Ekonomi Direksiyona kim geçecek

Direksiyona kim geçecek

14.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kontrolü sürücüden devralabilen ya da kendi kendine gidebilen “otonom” araçlar, Frankfurt’u bastı! Tabii siber güvenlik uzmanlarını da yanlarına alarak...

Direksiyona kim geçecek

Frankfurt Otomobil Fuarı, otomotiv dünyasının “yakın geleceği”nin nasıl şekilleneceğine dair bolca ipucu veriyor. Tıpkı

Direksiyona kim geçecek
direksiyonu sürücünün elinden kapma yarışı gibi... 300’ün üzerinde yeniliğin tanıtıldığı fuarda elektrikli modellerin yanı sıra direksiyonu gerektiğinde ya da istenildiğinde “sürücüden devralan” araç modelleri ve konseptleri, pek çok markanın standını süslüyor. Sollayıp gidecek! Bu konuda Audi, BMW, Mecedes ve Volkswagen gibi Alman üreticiler başı çekerken, örneğin Renault da geri kalmayacağını ortaya koydu. Audi, yeni nesil A8 modelinde otoyolda direksiyonu devralan, hatta ileride sollama bile yapabilecek bir sistem kullandı.

Daha önce Mercedes’in tanıttığı konsept gibi. Binin ve gidin. Bu ve bunun gibi otomobiller, modeller, yakın gelecekte kesinlikle çoğalacak. Ancak o kritik soru, akıllarda hep kalacak: Ya birileri dışarıdan müdahale ederse? İşte bilgisayar güvenliği konusunda uzman firmalar da, bu yüzden Frankfurt’taki “otomobil fuarı”na katılmaktan çekinmemiş. Google, medya mensupları için düzenlenen özel bir geceye sponsor olurken, Facebook CEO’su konuşmacı listesinde yer aldı.

Direksiyona kim geçecek


Bilgisayar güvenliği konusunda uzman “Kaspersky Labs” ve “AVL Software and Functions” şirketleri, otomobilleri “korsanlardan” koruyacak ürünlerini sergiledi. Otomobiller için elektronik donanımlar geliştirip üreten Honeywell ve Lear ise, siber güvenlik için işbirliği kararı aldı.

Haberin Devamı

Türkiye’den 4 sipariş kaptı

Ferrari’nin, California T modelinin yerine geçireceği yeniliği Portofino, Frankfurt’ta tanıtıldı.

Direksiyona kim geçecek


600 HP gücündeki motoruyla 0’dan 100 km/s hıza 3.5 saniyede ulaşabilen Portofino, katlanabilir “hardtop” tavana sahip. 2018 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’de satışa çıkacak Portofino, şimdiden Türkiye’de 4 sipariş almış bile.

Yeni nesil Duster 2018’de

Renault kanatları altındaki Dacia’nın en popüler modellerinden biri olan Duster, 7 yıl sonra yenilenmiş olarak Frankfurt’ta yerini aldı.

Direksiyona kim geçecek


Dış görünüşünde radikal değişikliklerden kaçınılan Duster’de, en önemli yenilikler iç mekana saklanmış. Geniş navigasyon bilgi ekranı, otomatik klima, yan hava yastıklarının yanı sıra 4x4 versiyonda “eğim iniş kontrolü” gibi donanımlar bulunacak. Yeni Duster’da 115 ve 125 HP’lik turbo benzinli, 90 ve 115 HP’lik dizel motorlar olacak. Yeni Duster, 2018 mart ayından itibaren ülkemiz pazarındaki yerini alacak.

Haberin Devamı

Kendisi adeta inşaat projesi

Frankfurt Fuarı’nın bu yılki gizemli konuklarından biri, kuşkusuz bu süper otomobildi.

Direksiyona kim geçecek

“Aspark” adlı küçük Japon şirketinin 3 yılda ve kısıtlı bütçeyle geliştirdiği “Owl”, elektrikli bir süper spor otomobil. 1000 HP güce sahip olduğu ve 0-100 km/s hızlanmasını 2 saniyenin altında tamamladığı söylenen Aspark Owl, kuşkusuz adıyla biraz itici. Zira bana inşaat projesi ismi gibi geldi!

‘Biz de hibrit üretebiliriz’

Honda, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda makyajlanan vev hibrit teknolojiye de kavuşan CR-V’nin yanı sıra yeni elektrikli otomobili Urban EV’yi ilk kez gösterirken, Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura, bu araçların Türkiye’de de üretilebileceğini belirtti.

Direksiyona kim geçecek


Japon markanın elektrikli araçlara ilişkin planlarını öne çektiğini hatırlatan Tsumura, “Hibrit teknolojili CR-V 2018’de, Urban EV ise 2019’da piyasaya çıkacak. Biz bu araçları Türkiye’de de üretebiliriz. Bunun için Türkiye, gerekli bilgi birikimine ve potansiyele sahip” dedi. Bilgi birikimi ve hazır olmanın yetmeyeceğini de vurgulayan Tsumura, “CR-V’de kullanılan motor 2 litre. Dolayısıyla üretimin gerçekleştirilebilmesi için vergide avantaj oluşması ve elektrikli araçlar için altyapının kurulması gerek” ifadelerini kullandı.

400 ek istihdam

Bu yıl 35 bin adet Civic sedan üretimi gerçekleştireceklerini belirten Tsumura, ikinci vardiyaya geçişin Aralık ayına ötelendiğini ancak 400 kişilik ek istihdam sağlanacağını belirtti.

Tsumura, “Fabrikadaki toplam çalışan sayımızı 1.300’e çıkaracağız. İhracat yapılan ülkelerdeki lansman tarihlerini göz önüne aldığımızda ikinci vardiyaya Aralık ayında başlıyoruz. Civic Sedan’ın dizel versiyonunun üretimiyle birlikte 33 olan ihracat pazarı sayımızı da artıracağız” dedi.

Haberin Devamı

KİA’DAN AVRUPALI KONSEPT

Kia, Frankfurt Fuarı’nda, Avrupa için üretilen Cee’d modelinin gelecekte nasıl olacağına ilişkin ipuçları taşıyan “Proceed Concept”i sergiledi.

Direksiyona kim geçecek

Araç, yuvarlak ve fütüristik çizgileriyle dikkati çekerken, Frankfurt Fuarı’nın düzenlediği alana sadece 500 metre ötede bulunan “Avrupa Tasarım Merkezi”nde geliştirilip şekillenmiş. Konsept, sürücüsü araca yaklaştığında “ışıklarla” tepki veriyor.