Ekonomi Çırakken tasarladığı pulluk onu ihracatçı yaptı

Çırakken tasarladığı pulluk onu ihracatçı yaptı

11.12.2016 - 13:15 | Son Güncellenme:

Manisa'da 15 yıl önce henüz çırakken tasarladığı pulluğu yıllar içinde geliştiren Halit Ünlü, bugün geldiği noktada 12 ülkeye ihracat yapıyor

Çırakken tasarladığı pulluk onu ihracatçı yaptı

Manisa'da 15 yıl önce, henüz çırakken tasarladığı pulluğu yıllar içinde geliştirerek, piyasada bilinen bir isim haline gelen Halit Ünlü, bugün 12 ülkeye ihracat yapıyor.

Haberin Devamı

İşadamı Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir tarım makinesi üreticisinin yanında çırak olarak başladığı mesleğini, askerden döndükten sonra kendi iş yerini açarak sürdürdüğünü, o dönemde toprağı benzerlerine göre daha iyi kavrayan bir pulluk tasarladığını anlattı.

Zaman içinde tasarımını geliştirdiğini, pulluğun yakıt tasarrufu sağlayan modellerini çıkararak sektördeki yerini sağlamlaştırdığını dile getiren Ünlü, şimdilerde 2 fabrikada 300 çalışanla, yıllık 26 bin adet pulluk üretimi yaptıklarını ifade etti.

3 KİŞİ BAŞLADIK ŞİMDİ İSE 300...

Kömür ocağında ısıttıkları metali balyozla döverek başladıkları üretimin bugün bilgisayar yardımıyla el değmeden yapılır hale geldiğini, ancak kendisinin tasarım sürecine katkı vermeye devam ettiğini söyleyen Ünlü, ürettikleri tarım aletlerinin sadece Türkiye'de değil, çevre coğrafyada da ilgi gördüğünü belirtti. Ünlü, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Üretim macerasına 3 kişiyle başladık, bugün iki fabrikamızda yaklaşık 300 işçi çalışıyor. Manisa OSB'de yeni bir tesis daha açıyoruz. Burada özellikle ihracat ağırlıklı üretim yapacağız. Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Moldovya, Rusya, Ukrayna, İran, Irak, Fas, Cezayir, Özbekistan ve Azerbaycan'a ihracat yapıyoruz. Son olarak Azerbaycan'da yaklaşık 1 milyon dolarlık ihale aldık. Bu ihaleyle Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan'ın da en büyüğü haline geldik. Önümüzdeki yıl yapılacak ihalelerde de iddialıyız."

Tüm gününü "daha iyi nasıl pulluk yaparım?" diye düşünerek geçirdiğini anlatan Ünlü, "Pulluğu düşünmediğim an yok. Pullukla yatıyorum pullukla kalkıyorum. Bütün ömrüm bunlarla geçiyor." diye konuştu.

"MİLLİ TARIM PROJESİ TARIMA İLGİYİ ARTIRACAK"

Ünlü, Milli Tarım Projesi ile havza bazlı desteklerin getirilmesinin tarıma olan ilgiyi artıracağını, tarımda makineleşmenin de artacağını düşündüklerini belirterek, firma olarak ülkenin geleceğine olan inançla yatırımlara devam ettiklerini söyledi.

Hedeflerinin Türk tasarımı pullukla dünya pazarlarında aranan bir marka yaratmak olduğunu dile getiren Ünlü, üçüncü fabrikayla orta vadede istihdam ettikleri kişi sayısını bine çıkarmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.