Ekonomi Çinli ‘cep’ devine ‘Google’ çelmesi

Çinli ‘cep’ devine ‘Google’ çelmesi

21.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Google, Huawei cep telefonu ve tabletlerinin Android işletim sistemine erişimini engellediğini duyurdu. Bu karar eski cihazları etkilemeyecek. Yeni cihazlarda ise Android kullanılamayacak

Çinli ‘cep’ devine ‘Google’ çelmesi

ABD ile Çin arasında ticaret savaşları yeni bir evreye girdi. ABD’li teknoloji devi Google, Çinli Huawei’nin ABD hükümeti tarafından kara listeye alınmasının ardından, Huawei kullanıcılarının Android işletim sistemine olan erişimini askıya aldı.

Haberin Devamı

Google’dan yapılan açıklamada, şirketin ABD Başkanı Donald Trump’ın emirlerine uyduğu ve sürecin yansımalarının takip edildiği bildirildi. Çin dışındaki Huawei akıllı telefonlarda Google Play Store, Haritalar ve Gmail gibi önemli uygulamalara erişimin engelleneceği belirtildi.

Var olanı etkilemez

Yeni Huawei telefonların Android işletim sistemine sahip modelleri, aralarında Google Play Store, Gmail ve YouTube’un da bulunduğu yazılımlara erişimi kaybedecek. Huawei bundan sonra işletim sistemi Android’in sadece açık kaynak versiyonunu kullanabilecek ve Google’ın kendisine özgü yazılımlarına ve hizmetlerine erişemeyecek. Telefonunda Google yazılımları olanlar ise bunların güncellemelerini alabilecek Google sözcüsü, “Şu anda hizmetlerimizi kullanan kişiler Google Play ile Google Play Protect güvenlik hizmetlerini, halihazırda var olan Huawei ekipmanlarında kullanabilecekler” dedi. Huawei Tüketici Bölümü Başkanı Richard Yu, geçen mart ayında Alman Die Welt gazetesine verdiği röportajda, ABD’nin muhtemel yaptırımlarına ve engellemelerine karşı bir ‘B Planı’na sahip olduklarını ve kendi işletim sistemlerini yakın zamanda oluşturmayı hedeflediklerini açıklamıştı. Google’ın yanı sıra Intel, Broadcom, Qualcomm gibi ABD’li dev teknoloji şirketlerinin de Huawei’yle olan ilişkilerini askıya aldıkları ve ürün tedariki sağlamayacakları kaydedildi. Firmalar aldıkları kararlarla Huawei’ye sırtlarını döndüklerini açıkladılar.

Haberin Devamı

Cepte sektör ikincisi

Çinli telekom devi Huawei, 1987’de kuruldu. Telekom ekipmanları alanında güçlü bir oyuncu. Cep telefonuna girişi bir hayli geç oldu. 2003’de ilk modelini tanıttı. Ancak 2009’a kadar bu alandaki pek çok fırsattan yararlanmadı. Bu tarihten sonra ise sektörde önemli oyuncular arasında yer almak için yarıştı. Son iki yılda ise dünyada ilk üçe girmeyi başardı. 2018’de 200 milyon adetlik cep telefonu satışıyla Apple’ın önüne geçti. Samsung’un arkasından ikinciliğe yerleşti. 2019’un ilk çeyreğinde de ikinciliğini korumayı başardı. Bu yıl ilk çeyrekte satışını 59.1 milyona çıkardı. Türkiye’de de benzer bir pazar payına sahip. Ülkemizde Samsung’un ardından ikinci sırada.

Haberin Devamı

Huawei: Destek sürecek

Huawei ise yaptığı açıklamada, Google’ın açıklamasına karşın cep telefonları ve tabletleri için güvenlik güncellemeleri ve servisler sunmaya devam edeceğini söyledi. Huawei sözcüsü, “Dünyada Android işletim sisteminin büyümesi için önemli oranda katkı sunduk. Satılmış olan ve stoklardaki Huawei ve Honor akıllı telefonlar ve tabletler için güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası desteğe devam edeceğiz.

Android’in en önemli küresel iş ortaklarından biri olarak hem kullanıcılara hem de sektöre fayda sağlayan bir ekosistem geliştirmek için açık kaynaklı platformlarla yakın bir şekilde çalışıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de durum ne olur?

Dünyadaki yasak nedeniyle Türkiye’deki kullanıcılar da etkilenecek. Elinde cep telefonu olan kullanıcılar güncellemeleri alabilecek. Dünyada olduğu gibi yeni ürün alacakların etkilenmesi olası olabilir. Google’ın eski ürün yeni ürün ayrımını teknik olarak nasıl yapacağı ise bilinmiyor.