Ekonomi Çilingir sofraları evlerde şenleniyor

Çilingir sofraları evlerde şenleniyor

13.01.2009 - 00:06 | Son Güncellenme:

Tüketici ekonomik krizde evinde eğlenmeyi tercih edince, çilingir sofraları evlere taşındı. Rakıyla birlikte hazır meze tüketiminin de artışı firmaların yüzünü güldürdü

Çilingir sofraları  evlerde şenleniyor

Ekonomik krizle birlikte tüketici, eğlenceyi dışarda değil, evinde arar oldu. Bütçeden tasarruf gerekçesiyle dışarı çıkış periyodları azalınca, çilingir sofraları evlere taşındı, rakının evlerde tüketilme oranı yüzde 70’lere kadar yükseldi. İçkinin vazgeçilmezi mezelerdeki tüketim de yüzde 15 ile yüzde 30 arasında arttı. Bu durumdan en fazla meze üreten firmalar memnun kaldı. Satışlardan memnun görünen firmalar yeni ürün arayışlarında pazardan büyük pay kapma yarışında.


Humusa ilgi arttı, şakşuka sırada

Haberin Devamı

Meziz markasında en hızlı büyüyen ürün humus. Meziz satış lideri Soner Kurnaz, humus satışlarının yüzde 40 arttığını belirterek, “2008’de yüzde 28 büyüdük. Son üç ayda satışlarımız yüzde 24 arttı” dedi.
Kurnaz, “Trakya’da Amerikan salatasıyla acılı ezme, Marmara’da humus, patlıcan salatası, çiğköfte çok tüketiliyor. 99 kuruşa sunduğumuz çiğköfteyle satışlarımız ürünün çıktığı ilk 3 aya göre 8 kat arttı” dedi. Geçen ay şakşuka ve kırmızı biberli patlıcan salatası satışına başlayan Meziz 4 ürün üzerinde çalışıyor.


Çilingir Şalgam’ın satışı yüzde 30 arttı

Rakı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri de şalgam suyu. Kemal Kükrer firmasının Çilingir Şalgam’ı 1 TL’den piyasaya sunuldu. Geçen yıl 5.5 milyon şişe satış gerçekleştiren firmanın 2009 hedefi 8 milyon şişe. En çok İstanbul ve Ankara’da satılan Çilingir Şalgam’ın satışları yüzde 27 arttı.

Bakliyat, ton balığına karıştı

Haberin Devamı

Dardanel, mısırlı, bulgurlu, nohutlu ve fasülyeli olmak üzere dört farklı ürünü piyasaya sundu. Yeni ürünlerin ana maddeleri sebze, bakliyat ve balık.
Dardanel’in 7 çeşitten oluşan sandviç grubunda ise en çok ilgiyi ton balıklı sandviçin gördüğünü söyleyen yetkililer, bu grupta 2008’de önceki yıla göre yüzde 20’lik bir büyüme yaşandığını belirtti.

Deniz mahsulü salatalar sofrada
Deniz ürünlerinden hazır yemek ve meze sunan Marines’in Genel Müdürü Zafer Erel, geçen yıl satışların yüzde 15 arttığını belirterek “İstanbul’da karides güveç, soslu hamsi çok satıyor. 2009 yılında sadece ısıtılarak yenebilecek tipte ürünler üreteceğiz” dedi.


20 farklı çeşitte pratik kanepeler
Duran Sandwiches’de en çok 20 farklı çeşit mezeyle hazırlanmış kanepeler satılıyor. Kanepeleri tortilla ve salatalar izliyor. Yüzde 10’luk artış yaşayan Duran, 2009’da yüzde 15’lik büyüme bekliyor.

Tamek üç yeni meze hazırlıyor

Beş çeşit hazır yemeği bulunan Tamek, “imam bayıldı”, “patlıcan ve biber dolma” ile birlikte üç ürünü daha piyasaya çıkarıyor. Pazarlama müdürü Fik-ret Yıldırıcı’nın verdiği bilgiye göre, fiyatları 2.60’la, 3.25 TL arasında değişen ürünlerden en çok satan barbunya pilaki. Onu patlıcan kızartması izliyor. Yıldırıcı, geçen yıl 2 bin ton hazır yemek satışı gerçekleştiren Tamek’in bu kategoride satışlarının 15 arttığını söyledi.