Ekonomi Dev ekonomiler görüşme odasında

Dev ekonomiler görüşme odasında

07.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20 zirvesi için Hamburg’a giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir çok liderle ikili görüşme yapacak, ekonomi, terör ve Suriye ağırlıklı konuların damga vuracağı oturumlarda konuşacak

Dev ekonomiler görüşme odasında

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı G20 Almanya zirvesi bugün Hamburg’ta başlıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ev sahipliğindeki 2 günlük zirveye ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de aralarında olduğu dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin liderleri katılacak. Erdoğan’ın da ikili görüşmeler yapacağı zirvenin ana gündemi ekonomi, terör, mülteci krizi ve Suriye ağırlıklı olacak.

Haberin Devamı

İşsizlik masada

Zirvenin oturumlarında ana başlıklar küresel ekonomi, uluslararası ticaret, kalkınma, işsizlik ve istihdam, finans sisteminin güçlendirilmesi, dijital teknolojiler, iklim değişikliği, kadınların ekonomiye katılımı ve 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri olacak. Erdoğan, bu başlıklarla ilgili toplantılarda konuşma da yapacak.

Erdoğan, zirvede, “terörle mücadele”, “küresel büyüme ve ticaret”, “sürdürülebilir kalkınma, iklim ve enerji”, “Afrika ile ortaklık, göç ve sağlık”, “dijitalleşme, kadınların güçlendirilmesi ve istihdam” başlıklı toplantılara da katılacak.

Erdoğan, dün akşam saatlerinde Hamburg’a geldi. İki gün sürecek zirvede Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, başta olmak üzere bir çok liderle ikili görüşme yapacak.

Haberin Devamı

Terörle mücadele

Erdoğan’ın zirvede gündeme getireceği konuların başında terörle mücadele konusu olacak. Başarılı terörle mücadele için uluslarası işbirliğinin önemi ve ortak hareket edilmesi gerektiği mesajları verecek olan Erdoğan, Suriye’deki DAEŞ ile mücadele ile ilgili görüşlerini de anlatacak.

Kuzey Suriye’de yeni bir devlet kurulmasına sıcak olmadıklarının vurgulayacak olan Erdoğan, PYD-PKK’ya yönelik silah verilmesinin de yanlışlığını dile getirecek.

Erdoğan’ın PYD’nin kontrolündeki Afrin’den Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden saldırıları da gündeme getirmesi bekleniyor.

Erdoğan, görüştüğü liderlere 15 Temmuz’un yıl dönümünde FETÖ ile uluslararası mücadelenin gerekliliğini de anlatacak. Irak başta olmak üzere bölgenin güvenliğinin de ele alınacağı görüşmelerde terörün finansmanının önlenmesi de konuşulacak konuların başında yer alacak.

İlk yüzyüze görüşme...

Almanya G20, ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in ilk birlikte katılacakları zirve de olacak. Zirvede Trump ve Putin ilk yüzyüze görüşmesini de gerçekleştirecek. Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin yönetiminlerinin katılacağı zirvede, liderler, aile fotoğrafı çekimi, çalışma yemeği ve klasik müzik konserine de katılacak.

Haberin Devamı

Zirvenin yapılacağı Hamburg’ta yoğun güvenlik önlemi de alındı. Protestolara önlemeye yönelik özel ekiplerin sayıları artırılırken liderlerin kalacağı otellerin çevresinde de özel önlem alındı.

Putin ile buluşma

Erdoğan’ın Putin ile yarın sabah 09.30’daki görüşmesinde Suriye’de planlanan çatışmasızlık bölgeleri ve Astana süreci masaya yatırılacak. Erdoğan, görüşmelerinde Suriye ve mülteci sorununa ilişkin bütün ülkelerin elini taşın altına koyması gerektiği mesajı verecek.

Mülteci krizinin çözülmemesi halinde batı ülkelerinin de olumsuz etkileneceği üzerinde duracak olan Erdoğan, AB’nin de katılacağı zirvede maddi olarak verilen sözlerin de tutulmasını isteyecek. Erdoğan zirvede Almanya yönetimine ise kendisinin Almanya’da yaşayan Türklere yönelik konuşmanın engellenmesinden ötürü sitem edecek.