Ekonomi DUBLE TALİH KUŞU

DUBLE TALİH KUŞU

05.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Piyango ihalesine 6 Mayıs’ta yeniden çıkılıyor. İptal edilen önceki ihalede, aynı oyun için günde 1 çekiliş hakkı varken, yeni ihalede hasılatı artıran bir düzenlemeyle günde 2 çekiliş hakkı tanınıyor

DUBLE TALİH KUŞU

Maliye Bakanı Naci Ağbal, daha önce iptal edilen Milli Piyango ihalesine 6 Mayıs’ta yeniden çıkılacağını, 5 Ağustos’ta da tekliflerin alınacağını açıkladı. Yeni ihale planına göre Milli Piyango’yu alanlar, günde 2 çekiliş düzenleyebilecek. Çekilişlerin denetlenmesi ise yine Milli Piyango’da.
Ağbal, dün düzenlediği basın toplantısında, 2003’ten bugüne özelleştirmeler sonucunda Hazine’ye 40.6 milyar dolar aktarıldığını söyledi. Ağbal, “6 Mayıs Cuma günü Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunları lisans ihalesinin ilanına çıkmayı planlıyoruz. Yine çıkacağımız bu ilana bağlı olarak, 5 Ağustos 2016’da da teklifleri almayı hedefliyoruz” diye konuştu. Yatırımcıların görüşlerini de dikkate alarak yönetmelik ve diğer dokümanlarda yaptıkları iyileştirmeler sonucunda daha fazla yatırımcının ihaleye katılmasını beklediklerini belirten Ağbal, global ve Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerin ihaleye katılımı artıracağını düşündüklerini kaydetti.
Yeni ihalede lisans hakkı süresinin önceki ihalede olduğu gibi 10 yıl olarak belirlendiğini bildiren Ağbal, satış gelirleri üzerinden yüzde 18 KDV düşüldükten sonra hasılatın yüzde 25’inin lisans sahibi payı, yüzde 59’unun ikramiye, yüzde 10’unun şans oyunları vergisi, yüzde 3’ünün Milli Piyango İdaresi payı, yüzde 3’ünün ise kamu payı olarak dağıtılacağını söyledi. Önceki ihalenin, şans oyunlarına ilişkin imtiyaz hakkının ihalesi şeklinde yapıldığını anımsatan Ağbal, Danıştay kararı nedeniyle “özel hukuk sözleşmesi” ihalesine çıkılacağını kaydetti.
Yine dolar üzerinden
Reklam ve promosyon harcamalarına ilişkin iyileştirmeler yapıldığını belirten Ağbal, yeni oyunların onay sürelerinin kısaltıldığını kaydetti. Taksitle ödeme halinde peşinat tutarının yüzde 40’tan 20’ye indirildiğini ifade eden Ağbal, mali ve teknik yeterlilik kriterlerinde değişiklik olmadığını kaydetti. İsteklilerin teknik yeterlilik sağlayamamaları durumunda operatörlük hizmeti alabileceğini belirten Ağbal, ihalenin yine dolar cinsinden gerçekleştirileceğini söyledi. Ağbal, Milli Piyango’nun onayına tabi olmak şartıyla oyun sayısının artırılabileceğini dile getirdi.
Milli Piyango’ya bağlı şans oyunlarının özelleştirilmesi için ilk ihale 2009’da yapılmış, ancak teklif sahiplerinin açık artırmada fiyatı yükseltmemeleri sonucunda ihale iptal edilmişti. 15 Temmuz 2014’te gerçekleştirilen ikinci ihalede, en yüksek teklifi veren Net Şans-Hitay ortaklığının yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine Özelleştirme İdaresi, 2. en iyi teklifi veren gruba sözleşme çağrısı yapmış, ancak 2. grup da özellikle dolardaki yükseliş nedeniyle ödemeyi yapamamıştı.

Haberin Devamı

Günde 2 çekiliş hakkı

Önceki ihalede, aynı oyun için günde bir kez çekiliş hakkı bulunduğu hatırlatan Ağbal, bu hakkın yeni ihalede ikiye çıkarıldığını bildirdi. Ağbal, bu uygulamanın işletmenin elde edeceği hasılatı artıran bir düzenleme olduğunu söyledi. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü Muammer Çolak da günde iki kez yapılacak çekilişin, çevrimiçi oyunlar (sayısal loto, şans topu, süper loto ve 10 numara) için geçerli olduğunu, çevrimdışı oyunlar (Milli Piyango ve hemen kazan) geçerli olmadığını söyledi. Çolak, “Diyelim ki saat 14.00 çekilişi. 14.00’e kadar vatandaş oyun oynayabilecek, 14.00’te çekilişi yapılacak. Yeni oyun süreci saat 14.00’ten sonra başlayacak” dedi.
Denetime devam
Yetkilerden alınan bilgiye göre, günde iki çekiliş uygulamasının, devreye alınacak yeni oyunlarını kapsaması bekleniyor. Bu şekilde, sayısal tabanlı oyunların haftada 14 kere oynatılması mümkün. Ancak, oyunlara ilgi ve kârlılık açısından her gün 2 defa oyun oynatılması yerine 3 gün gibi aralıklarla oynatılması da olası.
Milli Piyango, hile olmaması için yeni şans oyunları için firmaların yazılımlarını denetleyecek. Çekilişler de yine Milli Piyango tarafından denetlenecek.