Ekonomi Devasa tablet kime çare olacak?

Devasa tablet kime çare olacak?

23.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cep ekranlarındaki büyüme trendi tabletlere de taşındı. 7, 8, 9 inç yanında artık bilgisayar boyutu olan 13 inç’e geçtiler. iPad Pro öncülük yaparken diğerleri de hamleye hazırlanıyor

Devasa tablet kime çare olacak

Bilgisayar ve internet kullanma alışkanlıklarımızı değiştiren tabletler, yeni modelleriyle boy gösteriyor. Onlar da daha büyük ekran ve daha ince trendine uyum sağlıyor. Pil ömürlerinin uzunluğu ve kolay taşınabilmeleri pek çok alanda dizüstü bilgisayarlardan pazar payı çalmalarına neden oluyor. Özellikle film izleme, oyun oynamada öne çıkıyorlar. Ancak son dönemde cep telefonlarında büyüyen ekranlar rollerini çalmaya başladı. Onlar da bu hamleye ekran büyüterek cevap veriyor. 12.9 inç’lik ekranıyla iPad Pro burada öncülüğü yapıyor. Diğer üreticiler de bu kulvarda modeller lanse etmeye hazırlanıyor. Piyasadaki en yeni tablet modellerini inceledik.

Haberin Devamı

iPAD PRO

Marka: Apple

Ekran: 12.9 inç

Kalınlık: 6.9 mm

Ağırlık: 713 gr

İşlemci: A9X

İşletim sistemi: iOS9

Kamera: 1.2 MP ön, 8 MP arka

Pil ömrü: 10 saat

Bellek: 32 GB

Bluetooth: Var

Ses: Dört hoparlör

Kalem: Var

Fiyat: 2.999 TL

VIA T10
Marka: Casper
Ekran: 10.1 inç
Ram: 2 GB
Bellek: 16 GB
Kamera: 5 MP arka, 2 MP ön
İşletim sistemi: Android
İşlemci: Intel Atom 1.8 Ghz
İşlemci hızı: 1.33 Ghz
Mikro SD: Var
Mikro USB: Var
Fiyatı: 560 TL
GALAXY TAB S2
Marka: Samsung
Ekran: 9.7 inç
İşletim sistemi: Android 5.0.2
Ram: 3 GB
Bellek: 32-64 GB
Ağırlık: 392 gram
Artırılabilir hafıza: 128 GB
Kamera: 8 MP
İşlemci: 4 çekirdekli Exynos
Bluetooth, GPS: Var
İşlemci Hızı: 1.9 GHz
Pil: 5870 mAh
Fiyat: 1.500 TL
ZENPAD Z300C
Marka: Asus
Ekran: 10.1 inç
Ağırlık: 510 gram
İşletim sistemi: Android 5.0
Kamera: 5 MP arka, 2 MP ön
İşlemci: Intel Atom 1.2 GHz
Ram: 2 GB
Bellek: 8-16-32 GB
Mikro SD, mikro USB: Var
Fiyat: 639 TL
A10iX AIR
Marka: Reeder
Boyut: 9.7 inç
Ram: 2 GB
Bellek: 16 GB
İşletim sistemi: Android
İşlemci hızı: 1.8 GHz
Kamera: Arka 5 MP, ön 2 MP
Ağırlık: 535 gram
Pil: 8000 mAh
Mikro SD, bluetooth: Var
Renk: Beyaz
Fiyatı: 500 TL

Haberin Devamı

2 milyon 500 bin adet satış yapıldı

Casper Genel Müdürü Yalçın Yıldırım, Türkiye’de yılın ilk dokuz ayında tablet satışlarının 2 milyon 500 bin olarak gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi:
“2014 yılının aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda pazarda yüzde 20’lik bir artış var. Ancak temmuz-eylül döneminde bir düşüş eğilimi mevcut. Bunu pazarın yavaş yavaş doyuma ulaşması olarak görüyoruz. Diğer yandan tüketicilerin farklı form faktör cihaz alımına yöneldiğini de söyleyebiliriz. Tablette satın alma fiyat aralığı ise en çok 400 TL altında gerçekleşiyor.
Tahminimiz 2016 sonunda satışların, 2015 kapanış rakamlarına kıyasla yüzde 20’ler seviyesinde düşüş göstereceği yönünde. Akıllı telefon pazarındaki büyük ekran eğilimi, tablet pazarından rol çalmaya başladı. Akıllı telefon satışlarında yüzde 70’ten fazla oranda 5 inç ve üzeri ürünler rağbet görüyor. Uzun zaman tabletler dizüstü tarafından pazar payı almıştı.”

Haberin Devamı

YENİ GİRİŞİM

İlaç saati hatırlatıcısı icat etti
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Beylerbeyi Özel Ortaokulu öğrencisi Armağan Sevim, icat ettiği ‘İlaç Saati Hatırlatıcısı’ ile Geleceğin Mucitleri Yarışması’nda birinci oldu. Öğrencilere bilimi sevdirerek onları yaratıcı düşünmeye ve yeni buluşlar yapmaya teşvik etmek üzere Samsung tarafından, Yaratıcı Çocuklar Derneği ve Multi Channel Developers (MCD) işbirliğiyle hayata geçirilen Geleceğin Mucitleri bilim yarışmasının kazananları ödüllerini alacak.
Türkiye çapında ortaöğretim düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin; çevre, enerji, sağlık ve teknoloji dallarında katılım gösterdiği yarışmada bu yıl 687 başvuru arasında birinciliği, icat ettiği İlaç Saati Hatırlatıcısı ile İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Beylerbeyi Özel Ortaokulu öğrencisi Armağan Sevim kazandı.
YENİ ÜRÜN
LG V10 ikinci ekranla geldi
LG yeni akıllı telefonu LG V10’u tanıttı. V10 ikinci ekran, çift ön kamera ve manuel video modu gibi pek çok inovatif özelliği bünyesinde barındırıyor. 5.7 inç’lik ekranı bulunan V10, 16 MP arka kameraya ve 5 MP ön kameraya sahip. Android 5.1 Lollipop işletim sistemi, 192 gram ağırlığı var. Qualcomm Snapdragon 808 işlemci, 4 GB’lik Ram’i ve 64 GB’lik belleği bulunuyor. Popüler Knock Code’un yanı sıra LG V10 akıllı telefon kilidini ve ekranı eş zamanlı olarak açan parmak izi sensörü özelliğine de sahip. Sensör aynı zamanda ABD’de Android Pay’le çalışarak satın alma işlemlerini olabildiğince hızlı ve kolay hale getiriyor. 4.5G’yi de destekleyen LG V10, Türkiye’de 2.699 TL tavsiye edilen tüketici fiyatıyla satışa çıktı.
YENİ YATIRIMCI
Bimsa yatırım kulübü üyesi
Sabancı Grubu’nun bilgi teknolojisi şirketi Bimsa, Etohum Yatırımcı Kulübü’ne üye oldu. Bimsa Genel Müdürü Tunç Taşman, Etohum üyelikleri sayesinde platform üzerinden ulaşan girişimcilerle bir araya gelerek, şirketlere sağladıkları hizmetleri çeşitlendirmeyi ve dijitalleşme konusunda farklı ve yeni çözümler sunmayı hedeflediklerini söyledi. Taşman, “Girişimciler, internet odaklı iş fikirlerine güveniyor, şirket kurmayı planlıyorlarsa, Etohum’a başvuru yapabilir, farklı projeler hayata geçirmeyi planlayan diğer girişimciler ve yaratıcı fikirlere destek olmak isteyen kişi ya da kurumlar ile bizim desteğimiz ve aracılığımızla iletişim kurabilirler” dedi.