Ekonomi Contemprory İstanbul başlıyor..

Contemprory İstanbul başlıyor..

10.11.2015 - 13:46 | Son Güncellenme:

Çağdaş sanatın en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, bu sene de Akbank’ın katkılarıyla 12-15 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda sanatseverlerle buluşacak. 10. yılını kutlayan Contemporary İstanbul’a bu yıl, 24 ülkeden 102 galeri ve 700’den fazla sanatçı katılacak

Contemprory İstanbul başlıyor..

. Dünyadan ve Türkiye’den en iyi çağdaş sanat eserlerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, 10. yılında da Akbank desteğinde kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

10 yıldır İstanbul’un çağdaş sanat merkezi olarak konumlanması için çalışmalarını sürdüren Contemporary Istanbul’un ortak sponsorluğunu ise; farklı bakış açılarıyla geliştirdiği yenilikçi ve öncü projeleri ile 4 yıl boyunca sürdürecek olan Ferko üstleniyor. 2006’daki başlangıç noktasında, 40 ulusal ve 9 uluslararası olmak üzere 49 galeri ile yola çıkan Contemporary Istanbul, 10. yılını kutlarken 24 ülkeden 102 galeriye ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın sayılı çağdaş sanat etkinliklerinden biri olan Contemporary Istanbul’un bu yılki en dikkat çeken bölümleri; yeni medya sanatının nabzının tutulacağı Plugin, çağdaş İran sanatı örneklerinin sergileneceği Contemporary Tehran ile Uzakdoğu’nun özgün ve çağdaş sanat eserlerinin yer alacağı Australia China Art Foundation olacak.

Geri sayımın başladığı Contemporary Istanbul’un katılımcı galerileri; Contemporary Istanbul’un bu yıl sanat danışmanlığını yapan ve dünyanın en ünlü küratörlerinden olan Artistik Danışmanı, Küratör ve The Chalet Society kurucusu Marc-Olivier Wahler liderliğinde, koleksiyoner Natalie Mamane Cohen, koleksiyoner ve küratör Freda Rozenbaum-Uziyel ile The Empire Project kurucusu Kerimcan Güleryüz’den oluşan seçici kurul tarafından belirlendi. Bu yıl için Marc Olivier Wahler’in küratörlüğünde özel projelere de fuarda yer veriliyor. Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Bugün on yıllar boyu sürmesini umut ettiğimiz çağdaş sanatın ilk on yılını kutluyoruz. Contemporary Istanbul’un 10. yılını dünyanın dört bir yanından sanat hamilerinin, koleksiyonerlerin, sanatçıların, galerilerin, sponsorların, destekçilerin ve tüm İstanbul şehrinin on yıllık desteğini muazzam bir neşe ile kutluyoruz. 2005 yılında bizimle risk almaya gönüllü bir avuç galeri vardı. Bugün ise 700’den fazla sanatçıyı temsil eden, 28 farklı şehirden 102 galeriyi ağırlamaktan gurur duyuyoruz. 10. yılımızda Tahran’dan özel misafirlerimiz var ve bölgeden çıkan yetenekler için görünürlük sağlama misyonumuza devam ediyoruz. Gururla dile getirmek isterim ki Contemporary Istanbul bütün dünyadan sanatseverlerin saygısını kazanmış bir sanat fuarı haline geldi, zira bu bölgenin üretken kaosunu kucaklamanın değerini kavramış bulunmakta,” dedi.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, “Akbank olarak, yıllardır kararlılıkla sürdürdüğümüz kültür-sanat projelerimizle sanatı geniş kitlelere ulaştırıyoruz. Türkiye’nin en önemli çağdaş sanat fuarı olan Contemporary İstanbul’u da ilk günden beri gönülden destekliyoruz. Bu sene onuncu yıldönümünü kutlayan Contemporary Istanbul’un yeniden ana sponsorluğunu üstlenmekten büyük gurur duyuyoruz. Kuruluşunda şahsen yer aldığım Contemporary Istanbul, son on yıldır pek çok başarıya imza attı. Her geçen yıl büyüdü; her yeni yıl bir öncekini gölgede bıraktı. Modern zamanın ruhunu muazzam bir şekilde yansıtan Contemporary Istanbul, bu yıl da çok heyecanlı. 24 ülke ve 28 şehirden toplam 102 galeriyi ağırlıyor; bunlardan 23’ü fuara ilk defa katılıyor. Türkiye dışından bu yıl 65 galeri var. Geçen sene katılımın %51'i yabancıydı. Bu seneyse %64'ü yabancı. Yani her zaman olduğu gibi Contemporary Istanbul, çağdaş sanatı İstanbul’a taşıyor; İstanbul’un küresel bir sanat kenti olmasını destekliyor. Biz de Akbank olarak bu misyonu her yıl olduğu gibi kalpten destekliyoruz. Bu yıl, Contemporary Tehran (Tahran’dan Çağdaş Sanat) fuarın en dikkat çeken bölümleri arasında yer alıyor. Orta Doğu’nun çağdaş sanat konusunda önde gelen başkentlerinden Tahran’dan bu yıl fuara altı galeri katılıyor. Aynı şekilde Türkiye’deki sanat anlayışına yeni bir soluk getiren yeni medya sanatının en dikkat çeken eserlerinin yer aldığı ‘Plugin’ bu yıl da fuarın ilgi çeken bölümlerinden. Ayrıca, Uzakdoğu’nun özgün ve çağdaş sanat eserleri Australia China Art Foundation aracılığıyla Contemporary Istanbul’da. Bu yıl da İstanbullu sanatseverleri müthiş bir fuar bekliyor.” dedi.

Haberin Devamı

10. yılında yenilenen Contemporary Istanbul

Haberin Devamı

İran sanatı İstanbul’da

Haberin Devamı

Contemporary Istanbul’un bu yılki Focus bölümü ‘’Tahran’’ üzerinde yoğunlaşıyor. Çağdaş İran sanatından eşsiz örnekler, Tahran merkezli Aaran Art Gallery, Assar Art Gallery, Dastan’s Basement, Shirin Art Gallery ve Lajevardi Foundation aracılığı ile ziyaretçilerle buluşacak. Diğer yandan İran’ın öne çıkan koleksiyonerlerinden Nadeer Mobarqa ve eşinin sanat koleksiyonu da ‘’Mobarqa Collection’’ adı altında, Contemporary Istanbul aracılığı ile Türkiye’de ilk defa sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 1950 ve 60’lardan bu yana İran modern sanatının öne çıkan parçalarını barındıran Mobarqa Koleksiyonu’ndan 12 eser fuar alanında sergilenecek.

Ali Akbar Sadeghi’nin minyatür ile harmanlanmış eserleri Shirin Art Gallery’de yer alıyor. IŞİD’in yıktığı heykelleri farklı teknolojik materyaller kullanarak yeniden üreten Morehsin Allahyari’nin eserleri ise Plugin bölümünde Lajevardi Foundation’da yer alacak. Mohammad Hossein Emad’ın heykelleri Assar Art Gallery’de; Nasser Bakshi’nin heykelleri Aaran Art Gallery’de, Ardessir Mohasses’in büyük ölçekli kara kalem çizimleri de Dastan’s Basement’ta ziyaretçilerle buluşacak.

Frieze London ve FIAC’tan sonra çağdaş sanatın en önemli eserleri Contemporary Istanbul’a geliyor

Haberin Devamı

Contemporrary Istanbul bu yıl dünyada birçok fuarda öne çıkan sanat galerilerini ağırlıyor. Johann König tarafından Berlin’de kurulan ve katıldığı Art Basel, Frieze Art Fair, London, FIAC, Paris ve Art Basel Miami gibi önemli fuarlarda dünyaca ünlü 30 uluslararası sanatçıyı temsil eden König Galerie Contemporary Istanbul’un 10. yaşında Public Art Fund desteğiyle Brooklyn Bridge Park için yaptığı oyunsu enstalasyonları ile ön plana çıkan Danimarkalı sanatçı Jeppe Hein’ın “Geometric Mirrors” serisini izleyiciyle buluşturacak. König Galerie ayrıca 14-17 Ekim tarihlerinde Frieze London’da tüm eserleri satılan ve büyük bir başarıya imza atan sanatçı Camille Henrot’nun eserlerini de bu yıl Contemporary Istanbul’a taşıyor. Ekim ayında gerçekleşen dünyanın en önemli çağdaş sanat fuarlarından Frieze London ve Fiac Paris’in öne çıkan sanatçıları arasında yer alan; Franz Ackermann, Etel Adnan, Stephan Balkenhol, Louise Bourgeois, Eduardo Chillida, Robert Devriendt, Noël Dolla, Mounir Fatmi, Rebecca Horn, Annette Kelm, Camille Henrot, Alicja Kwade, David Lachapelle, Markus Lüpertz, Carlos Motta, David Nash, Jaume Plensa, Michael Sailstorfer, Kiki Smith, Tatiana Trouvé, Claude Viallat, Jorinde Voigt, Tom Wesselmann, Tony Cragg, Nevin Aladağ, Jeppe Hein, JR, Marwan, A.R. Penck, Picasso, Tunga ve Nil Yalter gibi isimlerin eserleri Contemporary Istanbul’da görülebilecek.

Contemporary Istanbul’un 10. Yaşında öne çıkan galerileri

Bu yıl, König Galerie, Xavierlaboulbenne, Dubner Modern, Loevenbruck, Bernard Ceysson, Vogelsang Contemporary, Lazarides, Galeria Joan Gaspar, Daniel Morzano, Art Lexing Paris Beijing, Koal Gallery, Analix ForEver, Focus Tahran Galerilerinden, Shirin Art Gallery, Aaran Art Gallery, Assar Art Gallery, Dastan'a basement ve The lajevardi Foundation PLUGIN bölümünde ise DAM Galerie, Pearl Lam Galleries ve LICHT Feld, öne çıkıyor. Fransa’nın en önemli galerilerinden Galerie Loevenbruck standında sanat ve mimari alanında birçok ödül sahibi sanatçı ikilisi Lang/Baumann’ın eserleri sanatseverlerle buluşuyor.

SOLO SHOWS

Contemporary Istanbul, bu yıl Solo Shows adı altında gerçekleştireceği özel bölümde beş ayrı galeri tarafından temsil edilen sanatçıların kişisel projelerini ağırlıyor. Büyük ölçekli çizimleriyle, sokak sanatı ve graffitiyi farklı şekilde yorumlayan Zio Ziegler, Antonio Colombo Arte Contemporanea’da olacak. Demir ve kâğıt gibi malzemelerle enstalasyonlar ve heykeller üreten Marco Di Giovanni, Il Chiostro Arte Contemporanea alanında yer alacak. Türkiye’de çok figürlü resimleriyle öne çıkan İhsan Oturmak, Karavil Gallery ile yer alırken; “Vinyloweic” adı atında farklı bir konsept geliştiren Adam Jastrzebski’nin eserleri PROPOGANDA ve alçıdan ürettiği büstleriyle öne çıkan Bogdan Rata da Nasui Collection ile İstanbul’da.

Uzakdoğu’nun özgün ve çağdaş sanatının en iyi örnekleri Australia China Art Foundation aracılığıyla Contemporary Istanbul’da Fuarın merakla beklenen bölümlerinden birisi de Australia China Art Foundation (ACAF) olacak. Bölüm, Australia China Art Foundation kurucusu Yashian Schauble tarafından seçilen Çinli çağdaş sanatçılarından oluşuyor. Dünyada en hızlı yükselen 50 sanatçı arasında yerini alan Muchen and Shao Yinong eserleri, portreleriyle ün kazanan Ling Jiang da yine bu bölümde yerini alıyor. Teknolojiyi işlerinde etkin bir biçimde kullanarak sosyal medya fenomeni haline gelen ve yeni medya sanatı alanında ödüllere sahip olan Aaajiao sanatseverlerle buluşacak.

Plugin bu yıl X-CHANGE temasıyla izleyiciyle buluşuyor

Bu yıl Plugin bölümü, küratör Ebru Yetişkin tarafından önerilen X-CHANGE başlıklı tema altında gerçekleştiriliyor.

X-CHANGE; yeni medya kültürü içindeki mübadele yollarının çoğaltılması, kendin-yap akımına dayalı üretim pratikleri, atık ve boşa harcanan malzemelerin yeniden kullanımı ve mutasyona neden olan etkileşim ilişkilerini kapsıyor. Yüksek teknolojinin basit teknolojilerle birlikte çalışması, organik ve inorganik formların bir arada işlemesi, fiziksel ve dijital gibi ikiliklerin ötesine geçen dinamikler gibi alt başlıklara odaklanan X-CHANGE, günümüz yeni medya aktörlerinin dikkat çeken eserlerine yer veriyor.

Plugin kapsamında Bager Akbay’ın şiir yazan enstalasyonunu, Nihat Karataşlı’nın fuara özel olarak yaptığı “Mnömönik” adlı eserini ve Erdal İnci’nin “Berlin Wall” isimli animasyonunu görmek mümkün. Bu yıl Plugin bölümünde galeriler ile birlikte sanatçılar bireysel projeleriyle de yer alacak. Buşra Tunç, Can Büyükberber, Ayşegül Süter, Bager Akbay, Nihat Karataşlı, Deniz Derbet Ufuk Barış Mutlu, NOHLab, Erdal İnci, Umut Gonca, Pi Slices ve Onur Sönmez’in eserlerini görmek mümkün.

CI Dialogues Pablo Genovés’i ağırlıyor

CI Dialogues kapsamında Pablo Genovés de eserlerinin doğa, iklim değişikliği ve farklı alanlara nasıl gönderme yaptığına değinecek. Pablo Genovés’nin fotoğrafları Hasan Bülent Kahraman'ın küratörlüğünde fuardaki Akbank Sanat standında sergileniyor. “Hiç olmadı- Hep Oradaydı” başlıklı sergi Genovés’nin düşle gerçeği, olmamışla olabilecek olanı bir araya getiriyor. Genovés ve Kahraman, fotoğrafın bugünkü teknik ve ontolojik sınırlarını da zorlayan bu yapıtlar, sanatçı ve serginin küratörlük boyutları hakkında konuşacaklar. Ayrıca bu sene Contemporary Istanbul Marlborough Gallery standında sanatçının aynı zamanda babası olan Juan Genovés’nin eserleri sergilenecek. Lang/Baumann Contemporary Istanbul’a özel çalışmasıyla İstanbul’da Lang ve Baumann İsviçreli sanatçı ikilisi küratörlüğü Marc-Olivier Wahler tarafından gerçekleştirilen özel enstalasyonlarıyla bu sene Contemporary Istanbul’da olacak. Lang/Baumann’ın dış mekân için hazırladığı ‘Nuit Blanche’ (Beyaz Gece) isimli yerleştirmesi ziyaretçileri fuarın girişinde karşılayacak. İkili bu yerleştirme ile ilk defa Türkiye’de bir çalışma yapmış olacak.

Bölge Galerileri

Contemporary Istanbul’a bu yıl katılan bölge galerileri arasında; Corridor Contemporary (Tel Aviv), Savina Gallery (St. Petersburg), Project Artbeat (Tiflis), Heritage Gallery (Moskova), Galerie Iragui (Moskova), Dar Al-Anda (Amman), Faur Zsofi Gallery (Budapeşte), Mika Gallery (Tel Aviv), Nasui Collection & Gallery (Bükreş), PARASITE (Tel Aviv), ALAN Istanbul, x-ist (Istanbul), Galerist (Istanbul), Galeri Baraz (Istanbul), Galeri Zilberman (Istanbul), Versus Art Project (Istanbul), Soda (Istanbul), Sanatorium (Istanbul), Rampa İstanbul, RED art Gallery (Istanbul), Pi Artworks (Istanbul), Piramid Sanat (Istanbul), Pg Art Gallery (Istanbul), Galeri Nev (Istanbul), Mixer (Istanbul), Milk Gallery (Istanbul), MERKUR (Istanbul), Kare Art Gallery (Istanbul), KUAD Galeri (Istanbul), Siyah-Beyaz (Istanbul), Galeri İlayda (Istanbul), Galeri 77 (Istanbul), Gama Gallery (Istanbul), Gaia Gallery (Istanbul), Daire Galeri (Istanbul), The Empire Project (Istanbul), Dirimart (Istanbul), CEP Gallery (Istanbul), C.A.M (Istanbul), Bozlu Art Project (Istanbul), Art350 (Istanbul), artSümer (Istanbul), art ON (Istanbul), Galeri/Miz (Istanbul), ARMAGGAN Art & Design (Istanbul), Krampf Gallery (Istanbul), Olcay Art (Istanbul), Galeri Artist (Istanbul) yer alıyor.

Yazarlar