Ekonomi Çifte kruvaziyer dopingi

Çifte kruvaziyer dopingi

07.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İstanbul Mayıs 2020’de açılması beklenen Galataport’un ardından 2021 turizm sezonunda Yenikapı civarında ikinci bir kruvaziyer gemi limanına kavuşacak

Çifte kruvaziyer dopingi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Yenikapı’da yapılacak yeni kruvaziyer gemi limanı için tarih verdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile görüşme halinde olduklarını ve 2021’de yeni bir limana ihtiyaç olduğunu belirten Ersoy, “Ulaştırma Bakanlığı yıl sonuna kadar ihaleye çıkacak. Yeri belli, Yenikapı civarında. 2019 sonuna kadar ihalesini tamamlayabilirsek 2021 sezonuna yetişebilecek” dedi.

Haberin Devamı

Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yeniden inşa edilen Foça Alaca Camii’nin açılışı dolayısıyla bulunduğu Bosna Hersek’te basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Bosna Hersek’te 150 milyon liralık yatırımlarının bulunduğunu belirten Ersoy, TİKA’nın Bosna Hersek’te 850 projeyi sonuçlandırdığını, Yunus Emre Enstitüsü’nün de yaklaşık 8 bin kişiye Türkçe eğitimi verdiğini söyledi.

Bosna’ya turizm sokağı...

Bosna’dan Türkiye’ye geçen yıl 85-90 bin civarında ziyaretçi aldıklarını belirten Ersoy, ortalama her yıl yüzde 30-35 civarında ziyaretçi sayısının arttığını kaydetti.

Korunmuş doğası ve tescilli yapılarıyla Bosna Hersek’in turizm potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Ersoy, “Onlardan bir sokak talep ettik. Buraları projelendirip kendilerine destek olacağız” diye konuştu. Galataport’taki liman inşaatının ne zaman sona ereceğine ilişkin soru üzerine Ersoy, yatırımcı firmayla düzenli konuştuklarını belirterek, “Mayıs 2020’de açmayı taahhüt ediyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Galataport’un aynı anda 3 kruvaziyer gemisi alabileceğini, bunun gelecek yıllarda yeterli olmayacağını dile getiren Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile mutabakata vardıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Biz Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile de konuşuyoruz. 2021’de yeni bir limana ihtiyaç var. Yıl sonuna kadar ihaleye çıkacak Ulaştırma Bakanlığı. Yeri belli, Yenikapı civarında. Orası en az 5 - 6 kruvaziyer gemisini aynı anda alabilecek kapasiteye sahip. 2019 sonuna kadar ihalesini tamamlayabilirsek 2021 sezonuna yetişebilecek diye düşünüyoruz.”

Çifte kruvaziyer dopingi
Turist başı 65 $ gelir

Turizm verilerine ilişkin bir soru üzerine Ersoy, ilk 3 aylık verilere göre turist ve gelirlerde artış olduğunu vurgulayarak, “Bu sene için koymuş olduğumuz 50 milyon turist, 35 milyar dolardan fazla geliri elde edeceğiz gibi gözüküyor. İlerleyen 3 aylarda bu rakamların daha olumlu gelişeceğini görüyoruz” diye konuştu.

Ersoy, turist başına gelirden ziyade turist başına gecelik gelirin önemli olduğuna işaret ederek bunun artmaya devam ettiği ve 63 dolardan 65 doların üzerine çıktığı bilgisini paylaştı.