Ekonomi Çocuklar için güvenli internet

Çocuklar için güvenli internet

23.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Çocukların ekran başında online olarak geçirdiği süre yaz tatiliyle beraber artıyor. İnternetle tanışma yaşı da 5’ten 2’ye inmiş durumda. Güvenli internet kullanımı konusunda anne babaların dikkat etmesi gerekenler var

Çocuklar için güvenli internet

Yaz tatili başladı. Çocuklar ve gençler artık internet ve sosyal medyada daha fazla vakit geçirecek. Ancak anne babaların çocukları tablet ve bilgisayarla ne kadar baş başa bırakacağı da önemli bir sorun. Böyle dönemlerde çocukların güvenli internet kullanma becerilerine sahip olmaları da önemli hale geliyor. Bu nedenle anne babaların dikkat etmesi gereken konular var.

Innovera Yönetici Ortağı Murat Tora, yapılan araştırmaların Türkiye’de internete giren çocuk sayısının beş yılda iki kat arttığını gösterdiğini söylüyor. Benzer şekilde internetle tanışma yaşı da 5’ten 2’ye indi. Dünyada da benzer bir durum yaşanıyor. Çocukların ekran karşısında online olarak geçirdiği süre artıyor. Yaz tatiliyle beraber internet trafiğinin de arttığını dile getiren Murat Tora, “Özellikle mobil cihazlar üzerinden internet kullanımında ciddi artış olacak. Okul ve ödev gibi sorumlulukların olmamasıyla ortaya çıkan boşluğu internet, sosyal medya ve video oyunları dolduracak. Ailelerin bu noktada dikkatli olmaları gerekiyor” uyarısında bulundu.

Bu 10 kurala dikkat

Bilgisayarım, akıllı telefonum ya da diğer elektronik cihazlarım aracılığıyla beni rahatsız eden bir kişi veya durum olursa derhal bunu ailemle paylaşacağım.

Büyüklerimden izin almadan kendime veya başkalarına ait hiçbir fotoğrafı, videoyu ve görselleri sosyal ağlarda ya da diğer online platformlarda paylaşmayacağım.

Ailemin izni olmadan tanımadığım kişilerle online olarak ve telefonla görüşmeyeceğim.

Beni tehdit veya rahatsız eden, dalga geçen ya da kendimi kötü hissetmeme neden olan her türlü mesajı önce anne ve babama bildireceğim. Bu tür mesajları almamın kesinlikle benim suçum olmadığının farkında olacağım.

Kendim de bir siber zorba olmayacağım! Sosyal medya, e-posta veya akıllı telefon gibi dijital iletişim araçlarını kullanarak kimseyi incitecek sözler yazmayacak, dedikodu yapmayacağım.

Ev adresimizi, telefon numaramı, aileme ait iş yeri ve telefon bilgilerini onların haberi ve izni olmadan kesinlikle hiç kimseyle paylaşmayacağım.

Bilgisayarımda, sosyal medyada ve mobil cihazlarımda kullandığım şifreleri ailem dışında kimseye söylemeyeceğim.

Ziyaret edebileceğim web sitelerini ve uygulamaları aile büyüklerimle birlikte belirleyeceğiz.

Ailemin interneti doğru kullanmasını, keyifli vakit geçirmelerini ve yeni şeyler öğrenmelerini sağlamak için onlara yardımcı olacağım.

Bilgisayarıma ve akıllı telefonuma bir dosya, uygulama veya görüntü indirmeden önce mutlaka anne ve babamın iznini alacağım.

Çocuklar için güvenli internet

Sık yapılan hatalar

Türkiye’de ebeveynlerin yaptığı hatalar olduğunu da dile getiren Tora, “Genel anlamda teknolojiyi ve dijital ekranları kendileri için bir ‘mola’ olarak görmeleri belki de yapılan en büyük yanlış. Çocuğu tabletle, bilgisayarla baş başa bırakıp ev işlerini halletmek ya da kendine vakit ayırmak sıkça yapılan bir hata. Bu tür bir davranış çocuklarda yanlış alışkanlıkların baş göstermesine neden oluyor” diyor.

Hem anne babaların hem de çocuğun internet kullanımı konusunda daha fazla bilinç sahibi olması gerekiyor. Tora, uygunsuz içeriğin cihaz bazlı olarak nasıl engellenebileceğini, sitelere erişimin nasıl kısıtlanacağını ve ekran başında geçirilen sürenin nasıl kontrol altında tutulacağını bilmenin artık her anne babanın görevi haline geldiğini de vurguluyor.