Ekonomi ‘Cepte Türkiye’ye dönebiliriz’

‘Cepte Türkiye’ye dönebiliriz’

28.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Lenovo EMEA Başkanı Francois Bornibus, Türkiye pazarına güvendiklerini belirtirken, “Cepten çıkmıştık. Ama yeniden girebiliriz” dedi

‘Cepte Türkiye’ye dönebiliriz’

‘Cepte Türkiye’ye dönebiliriz’
Teknoloji devi Lenovo, Türkiye pazarına güven mesajı verirken, cep telefonu tarafına da geri dönme planları yapıyor. Mobil Dünya Kongresi’nde (Mobile World Congress-MWC 2019) görüşme şansı yakaladığımız Lenovo EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) Başkanı Francois Bornibus, son dönemde kurlardan kaynaklanan iniş çıkışlara karşın Türkiye’nin çok önemli bir ülkeleri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Pazara uzun vadeli baktıklarını ve bilgisayar tarafında çok iyi durumda olduklarını dile getiren Bornibus, “Özellikle kurumsal tarafta lideriz. İki çeyrek önce birinci sıradaydık. Bu yıl ilk çeyrekte ikinciyiz ama yine birinciliğe çıkacağız. Türkiye’deki yönetici kadromuza çok güveniyoruz. Pazar iyileşme işaretleri veriyor. Son dönemde küçülse de bilgisayar pazarı kısa sürede eski rakamlarına geri dönecek” dedi.

Kârlılık artıyor

Bornibus, sektördeki sürücü güç olmaya devam edeceklerini kaydederek, “Bilgisayarda tüketici tarafında daha büyük düşüş yaşandı. Yüzde 50 düşüş oldu ama o da düzeliyor. Kurumsal tarafta biz çok güçlüyüz. Bu yıl pazar daha güçlü olacak. EMEA bölgesinde genel olarak her ülkede güçlüyüz. Bu bölgede karlılığımız artıyor. Son çeyrekte yüzde 24 pazar payına ulaştık. EMEA’da PC’de birinciliğe çok yakınız. Telefon tarafında da kar etmeyi başardık” dedi.

Haberin Devamı

‘Düşünüyoruz’

Türkiye’de daha önce cep telefonu sattıklarını anımsatan Bornibus, yeniden bu alana girmeyi düşündüklerini de açıkladı. Francois Bornibus, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmişte önce Lenovo markalı telefonları pazara sunduk. Ancak şirket stratejisi olarak Motorola satın alınınca bu markayı pazara getirdik. Ama Lenovo markası Türkiye, Rusya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da daha çok tanınıyordu. Lenovo yerine Motorola’yı pazara sunmak Avrupa ülkeleri için iyi fikirdi ama Türkiye, Rusya gibi ülkeler için aynı şey olmadı. Çıktık bu alandan. Ama şimdi karlılığa bakarak yeniden bu alanda büyümeyi ve telefon işine girmeyi düşünebiliriz. Lenovo cep telefonlarıyla başta Türkiye olmak üzere bölgede yeniden pazara girebiliriz. Bunun üzerinde düşünüyoruz."

‘Cepte Türkiye’ye dönebiliriz’

Android işletim sistemi TV’ye girdi

Vestel, Mobil Dünya Kongresi’nde Android Pie işletim sistemi ile çalışan Android TV’yi üreteceğini duyurdu. Firma, Android TV ürün gamını 2019 mayıs ayında Türkiye’den başlamak üzere Avrupa’da piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Vestel Android TV ile tüketiciler son filmlere, canlı maç sonuçlarına anında erişebilmenin yanı sıra aynı ekran üzerinden sesli komutla ortam ışıklarını kontrol edebilecek. Kullanıcılar binlerce uygulamaya erişebilecek ve TV’ler Google asistan sayesinde sesli komut ile çalıştırabilecek. Vestel fuarda ayrıca, Venus’ün yeni modeli V7’yi tanıttı ve Venus Z30’un satışa çıktığını duyurdu.

Haberin Devamı

‘Cepte Türkiye’ye dönebiliriz’

Uluslararası pazarda büyüyecek

Ar-Ge’de 45. yılını kutlayan Netaş, mühendislik ve teknoloji gücüyle yerlileştirme alanındaki çalışmalarında hedef yükseltti. MWC’de konuşan Netaş CEO’su Müjdat Altay şunları söyledi: “Ar-Ge ve saha yönetim gücüne sahip lider sistem entegratörü kimliğimizle, küresel ve yerli 120 iş ortağımızla uluslararası teknoloji markası olmayı hedefliyoruz. 45 yıl önce ilk özel telekom Ar-Ge’sini kurarak ‘yerlilik’ hamlesini başlatan, ilk yazılım ihracatını gerçekleştiren Netaş, bugün de 800 mühendisi ile dijital dönüşümde stratejik bir rol oynuyor.”

‘Cepte Türkiye’ye dönebiliriz’
General Mobile’dan yeni model

Türk cep telefonu üreticisi General Mobile, yapay zekaya dayalı derin öğrenme kapasiteli işlemcisi ve Android 9.0 Pie işletim sistemine sahip GM 9 Plus modelini fuarda duyurdu. Ürün, Full HD+ çentikli ekranı ve Dolby Vision sayesinde daha kaliteli görüntü elde etmeyi sağlıyor. 6.23 inç’lik ekranlı GM 9 Plus hafif yapısıyla da kullanım kolaylığı sunuyor. 3 GB’lik Ram’i, 32 GB/64GB’lik depolama seçeneği, 12 MP+5MP arka, 8 MP’lik ön kamerası bulunuyor. 3.450 mAh’lık pili var. Nisan ayında satışta olacak.