Ekonomi DYH kâğıt gerçeğini açıkladı, Fırat’ı da mahkemeye veriyor

DYH kâğıt gerçeğini açıkladı, Fırat’ı da mahkemeye veriyor

12.09.2008 - 00:54 | Son Güncellenme:

DYH, “kâğıt alımında hissedarlarını zarara uğrattığı” iddialarını gündeme getiren gazetelerden daha ucuza kâğıt aldığını, resmi alım rakamlarıyla ortaya koydu

DYH kâğıt gerçeğini açıkladı, Fırat’ı da mahkemeye veriyor

Doğan Yayın Holding (DYH), “kâğıt alırken, aracı şirketleri üzerinden alım yaptığı, bu şirketler kâr ederken, kâğıt fiyatının yapay olarak arttığı ve halka açık şirketlerinin zarara uğratıldığı” iddialarını çürüten tablolarını açıkladı. DYH, iddiaların sahibi AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’a da 1 milyon YTL’lik tazminat davası açacağını duyurdu.
Uzanlara ait olduğu dönemde Star gazetesinin gündeme getirdiği, iftira olduğu belgelenen bu iddialar önceki gün de Fırat tarafından ileri sürülmüştü.
DYH, dün açıkladığı kâğıt alım fiyat tablolarıyla Fırat’ın iddialarına sarılan gazetelerden daha ucuza kâğıt aldığını ortaya koydu. Tablolara göre Sabah gazetesinin tonunu 879 dolara, Zaman’ın 778 dolara aldığı kâğıdı, DYH 738 dolara almış. Yeni Şafak’ın 840 dolara aldığı cins kâğıdı DYH 748 - 792 dolara almış.

‘Çirkin kampanya’
DYH, iddialarla ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı:
Son günlerde, bazı gazetelerde ve görsel medyada, grubumuzun ithal ettiği kâğıdı kasten pahalıya mal ederek küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı, hatta kâğıdın yasadışı yollardan yurda getirildiği şeklinde çirkin bir kampanya sürdürülmektedir.
Grubumuz geçmişte de benzer iftiralara maruz kalmış ve tüm bu suçlamaların haksızlığı yargı kararı ile kanıtlanmıştır.
Grubumuzun ve rakiplerimizin kâğıt ithalat maliyetleri karşılaştırıldığında iddiaların ne kadar mesnetsiz olduğu çarpıcı biçimde ortaya çıkmaktadır.
Hemen hemen bütün kâğıt kategorilerinde DYH’nin ithalat maliyeti rakiplerine kıyasla bariz bir şekilde ucuzdur. Bazı kâğıt kategorilerinde rakiplerin alım fiyatı ile DYH?ithalat maliyeti arasındaki fark ton başına 140 dolara kadar çıkabilmektedir. Kamuoyunun takdirine sunarız.”
Doğan Grubu avukatları, ithamları nedeniyle Fırat’ı mahkemeye verme kararı aldı. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılacak başvuruda, Fırat’ın,  Aydın Doğan ve Doğan Yayın Holding aleyhine yaptığı açıklamalar nedeniyle 1 milyon YTL’lik manevi tazminat talep edilecek.

Haberin Devamı

DYH kâğıt gerçeğini açıkladı, Fırat’ı da mahkemeye veriyor

Fırat, ‘kaçakçılık’ ithamında bulundu

DYH kâğıt gerçeğini açıkladı, Fırat’ı da mahkemeye veriyor

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, önceki günkü açıklamasında Doğan Grubu’nu kâğıt kaçakçılığıyla suçlamış ve SPK’yı göreve çağırmıştı.
Fırat, “Televizyon kanalı günlerdir Aydın Doğan’a sorular soruyor. Hürriyet ve Milliyet gazetelerini ‘kaçak kâğıtla’ bastığı, bu yolla milyonlarca dolar haksız kazanç sağladığı ve borsadaki küçük ortaklarını zarara uğrattığı iddiasını soruyor. Bu vahim iddialar doğru mu, değil mi? SPK bu konuda inceleme başlattı mı, başlatmadı mı? Bağımsız ve tarafsızlığı kendinden menkul Aydın Doğan medyasında bu iddialar neden haber yapılmıyor?” demişti.

DYH’nin, ‘usulsüz kâğıt ithalatı’ iddialarıyla ilgili açıklaması:

Hissedara avantaj sağladık

Doğan Yayın Holding (DYH), “usulsüz kâğıt ithalatı” iddialarıyla ilgili olarak İMKB’ye bir açıklama yaptı. Doğan Grubu’na karşı tutumu ile bilinen bazı basın yayın organlarında, şirket hakkında talihsiz yanlış ve çelişkili ifadelerle dolu, her türlü dayanaktan yoksun itham ve iddialara yer verildiğine dikkat çekilen DHY’nin açıklaması şöyle:
“Şirketimiz hisseleri SPK kaydında bulunup; tüm defter, kayıt ve belgelerimiz ve diğer bilgiler ayrıca SPK’nın sürekli denetim ve gözetimi altındadır. SPK, şirketimiz ve iştiraklerimiz hakkında her zaman bilgi ve belge talep edebilmekte ve bu bilgi ve belgeler de hukuka uygun olarak ve süresi içerisinde SPK’ya iletilmektedir. Bugüne kadar SPK ile yaşanan herhangi bir sorun da olmamıştır.
Bilindiği üzere şirketimizin bağlı ortaklığı Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik AŞ gazete kâğıdı ithalatı sürecinde yer almakta olup; SPK, 2001 yılından bu yana birçok kez (2003, 2005, 2006 ve 2008 yıllarında) şirketimiz bünyesinde faaliyet gösteren gazetelerin kâğıt ithalatı ile ilgili olarak bilgi ve belge talep etmiş ve her talep edildiğinde de söz konusu bilgi ve belgeler en detaylı ve hukuka uygun bir şekilde SPK’ya iletilmiştir. Halen istenen yeni bir belge bulunmamaktadır.

Emsal değer veya altında
İddia edildiğinin aksine; şirketimiz bünyesinde faaliyet gösteren gazeteler, kâğıt ve baskı malzemelerini “emsal” değerlerden veya zaman zaman “emsal” değerin de altında değerlerden ithal etmektedir. Yurtdışı kuruluşların verdiği lojistik destek ile birlikte yapılan toplu gazete ve baskı malzemesi alımlarında önemli fiyat avantajları sağlandığı bir gerçektir.
Bu itibarla, iddia edildiği gibi hisseleri borsanızda işlem gören halka açık iştiraklerimizin ve pay sahiplerinin zarara uğratılması kesinlikle söz konusu değildir. Şirketimizle ilgili bilgilere web sitemizden de ulaşılmaktadır.”
EKONOMİ SERVİSİ