Ekonomi e - ticaret devlerine göz açtırmayacağız

e - ticaret devlerine göz açtırmayacağız

16.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “E- ticaret yapan bir firma Türkiye’de doğrudan mal satarsa vergi mükellefi olacak. Olmazsa biz resen vergi mükellefi yapacağız ve gelirine el koyacağız” dedi

e - ticaret devlerine göz açtırmayacağız

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Yapacağımız torba yasada bir madde getiriyoruz, küresel elektronik ticaret yapan bir firma Türkiye’de nihai tüketicilere doğrudan mal satarsa, bu da devamlılık arz ederse, bu takdirde Türkiye’de vergi mükellefi olacak. Olmazsa biz resen vergi mükellefi yapacağız ve Türkiye’deki elde edilen gelire de el koyacağız” dedi.

Ağbal, Anadolu Ajansı Editör Masası’na açıklamalarda bulundu. Elektronik ticaretin küresel ticaret içinde daha fazla önem kazandığına işaret eden Ağbal, “Bazı ülkeler bu elektronik ticaretten çok ciddi kazançlar elde ediyor. Mesela küresel elektronik ticareti yürüten firma Amerika’da ama paranın kazanıldığı yer Türkiye. Türkiye o zaman ne diyor, burada para kazanılıyorsa burada vergi verilmelidir” dedi.aliye Bakanı Naci Ağbal, “Yapacağımız torba yasada bir madde getiriyoruz, küresel elektronik ticaret yapan bir firma Türkiye’de nihai tüketicilere doğrudan mal satarsa, bu da devamlılık arz ederse, bu takdirde Türkiye’de vergi mükellefi olacak. Olmazsa biz resen vergi mükellefi yapacağız ve Türkiye’deki elde edilen gelire de el koyacağız” dedi.

Haberin Devamı

Vergi dairesi talebi

Türkiye’de geçen sene e-ticarete ilişkin düzenleme yapıldığını hatırlatan Ağbal, şunları kaydetti: “Türkiye’de mal satan elektronik ticaret firmalarına yapılan ödemelerin, şirketlerin bankalarımıza stopaj yapma yükümlülüğü getirdik. Yani burada bir nihai tüketici elektronik ticaret firmasından mal satın almışsa bunun parasını da elektronik ortamda bankacılık üzerinden ödüyorsa o zaman bu aşamada bir vergi keselim. Bu da ciddi anlamda kamuoyunda karşılığını buldu. Birçok küresel firma bizimle görüşmeler yapıyor. Dolayısıyla düzenleme yerini buldu.”

Ağbal, bazı küresel oyuncuların vergi mükellefi olmak istediklerini ama vergi beyan edebilmek için tek bir vergi dairesi belirlenmesi gibi birtakım kolaylıklar talep ettiklerini kaydetti. Söz konusu firmalarla görüşmeler bitince elektronik ticaretin vergisel boyutunda kolaylıklar sağlayan uyum maliyetlerini aşağıya çeken birtakım düzenlemelerin de yapılacağını bildiren Ağbal, küresel ticaretin ulusal düzenlemelerden kaçamayacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Oran indirimi yok

Bütçe açığının geçen yıl 27 milyar lira olduğunu belirten Ağbal, “Bu yıl sonunda bütçe açığı 60 milyar lira civarında olacak. 47 milyar lira bütçe açığı hedefi koymuştuk, 11 milyar lira ekonomik tedbirlerin maliyeti geldi” dedi. Ağbal, gelecek yıl bütçe açığını benzer seviyede tutmak için önemli bir gayret gösterdiklerini belirterek, “Bunun için ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Vatandaşa ‘tasarruf et’ diyoruz, devlet de tasarruf edecek. Makine-ekipman, kırtasiye alımlarından tutun da bütün hizmet alımlarına kadar çok kapsamlı tasarruf önlemleri 2018 bütçesinde getireceğiz” diye konuştu.

Ağbal, “yerli, orijinal bir KDV sistemi” üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Türkiye, OECD ülkeleri, özellikle AB ülkeleri içinde KDV oranı en düşük ülke. Yapacağımız reform çalışmasında asla bir oran indirimi söz konusu değil. En fazla şikayet konusu firmalara yük olarak kalan” dedi.

‘Torba’ Meclise geliyor

İşsizlik rakamlarına değinen Ağbal, üzerinde durulması gerekenin genç işsizlik oranındaki artış eğilimi olduğunu, bu konuda birtakım çalışmalar yapılmasına ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Hazırladıkları torba tasarıyı gelecek Meclis’e sevk edeceklerini belirten Ağbal, “Evinizde oturarak vergi işlemlerinizi yapabileceksiniz. Vergi kanunlarıyla ilgili mükelleflerimizin bir kısım yükümlülüklerini azaltıyoruz. Vergi kayıp kaçağıyla mücadele konusunda düzenlemelerimiz olacak” diye konuştu.

Ağbal, “OVP’yi bu ay içinde açıklayacağız. Bu programda, hem 2017 sonu büyüme rakamına ilişkin hükümet olarak tahminimizi ortaya koyacağız hem de gelecek üç yıla ilişkin büyüme hedeflerimizi kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Avrupa bizim için çok önemli

Politik ilişkilerde birtakım gerginlikler yaşanmasına rağmen son 4 yılda AB’ye olan ihracatın yüzde 40’tan 48’lere yükseldiğini, Türkiye’ye yurt dışından yabancı sermayenin en büyük kısmının AB’den geldiğini vurgulayan Ağbal, AB’nin ve AB üyeliğinin Türkiye için çok önemli olduğunu dile getirdi. Ağbal, “Önümüzdeki yıllarda AB ve ABD ile ekonomik ilişkilerimizi daha da artacak. Bu bölgelerden daha fazla yabancı sermayeyi Türkiye’de görmek istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Emlak vergisine sınır

Hazine taşınmazlarının denetimine ve kullanımına ilişkin kolaylaştırıcı hükümler getirdiklerini dile getiren Ağbal, bazı yerlerdeki vergilerde emlak değerleriyle hiçbir şekilde örtüşmeyen aşırı artış yaşandığını, vatandaşların da buna karşı isyanının görüldüğünü dile getirerek, “Belediyelerin yaptığı bu değer artışlarına belirli bir sınır getirilmesi lazım. O sınırla ilgili teknik çalışmaları yürütüyoruz. Belediyelerin yaptığı değer artışları, bir önceki yıl değerinin belli bir oranını aşmayacak” dedi.