Ekonomi Devlet Bakanı Çağlayan'dan Libya açıklaması

Devlet Bakanı Çağlayan'dan Libya açıklaması

21.03.2011 - 13:16 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya’dan gelen işçiler ile ilgili "Kısa çalışma ödeneği kendilerine verilecek. Gelişmelere göre daha da tabi zorlarsa işsizlik sigortası da devreye girebilecek. Türkiye’deki sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olanlar için" dedi.

Devlet Bakanı Çağlayandan Libya açıklaması

Çağlayan, "Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ" ile ilgili düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Libya ile ilgili bir soru üzerine Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, konu hakkında Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görüşlerini çok net ortaya koyduğunu ifade etti ve "Bu çerçevede daha fazla kan akmamasını ve askeri müdahaleleri yani orada gerekli barış ortamının sağlanarak, müdahalenin yapılmamasını özellikle sona ermesini arzuluyoruz" dedi.

Gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Çağlayan, "Hassasiyetlerimiz sayın Başbakanımız tarafından dile getirilmiştir. Türkiye’yi belki de diğerlerinden ayıran en önemli özellik Başbakanımızın dediği gibi, biz o ülkelere baktığımız zaman o ülkelerin yer üstü ve yer altı zenginliklerini görmüyoruz. Bunları dikkate almıyoruz. Biz oradaki insanların yaşamını dikkate alıyoruz. Bizi ilgilendiren, Türkiye’yi ilgilendiren kısmı budur" diye konuştu.

Çağlayan, Libya’da şu an çalışan Türk müteahhitlik firması olup olmadığı yönündeki bir soruya, "Bir firmamız çalışıyor. Yaşar Özkan firması şantiye çalışmalarını devam ettiriyor" yanıtını verdi.

Bir an önce Libya’da barışın ve huzurun hakim olmasını beklediklerini ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti: "İşler yoluna girdikten sonra yani gerekli huzur ve emniyet sağlandıktan sonra tabi ki firmalarımızın şantiyeleri, makineleri, işçileri orada. Orada gönüllü kalan işçileri var. Tekrar hepsi işlerinin başına dönecektir ve birçok ülkenin yarım bıraktığı, gelmediği işleri de bizim firmalarımız fazlasıyla yapacaktır. Bizim firmalarımız zor günlerin firmasıdır.

Firmalarımız böyle ipek yastıkta, ipek döşekte yatmıyorlardı. Ben yıllardır işin içinden gelen biri olarak biliyorum. Firmalarımızın almış olduğu bu konudaki risk, cesaret zaten yıllardır görülüyor. Firmalarımız bugün Afganistan’da, Irak’ta iş yapıyorlar. Yani bu ülkelerde iş yapan firmalarımız, Libya’da haydi haydi iş yaparlar. Ancak şu anda durumun sakinleşmesi ve Libya’da firmalarımızın çalıştırdıkları insanların can güvenliği birinci önceliğimiz olmuştur. Ama yine ilk dönen Türkler olacaktır, ilk giden Türk firmaları olacak ve daha fazla iş hacimlerini geliştireceklerdir." Çağlayan, "Zarar gören Türk firmaları var mı?" sorusu üzerine, "Şu anda bize intikal eden bir şey yok" dedi.

-LİBYA’DAN GELEN İŞÇİLER-

Haberin Devamı

Libya’dan gelen işçilere kısa çalışma ödeneği ve işsizlik parası verilmesinin söz konusu olduğu yönündeki bir soru üzerine Çağlayan, süreci takip ettiklerini yineleyerek, şunları söyledi: "Elastiki bir sistem var orada. Gelişmelere göre aynı şekilde bunlar devam ettirilecektir. Firmalarımızın yanında getirmiş olduğu işçilerin ne kadarının Libya için olduğunu veya bunları diğer firmalarında değerlendirip değerlendirmeyeceği bizim açımızdan önemli. Değerlendirmezse dahi yani Libya için o elemanları istihdam ediyor olsa bile kısa çalışma ödeneğiyle, kendilerine verilen bu destekle onların istihdam kaybı yaşamasının önüne geçilecektir. Biz bir taraftan çalışanlarımızın istihdam kaybı yaşamamasını, bir taraftan işletmelerimizin başka yüklerle karşı karşıya kalmamasını sağlıyoruz. Bu çerçevede gelişmelere göre daha da tabi zorlarsa işsizlik sigortası da devreye girebilecektir. Türkiye’deki sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olanlar için.

Bunun yanı sıra meslek edindirme noktasında bir taraftan çalışanlar meslek edindirme kurslarına gönderilirken, bu çalışma çerçevesinde ayda yaklaşık 400 bin liraya yakın bir ücret alma imkanına sahip olacaklardır. Bu konuda her türlü tedbirimizi almış durumdayız."