Ekonomi Dansa 11 milyon dolar yatırdı

Dansa 11 milyon dolar yatırdı

23.11.2008 - 00:46 | Son Güncellenme:

Anadolu Ateşi’nin patronu Mustafa Erdoğan’ın dansa yatırımı 11 milyon doları geçti. Erdoğan Troya için 4.4 milyon dolar yatırım yapmış. 7 milyon dolara da Gloria Aspendos Arena’yı yapıyor

Dansa 11 milyon dolar yatırdı

Türkiye'de dansın şirketini kuran Mustafa Erdoğan, geleneksel folklorik dansı modernleştirip show business dünyasına soktu. Türkiye'nin en büyük sahne gösterisi Troya'nın yaratıcısı Mustafa Erdoğan, dansı sektör haline getirdi. 3.5 milyon euro’ya mal olan bir prodüksiyonla Troya efsanesini, sağcısı, solcusu, kadını, çocuğu, herkesin izlediği bir şovla sahneye koydu.
Antalya gösterimlerini bitirerek İstanbul’a dönen Troya’nın yolunu gözleyenler arasında simitçiler de vardı. 300 kişilik bir ekiple sahnelenen Troya’nın her gösteriminde simitçi, gözlemeci, şoför, herkesin bir şekilde para kazandığı 300 bin euro’luk bir ekonomi yaratan Mustafa Erdoğan, Milliyet’in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Kriz size de geldi mi?
Anadolu Ateşi krizlerden çok etkilenmiyor. 2001 krizinde de çok etkilenmedi. İnsanlara umut, moral veren bir gösteri. Bilet satışında 2001’de rekor rakamlara ulaştık. Turizmde sıkıntı olduğu dönemlerde de bizim seyircimiz artıyor. Tur şirketleri turisti çok fazla alana yönlendirmek yerine bir alana yönlendiriyor.

Troya ne kadara mal oldu? Yatırdığınızı kazandınız mı?
3.5 milyon euro’ya (4.4 milyon dolar) mal oldu. Hala da devam ediyor giderleri. 220 dansçı, dünyanın en iyi teknik formu. İnanılmaz bir sahne, dekor. Daha çıkarmadı maliyetini. Üstüne bir de Antalya’da tiyatro yaptık.
Çok kalabalık bir ekiple çalışıyorsunuz? Çok maliyetli değil mi?
Hoşuma giden, hikayelerin görkemine de yakışır bir büyüklük bu. Troya efsanesini 10 kişiyle anlatamazsınız. ‘Bakın gerçek Troyalılar, Troya’yı sahneye böyle koydu” dedirtmek istedim.

Haberin Devamı

Danşçı olmak para kazandırıyor mu?
Yok öyle çok para kazandıran bir meslek değil. Bu işe aşık olanlar, sevenler yapar. 26 yaşına kadar yapılan bir iş. Ama dünyanın her yerini gezer, karşınızda milyonlarca seyirci görürsünüz. Anadolu Ateşi’nin dansçılarını 10 milyon kişi izledi mesela.
Bütün işlerinizin ekonomik büyüklüğü ne kadar?
200’ün üzerinde kadrolu çalışanımız var. Part - time gelip giden 100 arkadaşımız daha var. Ayda 300 bin dolar giderimiz var. Tek gelirimiz bilet geliri. Antalya’da 6 ay boyunca sahne kurup yüz binlerce insana gösteri yapıyoruz. Böyle bir şey dünyada birtek Las Vegas’ta oluyor. 17 Nisan 2009’da Gloria Aspendos Arena’da gösteri var. Yaz boyunca bizi her ülkeden insan izliyor.

Yazın Antalya’ya gittiğinizde İstanbul Gösteri Merkezi’nin oradaki simitçiler mutsuz oluyormuş?
Yazın buradaki simitçiler mutsuz ama Antalya’daki gözlemeciler memnun. Aspendos köyü civarında büyük bir hareketlilik oluyor. Herkesten hayır dua alıyoruz. Bizim her bir gösterimiz 300 bin euro’luk bir ekonomi yaratıyor. Ortalama 5 bin insan geliyor gösterilere. Simitçiler, acentalar para kazanıyor, şoförler, oteller para kazanıyor. Antalya’da turist bu gösteri sayesinde gündüz otelden çakıyor. Mecburen yemeği dışarıda yiyor. Sonra gelip oyunu izliyor. Alışveriş merkezleri, yeme içme yerleri faydalanıyor.

Haberin Devamı

Yeni projeler var mı?
Çocuk oyunu yapacağız. Çocukların dans edeceği bir Anadolu Ateşi gösterisi hazırlıyoruz şimdi. Troya aralıktan itibaren turneye çıkacak.

Bankalar sık arar oldu
Bankalardan arayan var mı? Kazandığınız paraları neye yatırıyorsunuz?
Valla benim param olduğunu düşünüp, 'Getir dövizini, şu kadar faiz' diyorlar. Birkaç kez oldu doğrusu. Bu son günlerde aranma oranımız arttı bankalar tarafından.
Yatırıma gelince gelen işe gidiyor. Troya’yı yapıp üstüne bir de Gloria Aspendos Arena'yı yaptık. Elde para kalmadı. 7 milyon dolara mal olan tiyatromuzun borçlarını ödüyoruz. Para tiyatronun koltuklarına gidiyor faize, dövize kalmıyor.

TÜRSAB olmasa Troya olmazdı
Sponsorluklar azaldı mı? Krizin bu cephede etkisini hissediyor musunuz?
Kriz sponsorlukları çok kötü etkiledi. Düşünsenize Troya 3.5 milyon euroyo mal oldu. Şimdi Vodafone, Gloria otelleri, TÜRSAB, Vestel olmasa biz bu gösteriyi nasıl yapacaktık. Garanti Bankası keza ana sponsorlarımızdan. Doğuş Grubu aile olarak sanatı destekliyor. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay bizim için şans oldu. 6 Kültür Bakanı gördüm ama provalara gelenini görmedim. Başbakan Yardımcısı sayın Hayati Yazıcı keza gelip bizi İspanya’da izledi. Türkiye’yi tanıttığımız için destek verdi.
TÜRSAB, Anadolu Ateşi’nin, Troya’nın sanatsal öneminin, Türkiye turizmine etkisinin çok farkında. Turizmcilerin Türkiye’yi tanıtan enstrümanlara ihtiyacı var; Troya, Anadolu Ateşi bu işlevi de görüyor.