Ekonomi Dış borçlanma için start verildi

Dış borçlanma için start verildi

11.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dış borçlanma için start verildi

Dış borçlanma için start verildi

Euro - Dolar cinsinden ilk kez 10 yıllık tahvil gelecek hafta Avrupa ve ABD'de satılıyor. 500 milyon doları aşması beklenen tahvil ihracatında faizin libor artı 3.5 - 4.5 arasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor

HAZİNE, Euro-Dolar cinsinden ilkkez gerçekleştireceği 10 yıl vadeli tahvil satışına gelecek hafta başlıyor. Şimdiye kadar yen ve mark cinsinden gerçekleştirdiği, ancak dolar bazında ilk kez çıkacağı uzun vadeli ihraçta Hazine, talep yönünden, mark ve yen piyasalarına göre daha düşük seyreden bu piyasayı da denemiş olacak.
Uzmanlar, Morgan Stanley ve Salomon Brothers şirketleri aracılığıyla gerçekleşecek tahvil satışının, ''ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmemesi, uluslararası piyasalarda likidite fazlalığı, riskli ama getirisi yüksek olan gelişmekte olan piyasaların tahvillerine yönelik talebin, diğer ülke tahvillerine göre yüksek olması'' gibi faktörlerden olumlu etkileneceği ve dış talebin artacağını belirtiyorlar.

Bu arada Hazine Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü başkanlığındaki ''Road Show'' (satış öncesi bilgilendirme) toplantıları, Londra ve New York'ta devam ediyor. Özellikle ABD'deki kurumsal yatırımcıların yoğun talebi nedeniyle, ABD merkezli Road Show'un daha yoğun olarak gerçekleştiği belirtildi. Yetkililer, 10 yıl vadeli tahvilin, kurumsal yatırımcılardan gelen yoğun talep nedeniyle, önemli bir kısmının ABD'de satılabileceğini vurguladılar.

Uzmanlar ise, daha ayrıntılı analiz yapan ve Türkiye ekonomisinin kapasitesini yakından tanıyan kurumsal yatırımcılar nedeniyle, dolar cinsinden piyasalardaki müşterilerin, ülke rating notlarından, mark ve yen cinsinden piyasaların müşterilerine oranla daha az etkilendiklerini ifade ettiler.
Uzmanlar bunun sonucunda bu piyasalardan, belki daha az miktarda ama daha düşük bir maliyetle borçlanıldığını belirttiler. Edinilen bilgiye göre, 500 milyon doların üzerinde bir satış miktarının beklendiği 10 yıl vadeli tahvil ihracında, faizin en az Libor artı yüzde 3.5, en çok Libor artı yüzde 4.5 aralığında gerçekleşmesi bekleniyor.