Ekonomi DOLARDA 2 TL’NİN ALTI GÖRÜLDÜ, YARINA DİKKAT

DOLARDA 2 TL’NİN ALTI GÖRÜLDÜ, YARINA DİKKAT

17.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye kaygısının azalması ve ‘şahin’ olarak bilinen Summers’ın FED başkan adaylığından çekilmesiyle dolar 26 Ağustos’tan bu yana ilk kez 1.98 TL’ye geriledi. BIST?endeksi ise yüzde 3.6 prim yaptı

DOLARDA 2 TL’NİN ALTI  GÖRÜLDÜ, YARINA DİKKAT

Hem yurtiçi hem yurtdışı piyasalar haftaya bahar havasında başladı. Dolar, 26 Ağustos’tan bu yana ilk kez 2 TL’nin altına geriledi. BIST endeksi ise yüzde 3.6 primle bir ay önceki seviyesi olan 74.258 puana çıktı. Gösterge tahvilin faizi de bir aydır ilk kez yüzde 9’un altına indi.
Avrupa borsaları yüzde 1 prim yaparken, Dow Jones endeksi de yüzde 1 primle açıldı. Nasdaq ise 13 yılın zirvesini gördü. ABD ile Rusya’nın anlaşmasıyla birlikte Suriye’ye müdahale olmayacağı beklentisine, Larry Summers’ın ABD Merkez Bankası (FED) Başkan adaylığından çekildiğini açıklaması piyasaları coşturdu. Piyasalarda, ‘şahin’ olarak görülen Summers’ın başkan olması durumunda varlık alım programını daha hızlı bitireceği ve faizleri yükselteceği beklentisi kaygı yaratıyordu.
‘Güvercin’ politikalarıyla bilinen ve FED Başkanlığı için en güçlü aday konumundaki Janet Yellen ise teşvik programını uzatabilecek olması nedeniyle piyasalar tarafından tercih ediliyor.

Gözler Bernanke’de
Ancak, piyasalardaki bu olumlu havanın devamı için yarın FED Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamalarını görmek gerekiyor. Piyasalarda genel beklenti FED’in varlık alımlarını bu ay 10-15 milyar dolar azaltmaya başlayacağı yönünde. Ancak, aralık ayına erteleyebileceği yönünde de görüşler bulunuyor.
FED’in aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını azaltmaya bu ay başlaması bekleniyor olsa da borsada satışlar bekleniyor. Öte yandan FED, alımları ertelediğini açıklaması durumunda ise borsada yükselişin devamı beklenebilir. Endeksin yeni hedefinin 80 bin seviyeleri olduğu belirtiliyor.

‘2014 ilk çeyrekte: 1.85’
Dün 1.9880 TL’yi gören doların önümüzdeki dönemde seyrini FED’den gelecek haberler belirleyecek. Gedik Yatırım’ın yaptığı değerlendirmeye göre, FED kaynaklı haberlere bağlı olarak, dolar/TL’de 2.05-2.06 seviyesi tekrar görülebilir. Değerlendirmede, “Ekim ayının ilk yarısında dolar/TL 1.95, 2014 ilk çeyrekte ise 1.85 seviyesini test etme olasılığı yüksek. 2014 ikinci çeyrekte ise 1.80 TL’ye gerileyebilir” denildi.

Haberin Devamı

DOLARDA 2 TL’NİN ALTI  GÖRÜLDÜ, YARINA DİKKAT

Merkez sürpriz yapar mı

İçeride FED’in yanı sıra bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz kararları da önem taşıyor. Merkez Bankası’nın politika faizini sabit tutması, döviz cinsi zorunlu karşılıklarda ise indirim yapması bekleniyor.

‘FED’den ılımlı adım beklentisi arttı’

Banu Kıvcı Tokalı / Halk Yatırım Başekonomist

“Parasal sıkılaşmaya geçişle ilgili endişelerin yatışma eğilimi, küresel piyasalardaki risk algılamasını olumlu etkiliyor. FED’in bu haftaki toplantıda, tahvil alımını başlatsa da bunun ılımlı adımlarla gerçekleşeceğine ilişkin genel beklenti, parasal sıkılaşmada daha ‘şahin’ adaylar arasında yer alan Summers’ın çekilmesiyle güç kazanmış görünüyor. İçeride de, Merkez Bankası’nın döviz satış miktarını artırmaya devam etmesi, değer kazandırmada daha agresif olacağı yönündeki söylemini destekledi. Küresel piyasalardaki risklerin bittiğini söylemek mümkün değil. Para politikalarının normalleşme süreciyle ilgili dalgalanmalar yaşanmaya devam edebilir.

Haberin Devamı

‘Piyasalarda kusursuz dalgalanma sürecek’

Gökhan Uskuay / Global Menkul Stratejist

“TL’de değerlenme için FED’in süpriz adımı gerekebilir. Tahvil azaltırken, faiz artırımı için koşul olan işsizliğin yüzde 6’ya çekilmesi gibi. FED’den bir süpriz haricinde gerileme sürmez. Çünkü bazı yabancılar için çıkış fırsatı olacaktır. Gelişmekte olan ülkelerde riskler bir sarmal halinde. FED çıkış stratejisinin ilk adımını atmak üzere. FED’in diğer adımları temel riskler. Piyasalarda ki kusursuz dalgalanma sürecek.”

‘Olumlu haberlerin fiyatlaması görülüyor’

Oğuz Yılmaz / Phillip Capital Yurtiçi Piyasalar Müdürü

“Risklerin bittiğini söylemek için çok erken. Piyasalarda şu an olumlu haberlerin agresif fiyatlaması görülmektedir. Ancak henüz FED cephesinden tahvil alımları konusunda net bir haber bulunmamaktadır. Suriye ile ilgili savaş ihtimalinin kısa vadede azalmış olması piyasaların toparlanmasına neden oldu fakat bu bölgede kalıcı bir çözüm olmadığı sürece piyasalarda daha ciddi bir toparlanma olması zor gözüküyor.”