Ekonomi Cepte yeni model furyası!

Cepte yeni model furyası!

17.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eylül ayı itibariyle büyük markaların yeni cep modellerini görüyor olacağız. İlk tanıtımı Samsung, Galaxy Note 5 ve S6 Edge+’la yaptı. Şimdi de gözler, iPhone 7, Sony Xperia Z5 ve HTC M10’da....

Cepte yeni model furyası

Cep telefonu üreticileri her yıl düzenli aralıklarla yeni modellerini teknolojiseverlerle buluşturuyor. Her lansman döneminde büyük markaların üst segmentteki yeni modellerini herkes merakla bekliyor. Genelde yeni ceplerin özellikleri birkaç ay öncesinden sızdırılmaya başlıyor. Ekranı, işlemcisi, yeni özellikleri yazılıp çiziliyor. Bu yöntem yeni modeller hakkında merakları iyice artırıyor. Şu anda da pek çok modelin olası özelliklerini okuyoruz. Eylül ayı itibariyle de büyük markaların yeni amiral gemisi modellerini görüyor olacağız. Üst segmentte Apple’ın iPhone 6S ya da iPhone 7 olması beklenen modeli, Sony’nin Xperia Z5 ve Z5 Compact’ı, HTC’nin M10’u bunlar arasında. Samsung Note 5 ve Galaxy S6 Edge+ ise tanıtıldı. Lansmanları öncesinde bu cihazların özelliklerini inceledik.

Haberin Devamı

Ekranı değişecek

IPHONE 7: Her yıl eylül ayında Apple’ın iPhone’un yeni modelini tanıtması geleneksel hale geldi. iPhone 6S ya da iPhone 7 adlı yeni modelin yine bu tarihler arasında lanse edilmesi bekleniyor. Sızdırılan bilgilere göre 4.7 inç ve 5.5 inç ekran boyutunda iki model bekleniyor. 4 inç’lik bir model de olabilir. Raporlara göre, yeni modellerde Force Touch teknolojisi olacak. Force Touch dokunmatik ekran teknolojisi, hafif bir dokunuşla güçlü bir basma hareketi arasındaki farkı anlıyor ve istenildiği zaman ekrandaki içeriklerle ilgili belirli kontrollere anında erişim var.
Yeni modellerde en büyük devrim kamerada bekleniyor. 12-14 MP’lik arka kamera ve safir kristal cam ekran bulunacak. A9 adlı daha küçük ve daha hızlı bir işlemci, Ram’in 2 GB’ye çıkacağı da söyleniyor. 16, 64, 128 GB’lik depolama alanı olacak. Kablosuz şarj özelliği ve pil ömrünün de yüksek olması diğer beklentiler.
Parmak izi okuyucusu
SONY XPREIA Z5: Eylül’de IFA Fuarı’nda lanse edilmesi beklenen Xperia Z5 ve Z5 Compact, Qualcomm’un Snapdragon 820 çipini kullanacak. 4 GB’lik Ram bekleniyor. Z5’in daha büyük ekranla gelmesi de olası. Söylentilere göre 5.5 inç’lik 4K çözünürlükte ekrana sahip olacak. Tasarım açısından çok fazla yenilik beklenmiyor. Xperia Z3+’a benzer bir tasarımla gelecek. Eski modellerdeki gibi su ve toza dayanıklılık özelliği var. Parmak izi tarayıcısına sahip ilk Sony telefon olacak. Ancak parmak izi okuyucusunu açma kapama düğmesine entegre ederek yan tarafa konumlandırmış. Akıllı telefon Android’in M yazılımıyla gelecek. 4.500 mAh pili olacak. Bu da Z3+’dan daha uzun pil ömrü anlamına geliyor. Ele geçen bilgilere göre 21 MP’lik arka kamerası bulunacak. 4K ve HDR kaydı destekleyecek.
HTC M10 göründü
HTC ONE M10: Android sistemli akıllı telefon furyasına HTC, One M serisi telefonlarıyla katkıda bulunuyor. En son M9+’ı tanıtan firmanın sıradaki modeli M10. M serisinin bu yeni üyesinin kısa sürede raflarda yerini alması bekleniyor. Söylentilere göre, yeni model 27 MP çözünürlükte ön ve arka kameraya sahip olacak. M10’da ekranın 4K çözünürlükte olması bekleniyor. Çipset olarak Qualcomm 820’ye sahip olacak. 64 ve 128 GB’lik dahili hafıza, çift sim kartın nano versiyonu, 3500 mAh pil, 5 inç’lik 4K çözünürlükte ekran, yeni tasarım, iki streo hoparlör, su ve toz geçirmezlik, kalp ritmi sensörü ve parmak izi tanıma beklenen özellikleri arasında. Çıkış tarihi olarak da mart görünüyor. Ama henüz net bir şey yok. Diğer M serileri de her yıl mart ayında tanıtılmıştı.
Bir tıkla garson çağır!
Yeni nesil garson uygulamaı ‘Tıka Basa’ ile sipariş vermek mümkün olacak. ‘Tıka Basa’ uygulamasını Android ve Appstore’dan cep telefonunuza ücretsiz olarak indirdikten sonra yalnızca isim, soyisim ve e-posta’nızla ile üye olabiliyorsunuz. Onay kodunuz telefonunuza geldikten sonra siparişlerinizi özelleştirebiliyorsunuz. Tıkabasa uygulamasını telefonunuza indirdiğiniz andan itibaren gittiğiniz restoranlarda masanıza özel olarak tanımlanmış olan QR kodunu telefonunuza okuttuktan sonra menüye telefonunuzda bakın ve istediğiniz siparişi online verin. Uygulama, isterseniz daha önce verdiğiniz siparişleri kaydedip restoranlarda hızlıca siparişinizi tekrarlayabilmenizi sağlıyor. Üstelik sipariş verirken ‘özel not’ bölümüne yemeğiniz için dilediğiniz ayrıntıları da yazabilirsiniz. Garsonun size bakmasını beklemeden cepten ödeme yapmak artık mümkün.
BTK 15 yaşında
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Vekili Ömer Fatih Sayan, kurumun 15 yılda çok büyük zorlukları aştığını belirterek, “BTK ve bağlı başkanlıklarında yasa dışı her türlü faaliyete sıfır tolerans göstereceğimizi, hukuk dışı hiçbir yapılanmaya izin verilmeyeceğini ve bunlarla mücadeleye sonuna kadar devam edeceğimizi bildirmek isterim” dedi.
Sayan, BTK’nın 15. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, kurumun elektronik haberleşme sektörünün sağlıklı bir şekilde geliştirilerek ekonomik hayata ve bilgi toplumu hedefine katkı sağlanması noktasında hayati bir rol üstlendiğini dile getirdi.
Sayan, sektörün kendi gelişiminin yanı sıra diğer sektörlerin de büyümesi ve gelişmesinin lokomotifi haline geldiğinin de altını çizdi.
Galaxy beklendiği gibi çıktı
Geçen hafta içinde lanse edilen Samsung Galaxy Note 5 ve Galaxy S6 edge+ hakkında da çok şey yazıldı. Pek çok söylenti ve bilginin de doğru çıktığı görüldü. Galaxy Note 5, 5.7 inç’lik dev bir ekrana sahip. 8 çekirdekli 1.5 Ghz işlemci ve 4GB’lik Ram’i var. 32 ve 64 GB’lik depolama seçenekleri bulunuyor. 16 MP’lik kamerası olan cihaz, siyah, beyaz, altın ve gümüş renklerinde. Galaxy S6 Edge+’ın ise 5.7 inç’lik çift kavisli ekrana sahip. 16 MP’lik kamerası ve 4 GB Ram’i bulunuyor. Her iki cihaz da ağustos ayı sonunda Türkiye’de satışa sunulacak.