Ekonomi Doların yönü içerideki havaya bağlı...

Doların yönü içerideki havaya bağlı...

25.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası’nın yılsonu ve Ocak 2014 sonuna kadar en az 6 milyar dolarlık döviz satışı yapacağı ve zorunlu karşılıklardaki değişikliklerle piyasaya 1 milyar dolar likidite sağlayacağı haberiyle dolar, 2.09 TL’deki zirvesinden 2.07 TL’ye kadar geriledi.

Doların yönü içerideki havaya bağlı...

Öte yandan, Merkez Bankası günlük minimum 250 milyon dolar açacağı döviz satım ihalesini ise 450 milyon dolara çıkardı. Bu açıklamaların etkisiyle dolar, dün en düşük 2.0768 TL’ye kadar geriledi. BIST ise doların değer kaybıyla yüzde 1.3 prim yaptı.
Şu anda yurtdışı piyasaların tatil olması nedeniyle Merkez’in yapacağı döviz satışı, yerli kurumsal talebi karşılayacak ve TL biraz değer kazanacak. Ancak, kurun 2’nin altına kalıcı olarak gerilemesi için bu adımların yeterli olmayacağı düşünülüyor. Piyasalar, Başçı’dan özellikle yüzde 7.75’teki koridorun üst bandını yukarı çekmesini veya önümüzdeki günlerde artırılabileceğine yönelik güçlü bir ifade bekliyordu. Analistlere göre, Merkez Bankası 2014 yılında faiz artışlarını gündeme alabilir.

2’nin altı için olumlu haber lazım
Öte yandan, para politikasının daha anlaşılır ve sade olması gerektiğini vurgulayan analistler, şu anda Merkez Bankası’nın dört çeşit faiz oranı kullandığını, bunun azaltılması gerektiği konusunda birleşiyor.
Şimdiye kadar sadece FED’in açıklamalarından kaynaklanan dalgalanmalar yaşanırken, buna içerideki siyasi gündem eklendi. Siyasi risklerin yanı sıra martta yerel seçimlerin olması Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde işini daha da zorlaştıracak. Başçı, ‘yılsonunda dolar 1.92 olur’ ifadesinde yanıldığını belirtirken, kurda yeni hedef vermedi. Ancak, piyasada 2 TL’nin altını görmek için çok olumlu bir hava olması gerektiği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

‘Kurun 2.00-2.05’e İnmesİ başarı olur’

Veyis Fertekligil-T-Bank Başekonomist

“Merkez’in dolar satış ihalelerindeki miktarı artırması TL’deki kaybı biraz durdurabilir ancak, para politikalarındaki aynı sorunlar 2014’te de sürecek. Siyasi riskin artması, FED politikalarının yavaş yavaş parasal daralmaya gitmesi ve dünyada fonlama koşulların zorlaşmasıyla birlikte TCMB’yi 2014’te daha zor bir yıl bekliyor. Merkez Bankası’nın 2014’te iç ve dış konjonktürdeki olumsuzluğun artmasıyla birlikte daha sıkı bir para politika duruşu izlemesi zorunluluğu bulunmakta.
Dövize bakarsak dolar/TL’nin 2.00’nin altına gelmesi şu saatten sonra zor görünüyor. Kur 2.00-2.05’lere kadar inebilirse başarı olur. 2014 için dolar/TL paritesinin 2.20’lerin üstüne çıkması senaryoları iç ve dış raporlarda sık sık gündeme gelmeye başladı. Siyasi risklerin artacağı 2014 ekonomi için de zor bir yıl olacak gibi görünüyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı politikalar ise tatmin edici olmaktan uzak.”

Haberin Devamı

‘FAİZ?ORANLARINDA?ARTIŞ?BEKLİYORUZ’

Tufan Cömert-Garanti Yatırım Direktör

“TCMB’nin yaptığı açıklamalardan, 2014 başlarında likiditenin daha da sıkıştırılacağı, ROM ve ZK ayarlamaları ile sisteme döviz çıkışının sağlanacağını ve böylece bankacılık sisteminin döviz satışı yönünde teşvik edileceğini anlıyoruz. FED kaynaklı baskı, diğer gelişmekte olan piyasa para birimleri ile birlikte TL üzerinde de devam edecek. Ayrıca yurtiçi gelişmelerin henüz belirsizliğini koruması sebebiyle, TCMB tarafından yapılacak döviz satımlarının TL’de trend yaratacak bir değer kazancına şimdilik yol açmayacağını, mevcut değer kayıplarının önünü keseceğini düşünüyoruz.
Açıklamalardan sıkı para politikası uygulamalarının devam edeceğini, hatta likidite ihtiyacının 2014 başından itibaren daha da artacağını anlıyoruz. Bu gelişmelerle birlikte piyasadaki tüm faiz oranlarında genel bir artış görmeyi bekliyoruz.”