Ekonomi Dolarda ters rüzgâr: 2.89

Dolarda ters rüzgâr: 2.89

10.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dolar/TL, küresel risk iştahının gelişmekte olan ülke para birimlerine desteği ve Türkiye’nin mülteci krizi nedeniyle Avrupa Birliği ilişkilerini daha da geliştireceği beklentileriyle bir ay aranın ardından ilk kez 2.90’ın altını gördü.

Dolarda  ters rüzgâr:  2.89

Dün sabah güne 2.92 civarında başlayan dolar/TL gün içinde en düşük 2.8920 seviyesine indi. Dolar/TL en son 5 Şubat’ta 2.90’ın altına gerilemişti.
Reuters’a konuşan bankacılar, TL’nin dün dolar karşısında yaklaşık 0.7 değer kazandığını ekonomisi petrole bağlı para birimlerinde ise iyimserliğin TL’den daha kuvvetli hissedildiğine dikkat çekti. Bir bankanın döviz masası yetkilisi, “Kurdaki iyimserlik gelişmekte olan ülkeler kaynaklı, dolardan ziyade euro/TL’deki düşüşün daha belirgin olduğunu görüyoruz ki bu da yarınki (bugün) Avrupa Merkez Bankası (ECB) genişleme beklentileri kaynaklı. Bir diğer taraftan ise AB’den sağlanacak kaynağın 6 milyar euro ve daha üzerinde olabileceği beklentileri de dün olduğu gibi bugün de piyasalara olumlu yansıyor. Ancak piyasadaki esas belirleyici ECB kararı olacak” dedi. Dün euro/TL ise 3.17 seviyesinde işlem gördü.

Haberin Devamı

Borsa %1.36 yükseldi
Bankacılar ilk etapta 3 milyar euro olarak öngörülen AB yardımı için artık 6 milyar euro ve belki de daha yüksek miktarların telaffuz edilmesinin TL’nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans göstermesindeki önemli etkenlerden biri olduğuna dikkat çektiler.
ECB’nin toplantısında düşük emtia fiyatlarının deflasyon riskini artırmasından dolayı para politikasında gevşemeye gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Küresel piyasalardaki olumlu seyirle güne pozitif başlayan hisse senetleri piyasası, kur ve faizdeki düşüşün desteği ile kazanımlarını kapanışa doğru artırdı. BIST-100 endeksi günü yüzde 1.36 yükselişle 78.738 puandan tamamladı.

Yazarlar