Ekonomi ‘Defter’ saklama bitecek bütçeden sürpriz gelecek

‘Defter’ saklama bitecek bütçeden sürpriz gelecek

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, pazartesi günü 2017 yılına ilişkin bütçe rakamlarını açıklayacaklarını belirterek, “Yılın başında ‘Türkiye ekonomisi şöyle oldu, böyle oldu, mali disiplin ortadan kalktı’ diyenlere pazartesi günü bir sürprizimiz var. Türkiye ekonomisinin güçlü olduğu kadar, kamu maliyesinin de hâlâ güçlü olduğunu ortaya koyan bir performansı hep beraber  sergileyeceğiz” dedi.

‘Defter’ saklama bitecek bütçeden sürpriz gelecek

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Merkezi’ndeki ‘Defter Beyan Sistemi’nin tanıtım toplantısında, konuşan Ağbal, yeni geliştirdikleri Defter Beyan Sistemi ile basit usul kapsamındaki vergi mükelleflerinin esnaf odalarında tutulan defter bilgileri ve kayıtlarının, Maliye Bakanlığı’nın geliştirdiği bir sistemde tutulacağını belirterek, “Bundan sonra artık defter tasdiki yok, defter saklama yok” dedi.

Haberin Devamı

Özellikle gençleri müteşebbis olmaya yönlendirmek istediklerini dile getiren Ağbal, şunları söyledi:

“Üniversiteden, liseden mezun olan gençlerimiz kendi iş yerlerini açsınlar istiyoruz. Onun için dedik ki, ‘75 bin liraya kadar ilk üç yılda elde ettiğiniz kazançlara bir kuruş vergi yok.’ Basit usul mükelleflerimizin yıllık 8 bin liraya kadar olan kazançlarına istisna getirdik. Buradan yaklaşık 750 bin basit usul mükellefimiz yararlanmış oldu.”

Yazılım geliştirildi

TESK ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu başkanlarının talepleri doğrultusunda ticari araçlara yönelik ÖTV’siz araç alma uygulaması getirdiklerini de anımsatan Ağbal, “Uygulama 2019’a kadar devam edecek” dedi.

Defter Beyan Sistemi’nin ayrıntılarına ilişkin bilgi veren Ağbal, bir esnaf odası ziyaretinde basit usul vergi mükelleflerinin bilgilerini bilgisayara giren bir personele rastladığını söyledi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine bakanlık olarak bir yazılım oluşturmaya karar verdiklerini dile getiren Ağbal, “Bütün esnaf odalarımız internet ortamında bu yazılıma erişebilsin ve esnaf odalarında tutulan bütün defterler, belgeler internet ortamına girsin dedik” dedi. Konuyu TESK ile de konuştuklarını aktaran Ağbal, birlikte bir uygulama yazılımı geliştirdiklerini bildirdi.

Yazılımın herkesin anlayabileceği düzeyde olduğunu belirten Ağbal, 1 Temmuz’a kadar geçiş süreci tanındığını, serbest meslek kazancına göre defter tutanlar için ise uygulamanın başladığını kaydetti. Ağbal, yurt içindeki kimi ziyaretlerde esnafın kendisine basit usulde verginin kaldırılıp kaldırılmayacağını sorduklarına dikkati çekerek, “Hükümet olarak basit usulü kaldırmak gibi bir düşüncemiz olmadığı gibi basit usulü nasıl kolaylaştırırız, bunun gayreti içindeyiz” diye konuştu.

Esnafa büyük yük oluyordu

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de “Esnafın üzerinde en büyük yük defter tasdikleriyle ilgili uygulamaydı. 2018’den itibaren defter tasdiki işlemlerini notere gitmeden internet üzerinden yapabileceksiniz” dedi.

Piyasanın düzenlenmesiyle ilgili en önemli sorunun kuralsızlık olduğunu dile getiren Palandöken, “Esnaf kazansa daha çok vergi verecek. Bu da insanlarımıza yatırım ve hizmet olarak dönecek. Maalesef biliyorsunuz sermaye çok farklı bir şey. Mahalle ve sokak kültürünün çok üstündeki ulusal zincirlerin piyasa ekonomisini nasıl etkilediğini hep birlikte görüyoruz.” diye konuştu.