Ekonomi Dev cazibe paketi ‘Doğu’yu uçuracak

Dev cazibe paketi ‘Doğu’yu uçuracak

05.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Doğu ve Güneydoğu’yu cazibe merkezi yapacak paketi Başbakan açıkladı. Buna göre bölgeye 4 yılda 140 milyar TL yatırım yapılacak ve 800 bin istihdam sağlanacak. 23 il desteklenecek. Yıldırım, “Terör biterse uçarız” dedi

Dev cazibe paketi ‘Doğu’yu uçuracak

Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu bölgelerini cazibe merkezi haline getirecek paketi Diyarbakır’dan açıkladı. 4 yıl içinde, 2020 yılına kadar kamunun 60 milyar, özel sektörün de 80 milyar yatırım yapmasının hedeflendiği 140 milyarlık yatırım ve destek programıyla devlet anahtar teslimi fabrika kuracak, hayvancılık ve tarıma özel teşvikler verilecek.

Haberin Devamı

4 yıl içinde 800 bin kişiye istihdamın hedeflendiği pakete ilişkin Yıldırım, vatandaşlar ve iş adamlarına seslenerek, “Gelin yatırımı buralara yapın. Terör biterse uçarız, uçar” dedi.

Yıldırım, beraberindeki 15 bakan ile Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde “Doğu ve Güneydoğu Yatırım - Destek Hamlesi” tanıtım töreninde şu bilgileri verdi:

7 MERKEZE 10 MİLYAR: 23 ilimize yatırım yapmak isteyen iş adamlarımıza, esnafımıza, çiftçimize, gençlerimize, kadınlarımıza bu program ile teşvikler, destekler var. Doğu ve Güneydoğu’da yatırımlar, cazibe merkezi haline gelecek dev adımlar. Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık toplam yatırım yapıyoruz. Sadece Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapılacak. Şırnak, İdil, Yüksekova, Nusaybin, Cizre, Silopi için 7.5 milyar yatırım.

Haberin Devamı

KİRA YARDIMI: Sur için toplu konut tarzı çok katlı binalar yapılmayacak. Tüm bölgede 66 bin konut yapılacak. 31 bin 600 aileye kendi evine geçinceye kadar kira yardımı veriyoruz. 255 milyon eşya parası ödenecek. Batman, Diyarbakır, Malatya’da 3 yeni stadyum yapıyoruz.

Anahtar teslim

10 BİN AİLEYE YARDIM: Ardahan, Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Hakkâri, Şanlıurfa ve Van’a 15 yeni hastane yapıyoruz. Terörden etkilenen vatandaşlarımızın yol, gıda, giyim, eğitim, kira ve barınma gibi her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

5 BÖLGE 8 CAZİBE MERKEZİ: Kars merkez, Ardahan, Iğdır, Ağrı; Van merkez, Muş, Bitlis, Hakkari; Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin merkez, Batman, Siirt, Şırnak; Erzurum merkez, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt; Malatya, Elazığ; Adıyaman, Tunceli, Bingöl’e yatırım yapılacak illerimize, işadamlarımıza yatırım yerini tahsis ediyoruz. Anahtar teslim fabrikasını da vereceğiz.

SENEDE 80 FABRİKA: Özel sektör fabrika binalarını devlet olarak biz inşa edeceğiz. Bu fabrikaları da onlara kiraya vereceğiz. Her yıl 8 ilde 10’ar fabrika kuracağız. Fabrika başına 200 ila 800 kişilik istihdam yaratacağız. Bu senelik 40 bin istihdam demek.

Bizim için istanbul ve Diyarbakır aynı

GÜVENLİĞİNİZİ SAĞLARIZ: Bizim için İstanbul neyse Diyarbakır da odur. İzmir neyse Hakkari odur. Doğu illerimiz ve Güneydoğu illerimiz bu paketimizle sosyal ve ekonomik anlamda önemli atılımlar yapacaktır. Yatırımcılara buradan sesleniyorum: Gelin, yeter ki biz buralarda yatırım yapacağız, üretim yapacağız, istihdam oluşturacağız deyin. Güvenliğinizi sağlamak görevimiz. Devlet millet el ele verelim.
Kaynak sorunu yok

SÖZÜMÜZ SENET: Vatandaşlar ‘gömü buldu’ diyecek. Petrol yoktu petrol mü buldu; Türkiye. Kaynak insan. Kaynak Türkiye. Böyle bir millet olursa gençlik olursa dinamik ve üretken toplum olursa bir şeyden korkmayın. Yatırımların planlanan destekler tutarı 62 milyar lira. 80 de özel yapacak, 140 milyarlık yatırım. 2020’ye kadar 140 milyar lira. Takibi de sizin işiniz ey ahali; ensemizde olun. Sözümüz senettir. Kaynak problemi yok. Böyle millet varsa ne kaynağı.
800 BİN İSTİHDAM: Yatırımlardan 1 yıllık 23 ilimizde iş istihdam 200 bin. 4 yılda 800 bin vatandaşımıza iş, aş demektir.

TERÖRÜ DEF EDECEĞİZ: Terörü def ettik diyelim uçarız, uçar. Türkiye üzerine bütün mihraklar neden geliyor çünkü Türkiye çökerse buradaki hesapları tutacak. Onlara ekmek yok. Bayrağına geleceğine güvenen büyük bir millet var; bakın kim bu ülkeyi bölmek istiyorsa kim masum insanları öldürüyorsa Türk olsun Kürt olsun hepsi bölücüdür, teröristtir. Buna uymayan herkes bizden milletten korksun.

Haberin Devamı

Üreticiye kamu alım garantisi verilecek

VERGİ MUAFİYETİ: 2027 yılına kadar işletme kredisi desteği veriyoruz. 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve sabit anapara geri ödemeli. Üretim tesisini Doğu ve Güneydoğu’ya taşımak isteyen yatırımcıya hem taşıma desteği sağlıyoruz, hem de Kurumlar Vergisi muafiyeti getiriyoruz. Çağrı merkezi yatırımları için anahtar teslim binalar vereceğiz. Sırf bu merkezlerde 20 bin kişi istihdam edilecek.

DEVLET SATIN ALACAK: Doğu ve Güneydoğu illerimizdeki üreticilerimize Kamu Alım Garantisi sunuyoruz. Polis kıyafetine, asker kıyafetine ihtiyacımız var. Yine AFAD’ın, Kızılay’ın ve SGK’nın ilaç ve medikal ürünlere, bazı özellikli ürünlere ihtiyacı var. Bu ürünleri bu illerimizde üretenlere diyoruz ki; ‘Sen bu ürünleri üret, biz devlet olarak senden satın alacağız.’

TARIMA BÜYÜK DESTEK: Kırmızı et üretimine yönelik besi işletmelerine tam destek veriyoruz. Irk dönüşümünü sağlayacağız, et verimimiz artacak. Yöresel koyun ırklarını geliştireceğiz. Besicilikte işletme ölçeğinin büyütülmesi için tedbirler alıyoruz. Barınakları, ahırları en modern şekilde inşa ediyoruz. Her doğan buzağı için 350 liraya ek olarak 200 lira ödeme yapacağız. Tarım arazilerinde toplulaştırma hızla devam ediyor. 3.7 milyon hektar alanın, 2.2 milyon hektarını toplulaştırdık. 14.1 milyar liralık yatırım yapıyoruz. Bölgeye yıllık ek 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz.