Ekonomi Dinamik Türkiye çok hızlı büyüme

Dinamik Türkiye çok hızlı büyüme

20.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Büyüme performansıyla Türkiye ekonomisinin dinamosu konumunda olan 100 şirket belirlendi. TOBB Başkanı, çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların Türk ekonomisinin dinamizminin göstergesi olduğunu vurguladı

Dinamik Türkiye çok hızlı büyüme

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini belirledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye 100 başarı öykülerinin, hayata yeni atılacak gençlerimizi girişimci olmaya teşvik etmesini umut ediyoruz. Türkiye 100 şirketleri, sergiledikleri üstün büyüme performanslarıyla, ülkemiz ekonomisinin dinamosu konumundalar. Türkiye 100 listesindeki şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörlerin çeşitliliği, Türkiye ekonomisinin dinamizminin güzel bir göstergesi” dedi.

Haberin Devamı

En hızlı büyüyen 100 şirketi belirlemek için düzenlenen yarışmanın sonuçları, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 100’üncü yılı dolayısıyla Samsun’da düzenlenen programda açıklandı.

Programa Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda oda, borsa başkanı ile TOBB kadın ve genç girişimciler kurulu başkanları katıldı.

Türkiyenin en hızlı büyüyen 100 şirketi içinde birinciliği 2015 - 2017 döneminde cirosunu yüzde 5324 oranında artıran Aydın merkezli Biomar Sagun Yem Sanayi firması aldı.

Hedef ‘üst lig’

Türkiye’nin hedefinin yüksek gelirli ülkeler arasında girmek olduğunu kaydeden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Girişimciler hayali geniş olan, toplumun ihtiyaçlarını ve fırsatlarını iyi sezgileyen, iyi değerlendiren ve ileriyi görebilenler.

Haberin Devamı

Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda hedefi yüksek gelirli ülkeler ligine yükselmek. Bu doğrultuda da sektörlerde özellikle teknoloji, Pazar ve markalaşmaya daha fazla yer vermemiz gerekmekte. Bu kapsamda da Ticaret Bakanlığı olarak 2018 yılında imalat sanayide, yüzde 3.5 olan ileri teknoloji ürün ihracatı oranını yüzde 14lere çekmek üzere bizde politikalarımızı oluşturuyoruz” dedi.

Dinamik Türkiye çok hızlı büyüme

Teknoloji odaklı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, 100 şirketin her birini ayrı ayrı tebrik ederek, 2012 yılından bu yana TÜBİTAK’ın öncülüğünde yürütülen Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programına değindi. Yenilikçi ve teknoloji tabanlı iş fikirlerine sahip programın önemini anlatan Varank, şunları söyledi:

“7 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz BİGG programıyla gençlerimize, bugüne kadar 115 milyon lirası hibe olmak üzere 175 milyon lira destek sağladık. 1094 firmanın kurulmasına ön ayak olduk. 50 milyon liralık bütçe ayırdığımız TÜBİTAK BİGG programının ikinci çağrısı da sonuçlandı. Teknoloji odaklı proje yürüten 146 genç girişimcimize 200 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe desteği vereceğiz.”

Bugüne kadar 81 ilde yaklaşık 25 bin eğitim programı açtıklarını, bu programlarda 1.5 milyon katılımcıya girişim eğitimi verdiklerini de anlatan Varank, “En hızlı büyüyen 100 şirketimizin 27 tanesine ilgili kuruluşumuz TÜBİTAK aracılığıyla 27 milyon lirası hibe olmak üzere 72 milyon lirayı aşkın destek vermişiz” dedi.

Haberin Devamı

Ekonominin dinamoları...

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiyenin daha çok zengileşmek ve refahını artırmak için küresel ekonomiyle daha fazla bütünleşmek zorunda olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye 100 başarı öykülerinin, hayata yeni atılacak gençlerimizi girişimci olmaya teşvik etmesini umut ediyoruz. Türkiye 100 şirketleri, sergiledikleri üstün büyüme performanslarıyla, ülkemiz ekonomisinin dinamosu konumundalar. Türkiye 100 listesindeki şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörlerin çeşitliliği, Türkiye ekonomisinin dinamizminin güzel bir göstergesidir.

Türkiye’de en hızlı büyüyen 100 şirket, 2015 - 2017 döneminde cirosunu ortalama yüzde 605 oranında artırdı. Şirketler 2015 - 2017 döneminde istihdamlarını yüzde 70 oranında artırdı. Bu 100 şirketin yüzde 63’ü ihracat yapıyor. İhracatta, Almanya ilk sırada dikkat çekiyor. Bu firmalar toptan ticarette yoğunlaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Dinamik Türkiye çok hızlı büyüme

EN ÇOK İHRACAT ALMANYA’YA...

‘İlk 100’e Giren Şirketlere İlişkin Analizler’ kitapçığındaki bilgilere göre, söz konusu 100 şirket 2015 - 2017 döneminde cirosunu yüzde 605 artırdı. Listeye giren şirketlerin ortalama ciro büyüklükleri ise 59.8 milyon lira olarak açıklandı.
Şirketlerin nominal gelirlerindeki artış oranı Türkiye’nin nominal milli gelirindeki artışın 18 katı olurken, firmalar 2015 - 2017 döneminde istihdamlarını yüzde 70 yükseltti. Türkiye 100 Yarışması’nın birincisi Aydın’dan çıkarken, şirket sayısı sıralamasında ilk sırayı 23 şirketle İstanbul aldı.

İstanbul’u 22 şirketle Ankara, 7 şirketle Antalya takip etti.

Toptan ticaret...

Türkiye 100 Yarışması’nı kazanan şirketlerin sektörel dağılımını bakıldığında, “toptan ticaret” 16 şirketle ilk sırayı aldı.
Firmaların yüzde 90’ı 2019 yılında çalışan sayılarını artırmayı hedefliyor. Firmaların yüzde 77’si çalışanlarının niteliklerini artırmaya yönelik kurum içi ve kurum dışı eğitim faaliyetleri düzenlemeye dikkat ediyor. En hızlı büyüyen 100 şirketin 35’i, çalışanlarının kendi işlerini kurmasına yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Yaş ortalaması 11.5

En hızlı büyüyen şirketlerin yaş ortalaması 11.5, üst yöneticilerinin yaş ortalaması ise 45.9 oldu. 10 firmanın üst yöneticisinin yaşı ise 35’in altında.

En hızlı büyüyen şirketlerin büyük çoğunluğu aileden veya aile dışından bir ortağa sahip. Şirket kurucuları aynı aileden olan şirket sayısı 58. Kurucuları aynı aileden olmayan şirket sayısı ise 42.

Tek kuruculu şirket sayısı 30. Bunlardan 13’ü tamamen kurucu kontrolünde ve üst düzey yönetimde profesyoneller bulunmuyor.

Şirketlerdeki ortalama kurucu sayısı 2.4. Şirketin üst düzey yönetim kadrosunda kurucular dışında profesyonellere de yer veren firma sayısı ise 55.