Ekonomi Dev fabrikalarda grev yolu gözüktü

Dev fabrikalarda grev yolu gözüktü

07.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Metal Sendikası Başkanı, 115 bin işçi için grev kararı alabileceklerini belirterek, “Her gün işi bırakma, yemek yememe, sakal bırakma eylemi yapılacak” dedi

Dev fabrikalarda grev yolu gözüktü



Türk Metal Sendikası, otomotivden beyaz eşyaya, elektronikten demir-çeliğe kadar, metal sektöründe çalışan 115 bin işçi için grev kararı aldı.
Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çıkmaza girdiğini, grev kararı alındığını ve bu kararın 60 gün içinde uygulamaya geçebileceğini açıkladı.

‘MESS, BES’i reddetti’
Sözleşmeden 98 bini Türk Metal üyesi olmak üzere toplamda 115 bin metal işçisinin yararlanacağını belirten Kavlak, “Sözleşme yapacak sanayi kuruluşları arasında, Renault, Tofaş, Arçelik, Otokar, Karsan, Mercedes Benz, MAN, Ford Otosan, BSH Ev Aletleri, Hema Endüstri, Compenanta, Türk Traktör, Delphi, Çolakoğlu, Borusan Mannesman, İçdaş gibi büyük işyerleri var” dedi.
Kavlak, düzenlediği basın toplantısında, sendikalarının, MESS ile grup toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinin 1 Eylül 2012 olduğunu belirten Kavlak, ancak görüşmelere 9 Ocak’ta başlanabildiğini söyledi.
MESS’in düşük ücretleri iyileştirmeye yanaşmadığını dile getiren Kavlak, “Yine MESS, geriye doğru gerçekleşen yıllık yüzde 8.88 enflasyona karşı, bizim sosyal haklarda birinci yıla yüzde 24 zam isteğimize karşı yüzde 9 önermiştir” dedi.
MESS’in, işçiler için önerdikleri Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) de reddettiğini söyleyen Kavlak, “Sendikamız, uyuşmazlık zaptının tutulduğu tarihten itibaren yasal ve meşru eylemlere başlamıştır” dedi.
Kavlak, “60 gün içinde grev uygulama kararı alabileceğiz. Bugünden itibaren her gün sözleşme bitene kadar işyerlerinde işi bırakma, yemek yememe, vardiya giriş çıkışlarında oturma, sakal bırakma gibi eylemler yapılacak” yanıtını verdi.