Ekonomi Dev fonun radarında Irak ve Suriye de var

Dev fonun radarında Irak ve Suriye de var

01.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kurulacak Türk - Rus fonunun 3’üncü ülkelerde de yatırım yapacağını söyleyen Bakan Zeybekci, “Irak ve Suriye’nin yeniden inşasında bu fonun kullanılmasını hedefliyoruz. Yükselen değer Afrika’da bu fon etkili olabilir” dedi

Dev fonun radarında Irak ve Suriye de var

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Dünyada çok az ülke vardır ki, birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip. Dünyada çok az ülke vardır ki, onda olmayanın tamamı diğerinde var. Türkiye ile Rusya böyle bir özelliğe sahip” dedi.

Antalya Belek’te Türk ve Rus gazetecilerin katıldığı Türkiye - Rusya Medya Forumu’nda konuşan Zeybekci, iki ülkenin hiçbir alanda rakip olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Bütün ilişkilerin en tavanda ve en sağlam oluştuğu karşılıklı menfaatler, kazan - kazan ilişkisiyle oluşan ilişkilerdir. Bu iki olguyu yan yana koyduğunuz zaman da Türkiye ile Rusya ilişkisi en güçlü olması gereken ilişkidir. İki ortak bir araya geldiğinde 1 + 1 = 2 yapıyorsa, o ortaklığın matematik ve ekonomik anlamda anlamı yoktur. Çünkü birbirine kazandırdıkları bir şey yok. 1 + 1= 3 yaptığı zaman, 5 yaptığı zaman, 10 - 15 yaptığı zaman, ki bu potansiyel Türkiye ile Rusya arasında var, benim anlatmaya çalıştığım şey bu.”

Akkuyu ilerliyor

Zeybekci, Türkiye ve Rusya arasında bir ortak yatırım fonu kurulması kararının alındığını hatırlatarak şöyle devam etti:
“Kurulacak yatırım fonu için tek şartımız iki ülke tarafından ortak tasdik edilmiş projeler olması. Bu projeler Türkiye’de ve Rusya’da olabilir. Ama asıl isteğimiz üçüncü ülkelerdeki yatırımları birlikte gerçekleştirmek. Fon için iki ülke özel şirketlerinin birlikte proje üretmesini istiyoruz. Özellikle Irak ve Suriye’nin yeniden inşasında bu fonun aktif kullanılmasını hedefliyoruz. Yükselen değer Afrika konusunda iki ülke bu fon ile etkili olabilir.”
Global Connection Uluslararası Medya’nın organize ettiği foruma çok sayıda Rus gazeteci de katıldı. Rus basının sorularına verdiği yanıtta Zeybekci kurulacak fonun Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nin finansmanında da kullanılabileceğini aktardı.
Santralin 20 milyar dolarlık, çok yüksek maliyetli bir proje olduğunu hatırlatan Zeybekci bugün gelinen noktada projeyle ilgili problem görünmediğini söyledi.

100 milyar $ formülü

Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması çalışmaları için de şunları söyledi:
“Rusya demir - çelik sektörüyle ilgili cevherden üretim, ara mamule kadar olan bölümde de dünyada sayılı ülkelerden biri. Bu sektörde çok büyük pazarlama ve son ürün haline getirebilecek olan kabiliyete sahip Türkiye var. Türkiye, Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticisi ülkelerinden biri. Bu, iki ülke arasında en önemli iş birliği alanlarından. Ağır iş makinelerinde yapılan görüşmeler var. Seracılıkta bu teknolojiyi Rusya’ya götürmek için çalışma başladı.”

Ekimde İstanbul’da çok büyük bir iş forumuyla Türkiye - Rusya Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nı yapacaklarını belirten Zeybekci, Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette Rus rublesi ve Türk lirasının kullanılmasıyla ilgili teknik görüşmelerin Merkez Bankaları arasında devam ettiğini bildirdi. Zeybekci, “Hedefimiz, Türkiye’ye gelen Rus vatandaşlarının ruble ile, Rusya’ya giden vatandaşlarımızın da TL ile ödeme yapması” diye konuştu.

Antalya ATM’sinde ruble işlemi

Foruma katkıda bulunan Denizbank’ın CEO’su Hakan Ateş, bankanın turizm sektörüne kredi veren birinci sıradaki banka olduğunu ifade ederek bu alandaki pazar paylarının yüzde 18 oranında gerçekleştiğini söyledi. Antalya’daki Denizbank ATM’lerinden Rus vatandaşların ruble ile işlem yapabildiğini dikkat çeken Ateş, konut edindirme alanında Rus vatandaşları için çok önemli programları olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Türk - Rus üniversitesi

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı forumda yaptığı konuşmada, Antalya’da bir Türk - Rus ortak üniversitesi kurulması için çalışma planlandığını açıkladı. Bu üniversitede turizm eğitiminin ön planda olacağını belirten Avcı, eğitim dili Rusça olan bir Turizm Meslek Lisesi açılabileceğini veya mevcut okullardan birinin bu sisteme dönüştürülebileceğini de söyledi.
Bir Rus gazetecinin “Rusya’da Türk dizileri çok ilgi görüyor, dizi oyuncularının Rusya’ya gelmelerini istiyoruz” şeklindeki sözleri üzerine, Avcı, Türk televizyon dizilerindeki oyuncuların Rusya’ya davet edilmeleri konusunda yardımcı olabileceklerini söyledi.

Dizilerin çekildiği mekanlara özel turizm paketleri hazırlanabileceğini kaydeden Avcı iki ülke arasında sinema, opera gibi sanat alanlarında da işbirliği yapılmasına sıcak baktıklarını ifade etti.

Güvenlik sorunu yok

Basın mensuplarının “güvenlikle” ilgili sorularını da yanıtlayan Bakan Avcı, genel anlamda dünyanın her yerinde terör saldırıları kaynaklı güvenlik sorunu yaşandığını dile getirdi.

Havalimanlarında incelemelerde bulunan Rus uzmanların çok olumlu bir raporlamayla döndüklerini kaydeden Avcı, Rusya’dan Türkiye’ye tarifeli ve charter uçuşların yeniden başlamasının ardında, alınan güvenlik önlemlerinin yeterliliğinin yattığını da sözlerine ekledi.