Ekonomi Dalan kopyalama merkezi kuruyor

Dalan kopyalama merkezi kuruyor

15.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bedrettin Dalan, kuracağı Yeditepe Üniversite Hastanesinde Türkiye'de ilk kez genetik kopyalama yapacak. Bu amaçla Amerikadan 1.5 milyon dolarlık ekipman ithal etti

Dalan kopyalama merkezi kuruyor




İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Bedrettin Dalan, açacağı yeni hastanede genetik kopyalama yapacak.
Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu Yeditepe Üniversitesini kurduktan sonra Tıp Fakültesini de açan Bedrettin Dalan, şimdi de genetik mühendisliğinde iddialı bir hastane kuruyor.
Dünyayı sarsan genetik kopyalamanın da Türkiye'de ilk kez Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde yapılacağını anlatan Bedrettin Dalan, "Kendi koyunumuzu 2000 yılında kopyalamak için önümüzde hiç bir engel yok. Bu konuda çok iddilayız. Türkiye'de hiçbir hastanenin elinde bizim imkanlarımız yok. Bazı ilkleri biz gerçekleştireceğiz. Böylece organ naklinde Türkiye'de de devrimi biz yapacağız" dedi.

Arsa hazır

Haydarpaşa Numune Hastanesi'nin yakında bu amaçla arsa alarak projesini de hazırladığı hastanede genetik araştırmalar ile kopyalama çalışmalarını başına uzun yıllar İsveç'te bu konuda çalışmalar yapan ve Türkiye'ye çağırdığı yeğeni Prof. Dr. Neşe Bilgin'i getireceği öğrenildi.
Kısa bir süre önce İsveç'ten geldikten sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde çalışmaya başlayan Bilgin, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genetik Bilimleri Bölümü başkanlığı yapacak.
Üniversite hastanesi olduğu için tüm birimlerin bulunacağı kurumda, yurtdışında tanınan birçok ünlü Türk doktorunun yanında yurtiçindeki hastanelerden de uzmanların transfer edileceğini söyleyen Dalan, "Hastane açıldığında çok büyük olay olacak" diye konuştu.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Dalan, dünyadaki genetik alanındaki çalışmaların aynısının Türkiye'de de yapılacağını belirtirken, dünyada ilk kez kopyalamayı bulan Amerika Birleşik Devletleri'nden bu amaçla 1.5 milyon dolar harcayarak gerekli ekipmanlerin ithal ettiklerini söyledi.
Amerikalıların bulmasına rağmen, İskoçya'nın Edinburg kentinde bulunan Roslin Enstitüsü uzmanları 1997 yılında ilk kez bir memeli canlı olarak "Dolly" adı verilen bir dişi koyunu kopyalamıştı.

Hastane - Otel

Haydarpaşa Numune Hastanesi ile E5 karayolu arasında kalan yerde 5 bin metre kare alan üzerine kurulacak hastane 8 katlı ana bina ile iki tane de kuleden oluşacak.
Hastane teşhis, tedavi ve ameliyat sonrası bakımdan oluşan bir yapılanma içinde çalışacak. Bu amaçla 400 kişilik yatak kapasiteli hastane binasının bir kısmı hastane - otel şeklinde düzenlecek. Bedrettin Dalan tedavi için çok sayıda Türk vatandaşının ABD'ye gittiğini belirterek "Hedefimiz sağlık harcamaları için ABD'ye gidişlerin önüne geçmek. hedef kitlemizde sağlık için yurtdışında döviz harcayanlar olacak" dedi.
Genetik konusundaki çalışmaları ile kopyalama yanında özellikle organ nakli konularında iddialı olacak hastanenin 1999 sonbaharında tamamlanması ve toplam 80 milyon dolar harcanması planlanıyor.

Belediye ile başı belada

Bir zamanlar yönettiği İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin şu andaki Fazilet Partili yönetimi ile Bedrettin Dalan'ın başı belada. 5 bin metrekare alana oturan üniversite hastanesinda toplam kapalı alan 50 bin metrekareye ulaşıyor. Arsası alınan şantiyesi kurulan hastane için İstanbul Büyükşehir Belediyesi henüz ruhsat vermedi. İnşaat ruhsatı verilir verilmez hastane inşatının temeli atılacak.