Ekonomi Devlerde ‘temiz’lik zamanı

Devlerde ‘temiz’lik zamanı

23.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Volkswagen’in ABD’de emisyon kriziyle ilgili anlaşmaya varmasının ardından Almanya’da da beş üreticinin, 630 bine yakın aracını geri çağırarak motor kontrol ünitelerini değiştirecekleri bildiriliyor. Fransa kontrolleri sıklaştırdı

Devlerde ‘temiz’lik zamanı

Amerika’da Alman otomotiv devinin bazı araçlarındaki egzoz emisyon değerlerinin, beyan edilenden daha yüksek olduğu ve testlerde yanıltıcı program kullandığının saptanmasıyla ortaya çıkan krizde sular yeniden hareketlendi. VW’nin, ABD’de anlaşma yoluna gitmesinin ardından otomotiv üreticilerinin büyük bölümünde “temizlik” harekatı başladı.
Almanya’da hükümet yetkilileri, VW krizinin ardından emisyon kaynaklı kirlilikle mücadeleye hız verdiklerini belirtirken, Volkswagen, Opel, Audi, Mercedes-Benz ve Porsche’nin, hatalı motor kontrol ünitelerini değiştirmek amacıyla 630 bin dizel aracı geri çağıracağını bildirdi. ABD’deki krizin ardından sıkı testler başlatan ve test verilerini hatalı gösteren yazılımlara karşı savaş açan Alman hükümetinin, bunun önüne geçmek için kontrolleri sıklaştırdığına dikkat çekilirken, firmaların söz konusu geri çağırmalarının, yakın gelecekte ülkede kirliliğin düşürülmesi konusuna yardımcı olacağı da kaydediliyor.

Soruşturma başlattı
Uzmanlar, bu gönüllü geri çağırmanın bir başlangıç olacağını, arkasının da gelebileceğini belirtirken, otomotiv endüstrisinde gerektiğinde motorları korumak amacıyla kullanılan ve kimisi “yasal görünen” bazı yazılımların, testleri yanıltarak tüm sektöre gölge düşürdüğünü, bunun iyi bir işaret olmayacağını savunuyor.
Bununla birlikte Mercedes-Benz’in de çatısı altında olduğu Daimler, önceki gün bir açıklama yaparak ABD’de Adalet Bakanlığı’nın, sattıkları araçların emisyon değerlerinin nasıl sertifikalandırıldığını sorduklarını bildirdi. Daimler, bu konuda kendi içlerinde de bir araştırma başlattıklarını kaydetti.
Fransa ise, kendi üreticilerinde benzer durumlar yaşanıp yaşanmadığına ilişkin başlattıkları araştırmaları sürdürüyor. Fransız PSA Peugeot Citroen, şirkete ait tesis ve ofislere baskın yapıldığını, bazı dökümanlarına da el konulduğunu bildirdi. Fransa Ekonomi Bakanlığı’na bağlı yolsuzluk dairesi de, bunu doğrulayarak, söz konusu operasyonun, üç dizel modelin testlerinde normalin üzerinde değerlere rastlanması üzerine yapıldığını ifade etti. Yetkililer, VW krizi sonrası başlatılan söz konusu araştırma ve incelemelerin halen devam ettiğini de vurguladı.
Fransa, ocak ayında da Renault’nun bazı tesislerine baskınlar düzenlemiş, belgeleri incelemişti.

Japon faktörü
Japon üretici Mitsubishi’nin, geçtiğimiz günlerde, özellikle Japonya’da sattığı bazı modellerinin yakıt tüketim değerlerinin yanıltıcı olduğunu, ürettiği araçların testlerini, 2002 yılından bu yana Japon standartlarına uymayan şekilde gerçekleştirdiğini açıklamasının yankıları da sürüyor.
Bunun ortaya çıkmasının ardından Mitsubishi, üç günde borsada 3.2 milyar dolarlık kayba uğrarken, Japon hükümeti ve kendi evindeki rakiplerinin de tepkisini çekti. Japan Ulaştırma Bakanlığı, Mitsubishi’nin tesislerinde başlattığı incelemeyi sürdürürken, Honda Başkanı Fumihiko Ike, tek bir üreticinin yaptığı yanlışın, ülkedeki tüm otomotiv sektörüne duyulan güveni zedeleyebileceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Tarihi zarar açıkladı...
Emisyon değerleriyle oynadığının ortaya çıkmasıyla zor günler geçiren Alman otomobil devi Volkswagen, skandal nedeniyle tarihi zarara uğradı. Volkswagen’den yapılan açıklamada, 2015 yılında 4.1 milyar euro zarar edildiği duyuruldu. VW’nin geçen yılı zararla kapatmasında, skandal nedeniyle ortaya çıkacak zararın karşılanmasına yönelik ayrılan 16.2 milyar euro gösterildi. Nitekim 12 markaya sahip şirket, özel durumların ayrı tutulduğunda, grubun 12.8 milyar euro işletme karı bulunduğunu bildirdi. Volkswagen, 2014 yılında 12.7 milyar euro ciro yapmıştı.
Grup bünyesinde Porsche Automobil Holding de, VW’deki krizin etkisiyle, vergi öncesi zararının 456 milyon euro’yu bulacağını açıkladı. Holdingin, Volkswagen’de yüzdoe 31’lik hissesi bulunuyor.