaşlığı’, ‘Oyun’ ve ‘İnovasyon’ alanlarında geleceği şekillendirecek çözümler sunacak.
30 Mart-11 Nisan tarihleri arasında jüri değerlendirmesi gerçekleşecek olan yarışmada ulusal finale katılma hakkı kazanan takımlar 12 Nisan’da ilan edilecek ve 16 Nisan’da da Türkiye Imagine Cup 2016 gerçekleşecek.
Öğrenciler, 4 üye ve 1 mentorden oluşacak takımlarla yarışacak. Finallerde birinci olan takım, temmuz ayında ABD’nin Seattle şehrinde düzenlenecek Global Imagine Cup Finalleri’nde Türkiye’yi temsil edecek ve 50 bin dolar dolar kazanma şansı elde edecek.