Ekonomi Chrysler fabrikasının başına bir Türk geçiyor

Chrysler fabrikasının başına bir Türk geçiyor

03.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fiat Chrysler’ın yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırım yapacağı Sterling Heighs fabrikasının başına, Tofaş’ta Endüstriyel Operasyonlar Direktörlüğü görevinin yürüten Akın Aydemir geçecek...

Chrysler fabrikasının başına bir Türk geçiyor

Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA) “Dünya Klasında Üretim” programında “Altın Seviye”de bulunan dünyadaki ender fabrikalardan biri olan Tofaş, bu başarısıyla ABD’ye araçtan sonra yönetici de ihraç etmeye başladı. Tofaş’ta Endüstriyel Operasyonlar Direktörlüğü görevinin yürüten Akın Aydemir, FCA’nın Amerika’daki önemli tesislerinden olan Sterling Heights fabrikasının başına geçiyor.

ABD’ye Türkiye’de “Ram” markasıyla üretilen Doblo modelini ihraç eden, Fiat’ın Egea projesini büyük ölçüde “sıfırdan” geliştirerek markanın Avrupa’daki pazar payının artmasını sağlayan Tofaş, FCA dünyasındaki önemli tesislerden biri haline geldi. Bu başarının mimarları arasında yer alan ve Tofaş’ın Bursa fabrikasının FCA’nın Dünya Klasında Üretim programında “Altın Seviye”ye yükselmesinde emeği geçen Akın Aydemir, ABD’ye transfer oldu.

Chrysler fabrikasının başına bir Türk geçiyor


FCA’nın geçen yıl açıkladığı 1.5 milyar dolarlık yatırımla yeni nesil Ram pick-up’ın da üretim üssü haline gelecek Michigan’daki Sterling Heights fabrikasının yönetimine, Aydemir geçiyor. Aydemir’in yerine de, Kalite Direktörü olan Zeki Erdal Şimşek atandı.

‘Gurur duyuyoruz’

Mayıs ayı itibariyle, FCA’nın Michigan’daki Sterling Heights fabrikasındaki “Fabrika Direktörlüğü” görevine başlayacak olan Akın Aydemir, böylelikle, bölgeye bir defada ve tek şirket tarafından yapılacak en yüksek yatırımın yönetimini üstlenecek. Tesis, halen üretilen Chrysler 200 modelinin bantlara veda etmesiyle tamamen ticari araç üretim merkezine dönüşecek. Burada, ABD’nin popüler araçları arasında yer alan “Ram
Chrysler fabrikasının başına bir Türk geçiyor
1500” pick-up’ın yeni nesli üretilmeye başlanacak.

Tofaş’ın dünyanın farklı ülkelerine sadece otomobil ve hafif ticari araç ihraç etmediğini vurgulayan CEO Cengiz Eroldu, FCA içinde önemli noktalara Türk yönetici ihraç ettiklerini vurguladı. Eroldu, “Bugün 7 ayrı markaya aynı anda üretim ve 80 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunun ötesinde FCA çatısı altında, dünyanın farklı ülkelerine farklı pozisyonlarda Türk yönetici ihraç etmeyi sürdürüyoruz. 2010’dan bu yana fabrikamızın başarısına büyük katkısı olan Akın Aydemir’in, FCA’nın önemli üretim merkezlerinden biri olan Sterling Heights fabrikasına Fabrika Direktörü olarak atanmasından büyük gurur duyuyoruz. Bu sadece Tofaş’ın değil tüm Türkiye’nin başarısı” dedi.

‘Rüştümüzü ispatladık’

Tofaş’ın Dünya Klasında Üretim yolculuğuna 2006’da başladığını hatırlatan Eroldu, “FCA’nın dünya çapındaki en iyi ilk 4 fabrikası arasındayız. Tofaş, işletme içi araç trafiği, işçi sağlığı ve güvenliği de dahil olmak üzere her alandaki uygulamalarıyla dünya üretiminin üst sınıfında yer alan işletmelerden biri. Bu konuda rüştümüzü Fiat Chrysler dünyasına ispat ettik. Tofaş’ın ABD’ye fabrika müdürü ihracıysa, Tofaş’ın global yetkinliğinin ispatıdır” ifadelerini kullandı.

FCA bünyesinde “Altın Seviye”ye ulaşmış sayılı tesislerden biri olan Tofaş, bu nedenle Fiat dünyasında örnek alınan bir tesis. Bu kapsamda tüm dünyadan pek çok yönetici ve çalışan, her yıl Bursa fabrikasına belirli aralıklarla ziyaretler düzenliyor. Aynı şekilde Tofaş mühendisleri, Sırbistan’a giderek buradaki tesisin üretime hazırlanmasını organize etmişlerdi.

Haberin Devamı

Yeni Insignia ile hedefi 12’den vuracak

Opel’in orta üst sınıftaki başarılı temsilcisi Insignia, tamamen yenilenen versiyonuyla Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor. İstanbul Autoshow 2017’de sergilenecek otomobil, haziran sonuna doğru da 118 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.

Chrysler fabrikasının başına bir Türk geçiyor


Insignia Grand Sport’u, D segmentinde “amiral gemisi” olarak konumlandırdıklarını söyleyen Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, “Insignia Grand Sport ve Sports Tourer modellerimizi, cazip fiyatlarla sunacağız. Ülkemizde en çok tercih edilen 1.6 lt dizel-otomatiğin yanı sıra, ilk kez sunacağımız, bir önceki benzinli versiyona göre yüzde 10 daha düşük yakıt tüketimine sahip 1.5 lt 165 HP’lik motorumuz da cazip bir seçenek olarak öne çıkacak. Türkiye pazarının ihtiyaçlarına yanıt verme yönünden, yeni Insignia ile hedefi tam 12’den vuracağımıza inanıyorum” dedi. Keklik, Temmuz-Aralık döneminde yeni Insignia Grand Sport’tan 5 bin 500 adet satmayı hedeflediklerini belirtti.

Çok iddialı

Tamamen yenilenen bir tasarımla karşımıza çıkacak yeni Insignia Grand Sport, güncel versiyona göre daha geniş iç mekana, kapsamlı donanımlara sahip olmanın yanı sıra “Executive programı”yla sayısız kişiselleştirme seçeneği sunacak.

Haberin Devamı

Chrysler fabrikasının başına bir Türk geçiyor


İlk kez Astra’da kullanılan LED IntelliLux farların da sunulacağı yeni Insignia’da, donanım paketlerine göre değişiklik gösterebilecek hız, trafik işaretleri, hız sınırlayıcısı ve navigasyona ait bilgileri cama yansıtan “Head up display”, 360 derece kuşbakışı görüntü kamerası, otomatik acil fren yapabilen “Adaptif Cruise Control”, Şerit İhlali Uyarı sistemi, Akan Trafik Uyarısı gibi donanımlar da bulunabilecek.

Octavia, yenilenen haliyle Türkiye’de

Skoda’nın Türkiye’de de en çok satan modeli olan ve “markanın kalbi” olarak nitelenen Octavia, kapsamlı yenilenme operasyonu sonrası 78 bin 400 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Chrysler fabrikasının başına bir Türk geçiyor


Halen üçüncü nesliyle üretilen Octavia’nın, kapsamlı bir yenilenme geçirdiğini belirten Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, “Yenilenmeyle birlikte daha çekici bir tasarıma, daha şık hale gelen iç mekana ve mükemmelleştirilmiş sürüş karakterine kavuşan Octavia’yı, mart ayı itibariyle satışa sunduk. Yenilenmiş Octavia ile, bu yıl da başarılı bir performans sergileyeceğimize inanıyoruz” dedi.

Yenilenen Octavia’nın, Kodiaq ile birlikte önemli kozlarından biri olacağına dikkat çeken Senyücel, “Geçtiğimiz yıl satışlarımızın yarıya yakınını Octavia’dan elde etmiştik. Ayrıca bu model, filo atağımızın da önemli bir unsuru. Octavia’nın, bu yıl büyüme beklediğimiz filo pazarında önemli bir oyuncu olmayı sürdürmesini hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

Yenilenen Octavia, Türkiye’de üç farklı donanım paketi seçeneği ve ikisi benzinli üç motor seçeneğiyle satışa sunuldu. Sedan ve Combi kasa tipleriyle satışa çıkan yenilenmiş Octavia’nın sportif “RS” versiyonu, yılın ikinci yarısından itibaren Türkiye’ye getirilecek.

Ön tasarımındaki değişimin yanı sıra iç mekanda da kalite algısı yükseltilen Octavia’nın bazı donanımlarına, LED teknolojili iç aydınlatma da eklendi. Sürüş karakterine yönelik de farklılaştırmalar yapılan Octavia’da, isteğe bağlı olarak alınabilen “Uyarlanabilir Dinamik Şasi Kontrol” (DCC) sistemi de bulunacak.

Yenilenen Octavia’da üç silindirli 1.0 lt TSI (115 PS) ve 1.4 lt TSI (150 PS) benzinlilerin yanı sıra 1.6 lt (115 PS) dizel motor seçenekleri var.

Haberin Devamı

2.7 milyar dolarla tüm zamanların rekoru

Son 11 yıldır üst üste ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisi, mart ayında bu kez “tüm zamanların rekoru”nu kırdı geldi. Aralarında Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa, ABD ve Polonya’nın da bulunduğu en büyük pazarlara yapılan ihracatta yüzde 116’ya varan oranlarda çift haneli artışlar gerçekleşti.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32’lik ihracat artışı gerçekleştiren otomotiv endüstrisi, 2.7 milyar dolarlık ciroyla aylık bazda tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı.

Chrysler fabrikasının başına bir Türk geçiyor


OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, “Türk otomotiv endüstrisi, ihracatta en yüksek artışı son olarak Mayıs 2008’de 2.5 milyar dolarla gerçekleştirmişti. Geçen mart ayında 2.7 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların rekorunu kırmış olduk. Mart ayı performansında binek otomobiller ihracatındaki yüzde 85 oranındaki artış belirleyici oldu” dedi.

Sektörün 6 aydan bu yana aralıksız olarak ihracatta 2 milyar dolar barajını aştığını hatırlatan Sabuncu, “Toplam ihracattan aldığımız yüzde 20 payla Türkiye ihracatının beşte birini tek başına gerçekleştirmeyi sürdürüyoruz” diye konuştu.

Otomobil sırtladı

Son yıllarda üst üste gerçekleştirilen binek otomobil yatırımları, karşılığını verdi. Nitekim mart ayı verilerine göre binek otomobil ihracatı yüzde 85 artışla 1 milyar 171 milyon dolar olurken, yan sanayi ihracatı yüzde 8 artışla 875 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus ticarilerin ihracatı 444 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs de yüzde 22 artışla 152 milyon dolar olarak gerçekleşti.

OİB verilerine göre mart ayında Almanya’ya ihracat yüzde 21, İtalya’ya yüzde 54, Birleşik Krallık’a ise yüzde 36 arttı. Bununla birlikte ABD’ye ihracatta yüzde 63, Polonya’ya ise yüzde 116 arttı.

Haberin Devamı

Tasarıma ödül desteği

Türkiye otomotiv endüstrisinde yenilikçi tasarımlarla katma değerin artırılması amacıyla düzenlenen “6. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması”na başvurular başladı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nce (OİB) 4-5 Mayıs’ta İTÜ Maslak Yerleşkesi’nde düzenlenecek etkinlikte, toplam 120 bin TL para ödülü dağıtılacak. Ayrıca tasarım yarışmasında dereceye girenlerden iki proje sahibi, Ekonomi Bakanlığı desteğiyle yurt dışında iki yıl süreyle burslu okumaya hak kazanacak.

Adayların 14 Nisan’a kadar internet üzerinden başvuruda bulunacağı etkinlikte, dünya otomotiv endüstrisinin ünlü profesyonelleri de seminer ve konferanslarla sektörün geleceğine ışık tutacak.