Ekonomi Dolu ve sele karşı sigorta kalkanı

Dolu ve sele karşı sigorta kalkanı

22.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Karadeniz’deki selle tekrar gündeme gelen konut sigortaları evi sel ve doludan koruyor. Doğan Sigorta Başkanı Gür, “Evinizin dışı doludan zarar görürse sigorta zararı öder” dedi

Dolu ve sele karşı sigorta kalkanı

Doğan Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Gür, Türkiye’de son yıllarda yaz aylarında şaşırtan dolu ve sel hadiseleri yaşadığına dikkat çekerek bu hasarların sonucunda hasar yaşamış olan konut ve araçların sadece yüzde 30-40’nın sigortalı olduğunun görüldüğünü söyledi.


“Maalesef çoğu aracın kaskosu ve çoğu evin konut poliçesi olmadığı için vatandaşların önemli bir kısmı zararlarını cebinden ödedi” diyen Gür, şöyle konuştu:

“Oysa ortalama büyüklükte ve 60 bin TL civarında eşyası olan bir konut poliçesi yıllık 300-400 TL civarında sigortalanabiliyor. Üstelik dolu hasarı da teminat dahilinde. Evinizin dış cephesi doludan zarar görürse poliçeniz varsa zararınız ödeniyor. Kaskoda da keza doluda muafiyet olmadığı gibi sel hasarlarında da muafiyet yok. Yani zararınız ne olursa olsun doğal afet kapsamında ödeniyor.

Öte yandan üreticiler, özellikle Karadeniz’deki fındık üreticileri ve önde gelen klima satıcıları parametrik sigortayla ilgili teklifler almaya başladılar.”

Parametrik sigorta nedir?

Parametrik sigorta sadece hava koşullarını parametre olarak alır. Sektörünüz en çok hangi hava olayından etkileniyorsa onu parametre olarak alabilirsiniz.

Yağış, sel, kuraklık veya dolu olabilir. Diyelim ki enerji üreticisisiniz yağmurun az veya çok yağması veya güneşli gün sayısı sizin parametreniz olabilir. Keza ulaşım sektörü, havaalanları, inşaat sektörü, içecek sektörü, ısıtma-soğutma sektörü, turizm sektörü de hava koşullarından direkt etkilenir.

Dolu ve sele karşı sigorta kalkanı

Örneğin klima satıyorsanız hava sıcaklıklarının düşük seyretmesi size kayıp yaşatır. Yaz boyunca hava sıcaklıkları ortalaması şu derecenin altında olursa şu kadar kaybım olur diye bir rakam verirsiniz sigortacınıza.

Ve bağlı olduğunuz meteoroloji istasyonundaki verilere göre o derecenin altında olursa poliçede belirttiğiniz tazminat tutarı size ödenir.

Dondurma satıyorsanız eğer aynı parametre sizin için de geçerlidir. Belli bir sıcaklığın altında seyreden günler dondurma satışlarınız düşecektir. O periyodu sigortalayabilir ve öngördüğünüz zararı sigorta poliçenizden tazmin edebilirsiniz.

Sel kârı da yok ediyor

Türkiye’de az bilinen sigorta türlerinden birinin de kar kaybı sigortası olduğunu belirten Gür, bunun Batı’da vazgeçilmez olduğunu söyledi. Gür şöyle konuştu:

“Çünkü üretim tesisleri, fabrikalar esas zararı yangın, sel, deprem gibi risklerden sonra yaşadıkları üretim durmasından kaynaklanan ciro kaybından yaşarlar. Fabrikayı esas haline getirene kadar geçen sürede hem ekstra masraflar oluşur hem müşteri kaybedilir hem de markette raf kaybı yaşanır.”

Dolu ve sele karşı sigorta kalkanı

Afetlerden etkileniyoruz

Afet bilimcilere göre küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan üç ülkeden birinin Türkiye olduğunu ifade eden Gür, diğerlerin Rusya ve Arnavutluk olduğunu söyledi. İstatistiklere bakıldığında dünyada deprem ve volkan gibi jeolojik afetlerin değil, sel-fırtına-dolu gibi hidrometeorolojik afetlerin daha çok arttığının gördüğüne dikkat çeken Selcen Gür şöyle konuştu:

“Son 10 yılda yaşanan afetler 1960-70 dönemine kıyasla 3 kat daha fazla. Bunun ekonomik kayıp olarak karşılığı da 9 kat fazla. Sigorta sektörü dünyadaki riskleri takip etmek zorunda. Hidro-meteorolojik afetlerin artınca sigorta şirketleri de hava olaylarına bağlı yeni bir ürün olan parametrik sigortayı geliştirdi.”