Ekonomi Dünya Kupası’na ‘tekno’ vuruş

Dünya Kupası’na ‘tekno’ vuruş

17.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünya Kupası 2018, heyecanlı maçlar yanında futbolda yeni teknolojilerin de öne çıkmasına sahne oluyor. Bu yıl video destekli hakem (VAR) teknolojisini görüyoruz

Dünya Kupası’na ‘tekno’ vuruş

Rusya’nın evsahipliği yaptığı Dünya Kupası 2018 başlarken, gözler de bu kupada kullanılan teknolojilere çevrildi. Futbol milyar dolarlık bir sektör ve dünyada milyarlarca insanı çekiyor. Turnuva futbolda yeni teknolojilerin de öne çıkmasına vesile oluyor. Özellikle yayıncılar için teknoloji çok önemli. Brezilya’da yapılan son Dünya Kupası’nda gol çizgisi teknolojisine tanık olmuştuk. Bu yıl ise video destekli hakem (VAR) teknolojisini göreceğiz. Dünya Kupası 2018’de öne çıkan teknolojilere göz attık.

Haberin Devamı

Video yardımcı hakem

VAR (Video Assistant Referee) yani video hakem teknolojisi. Hakemler pozisyonlarda bayrak kaldırmak yerine video yardımcı hakem uygulamasına başvuracak. Bu sistem daha önce farklı ligler ve başka ülkelerde test edildi. Hakem, yanlış futbolcuya kart gösterilmesi, tartışmalı gol pozisyonları, kırmızı kart ve penaltı kararlarında video hakeme başvurabilecek. Maçın gidişatını belirleyebilecek önemli pozisyonlar birinci hakeme tekrar izlettirilecek. Bu sistem hakemi de uyarabiliyor. Moskova’da Uluslararası Yayın Merkezi’nde Video Operasyon Odası’nda üç tane VAR bulunacak. Video hakem asıl hakemle fiber tabanlı sistem vasıtasıyla konuşabilecek.

Dünya Kupası’na ‘tekno’ vuruş

İzleme sistemi

FIFA’nın önemli inovasyonlarından biri de elektronik performans ve takip sistemi (EPTS) konusunda. Tablet tabanlı sistemle 32 takımın teknik direktörlerine oyuncu istatistikleri ve video gösterimlerine anında erişim izni veriyor. Her takıma üç tablet sağlanacak. Oyuncuların pozisyon bilgisi, attığı paslar, presleri, hızları görülebilecek. EPTS kamera tabanlı bir sistemle ve giyilebilir teknolojiyle çalışıyor. World Cup’ta ise veriler izleme kameralarından elde edilecek.

Haberin Devamı

Rusya’da 5G

Bu Dünya Kupası, 5G teknolojisi için biraz erken başlamış oldu. Dünya Kupası’nın resmi iletişim partnerleri TMS ve Megafon, turnuva sırasında 5G denemeleri yapıyor olacak.

5G ağlarının 2019 yılında kullanıma hazır olması bekleniyor. 5G iletişimde daha fazla hız ve kapasite getiriyor olacak. Bu da gelecekte futbol fanlarının stadlarda yeni deneyimler yaşamasını sağlayacak. Örneğin, 2018 Kış Olimpiyatlarında VR’la 360 derece çekilmiş video görüntüleri yayıncılara ulaştırıldı.

Bu hafta başında da Ericsson’la MTS, Dünya Kupası’nda ileri bir mobil teknoloji olan MIMO’yu lanse etti. Bu teknoloji stadyum ve taraftarların bulunduğu bölgelerde kullanılabilecek. Yeni hizmetler sahne alacak.

Gol çizgisi teknolojisi

Gol çizgisi teknolojisi, elektronik araçlar vasıtasıyla topun çizgiyi geçip geçmediğini tespit ederek hakeme yardımcı olan bir sistem. Gol çizgisi teknolojisinin amacı hakemlerin yetkisini almak değil, karar vermelerine yardımcı olmak. İlk olarak Brezilya’daki turnuvada kullanıldı. Bu teknoloji bu Dünya Kupası’nın açılış maçlarında da kullanıldı.

Haberin Devamı

Dünya Kupası’na ‘tekno’ vuruş

Akıllı futbol topu

Adidas, 1970’den beri her Dünya Kupası için resmi bir futbol topu imal ediyor. Her turnuvada ürettiği toplarda son teknolojilerini sergiliyor. Bu yılki top ‘Telstar 18’, ilk Dünya Kupası topunun yeniden tasarlanmışı. Topun en önemli özelliklerinden biri ise Yakın Alan İletişimi (NFC) çipine sahip olması. Bu teknoloji topun akıllı telefonla iletişim kurmasını sağlıyor. Bu turnuvayla beraber de ilk kez bir futbol topuna NFC çip takılmış oluyor. Gelecek versiyonlarının daha da akıllı olması bekleniyor.

4K TV yayınları

Her Dünya Kupası’nda gözler yayıncılığa çevrilir. Maçlarda genelde yeni bir yayıncılık sistemi de denenir. Bu yıl gözler 4K Ultra High Definition (UHD) de olacak. Brazil 2014’de 4K denemeleri vardı. Bu yıl ilk kez yayıncılar 4K canlı maç yayınlarını daha yaygın olarak yapacak. Çünkü evlerde 4K’ya uyumlu TV sayısı bir hayli artmış durumda. BBC, 4K yayın yapacak yayıncılar arasında. Türkiye’de de TRT, 4K yayın yapıyor.

Haberin Devamı

Dünya Kupası’na ‘tekno’ vuruş
YENİ KULAKLIK
Farklı müzik türleri için

Plantronics, yeni kulaklık modeli BackBeat GO 600’ü Türkiye pazarına sundu. 4 farklı renkte müzik severlere seslenen BackBeat GO 600’ün diğer kulaklıklardan farklılaşan en büyük özelliği; müzik türüne göre mümkün olan en doğru şekilde duymanızı sağlayan farklı dinleme modları.

Müzik dinlemenin verdiği hazzı üst seviyeye çıkaracak Plantronics BackBeat GO 600, BackBeat serisinin en yeni üyesi. Tek bir şarjla 18 saat kablosuz kullanılabilen kulaklık, yanında gelen 3,5 jak girişli kablosuyla pili bittiğinde dahi sınırsız kullanılabilme özelliği sunuyor. Müzikten kopamayacağınız kulaklık, Plantronics’in gelişmiş ses teknolojisi ile üretildi. Tasarıma ve konfora da özen gösteren Plantronics, BackBeat GO 600’de konfor ve ses izolasyonunun ideal dengesini gözler önüne seriyor. Hafızalı yumuşak köpük kulak yastıklarıyla kulak üstü formda tasarlanan kulaklık 175 gram ağırlığı ile bu ölçüdeki çoğu kulaklıktan da daha hafif.

Haberin Devamı

Dünya Kupası’na ‘tekno’ vuruş
YENİ ÜRÜN
Tam babalara göre

Lenovo, Legion markası altında topladığı oyun bilgisayarlarından Y520 ile tüm oyuncu babaların hayatına renk katarken, bir oyun bilgisayarında aranan özelliklerin daha da fazlasını vadederek babaları mutlu etmeyi hedefliyor.

Hızlı tempoya sahip oyunlar için 7. nesil Intel Core i7 işlemci ve hibrid depolama özellikleri sunan Y520, babalara Dolby Audio Premium ile 2 x 2W Harman hoparlörler sayesinde yüksek ses kalitesi yaşatacak. Karanlık ortamda rahatça görülebilen alttan kırmızı aydınlatmalı klavye sayesinde babalar bilgisayarlarında geceleri de oyun oynayıp çalışma keyfi yaşayabilecek. 2.4 kg’dan başlayan ağırlıktaki Legion Y520, 25.8 mm’lik ince tasarıma da sahip. Legion Y520 Extreme Cooling özelliğine de sahip.

Dünya Kupası’na ‘tekno’ vuruş
YENİ UYGULAMA
Soru sorulabilen burç aplikasyonu

Moyra, kişiye özel günlük burç yorumları sunan yeni bir mobil uygulama. Android ve iOS işletim sistemine sahip tüm cihazlardan ulaşılabilen aplikasyon, diğer astroloji uygulamalarından farklı olarak, doğulan gün, saat ve yere göre hesaplanan doğum haritasını dikkate alıyor. Jenerik burç yorumları yerine gökyüzünün doğrudan kişi üzerindeki etkilerini inceleyerek, kişiselleştirilmiş yorumlar sunuyor.

Moyra, günlük burç yorumu sunmanın yanı sıra kullanıcıların merak ettiği konularla ilgili soruları yine doğum haritalarını dikkate alarak yanıtlıyor. Kullanıcılar arka planda çalışan karmaşık algoritmaların bir çıktısı olarak; “Hoşlandığım insan benim için doğru kişi mi?”, “Sevgilimle ne kadar uyumluyuz?”, “İlişkimiz uzun soluklu olur mu?”, “Sevdiğim kişi sadık biri mi?” gibi her soruya yanıt bulabiliyor.