Ekonomi Efe Rakı’nın dağıtım yetki belgesi iptal edildi

Efe Rakı’nın dağıtım yetki belgesi iptal edildi

08.07.2009 - 13:57 | Son Güncellenme:

.

Efe Rakı’nın dağıtım yetki belgesi iptal edildi

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, bandrol yasasına muhalefetten hakkında dava açılan Efe Rakı’nın dağıtım yetki belgesini iptal etti. Efe Rakı’nın dağıtım yetki belgesinin iptal edilmesiyle ilgili işlemin önceki hafta Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş’ye tebligatının yapıldığı belirlendi. Tebligatın ardından 15 gün içinde kararın iptali için dava açma hakkı bulunan Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş. ise kendilerine böyle bir tebligat yapılmadığını iddia etti. Öte yandan, Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş’nin büyük ortağı Ekrem Demirtaş ile şirketin CEO’su Eğemen Demirtaş’ın aralarında bulunduğu bir heyet bugün sabah saatlerinde TAPDK Başkanı Mehmet Küçük ile görüştü.

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) geçen ay Kurul Kararı’yla “niteliğine uygun bandrol kullanmadığı” tespit edilen ve hakkında dava açılan Efe Rakı’nın dağıtım yetki belgesini iptal ettiği öğrenildi. TAPDK’dan bir yetkilinin yaptığı açıklamada, mevcut düzenlemeler çerçevesinde, bandrol yasasına muhalefetten hakkında dava açılan Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri’nin sahip olduğu Efe Rakı’nın dosyasının Kurul toplantısında gündeme alındığı belirtildi. Mevcut düzenlemelere göre bandrol yasasına aykırılıktan dolayı yargılamaları devam edenler ile mahkum olanlara yönelik müeyyidenin oldukça açık olduğunu söyleyen yetkili, bu nedenle Kurul’un Efe Rakı’nın dağıtım yetki belgesinin iptal edilmesiyle ilgili işlemin “Karar Dairesi’nce” uygulanması yönünde karar verdiğini vurguladı. Kurul Kararı’nın yazımının ardından, Efe Rakı’nın dağıtım lisansı iptaliyle ilgili kararın önceki hafta Efe Rakı’nın sahibi Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş’ye tebligatının yapıldığı belirlendi.

Efe Rakı Fabrikası Müdürü Tansel Ali Demir, konuyla ilgili ANKA’ya yaptığı açıklamada, böyle bir tebligat almadıklarını iddia ederek, TAPDK’nın böyle bir karar aldığına dair şirket olarak çeşitli duyumlar aldıklarını, ancak iddia edildiği üzere kendilerine bu konuda resmi bir yazının ulaşmadığını ileri sürdü. Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş adına yapılan yazılı açıklamada da “Şirketimize böyle bir konuda herhangi bir tebligat ulaşmamıştır” denildi.

ŞİMDİ NE OLACAK? Efe Rakı’nın dağıtım yetki belgesinin iptal edilmesiyle ilgili TAPDK’nın kararının Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş’ye ulaşmasının ardından, şirketin 15 gün içinde dava açarak karara itiraz etme hakkı bulunuyor. Şirket, İdari Mahkemede dava açıp, yürütmeyi durdurma kararı alması halinde içki satışına devam edebilecek. Ancak İdari Mankeme’nin davayı kabul etmemesi veya yürütmeyi durdurma kararı vermemesi halinde şirket rakı üretimini yapsa da, tek bir şişe rakıyı dahi fabrikanın dışına çıkaramayacak. ANKA’nın edindiği bilgiye göre, uzun süredir TAPDK’nın vereceği kararı bekleyen şirket, yaz sezonuna hazırlıklı girdi. Şu anda toptancıların ve perakendecilerin elinde yaz sezonunu bitirecek stok ürün bulunduğu ifade edildi. Bu çerçevede, Elda’nın İdari Mahkeme’den yürütmenin durdurulması kararı çıkaramaması halinde, ancak Kasım ve Aralık’tan sonra piyasada malının kalmayacağı ileri sürüldü. Elda’nın bu süreçte nasıl bir yol izleyeceğiyle ilgili olarak ANKA’nın sorusunu yanıtlayan Fabrika Müdürü Tansel Ali Demir, “Önce böyle bir TAPDK kararı var mı, onu görelim” dedi.

Bu arada TAPDK ilk kez sektörde bir sirketin dağıtım yetkisinin iptali konusunda karar aldı. Bu kararın nasıl uygulanacağı konusunda da TAPDK yetkililerinin izleyecekleri yöntem hakkında henüz bir net bilgi bulunmuyor.

EFE RAKI HEYETİ TAPDK’DA Öte yandan, Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş’nin büyük ortağı Ekrem Demirtaş ile şirketin CEO’su Eğemen Demirtaş’ın aralarında bulunduğu bir heyet bugün sabah saatlerinde TAPDK Başkanı Mehmet Küçük ile görüştü. Heyet, Küçük’e kendilerine tebligatın kendilerine henüz gelmediğini iddia ettikleri öğrenildi. Heyetin, davanın kişiye açılmasına karşın kararın tüzel kişilik hakkında verildiğine dikkat çekerek, bu duruma da itiraz ettikleri ifade edildi.

Heyetin Ankara’da bu konu ile ilgili bir dizi temasta bulunacağı öğrenildi.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ? Efe Rakı’nın dağıtım lisansının iptali süreci şöyle gelişti: Efe Rakı’nın üretildiği fabrikada Jandarma ve İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın yaptığı denetimler sonucunda niteliğine uygun bandrol kullanılmadığı tespit edildi. Denetim sonrasında tutanak tutuldu ve toplam 14 bin 268 adet Efe rakıya el konuldu. Olayla ilgili olarak Efe Rakı Fabrika Müdürü Tansel Ali Demir’in ifadesi alındı. Demir, savcılık ifadesinden sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Menderes Cumhuriyet Savcılığı, usulsüz bandrol uygulaması nedeniyle Efe Rakı aleyhine 2008/899 tarih ve sayılı iddianame hazırdı. Daha sonra da Menderes Asliye Ceza Mahkemesi 2008/1351 esas numarası ile Efe Rakı aleyhine dava açtı. Davanın görüşülmesine ise söz konusu mahkemede devam ediliyor. Bandrol yasasına muhalefetten hakkında dava açılan Efe Rakının dosyası, TAPDK’ya gelmişti. Maliye Bakanlığı da Efe Rakı hakkında Menderes Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davaya müdahil oldu. Bu arada, Efe Rakı’nın yeddi eminde bulunan 14 bin 268 şişe rakının iade talebi de Mahkemece reddedildi.

BANDROL YASASINA AYKIRILIKLARDA YETKİ BELGESİ İPTAL EDİLEBİLİYOR TAPDK’nın Yasası, sadece davanın açılması halinde bile ilgili firmanın lisansının iptalini öngörüyor. Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Yeniden Yapılandırılması ile Tütün ve Tütün Mamullerinin Üretimine, İç ve Dış alım satımına yönelik düzenlemeye göre, bandrol uygulamasını düzenleyen 8’inci maddenin 5’inci fıkrası ile “yasaya aykırılıktan dolayı yargılamaları devam edenler ile mahkum olanlara veya aynı yasaya aykırılıktan dolayı iki defadan fazla ön ödemede bulunmaması nedeniyle haklarında kamu davası açılmış ya da düşmüş olanlara satış, dağıtım veya uygunluk belgesi verilemeyeceği, verilen belgelerinde iptal edileceği” hükme bağlanıyor.

Buna göre, hakkında söz konusu yasaya aykırılıktan dava açılan Elda’nın dağıtım yetki belgesinin uzun süredir tehlike altında olduğu ifade ediliyordu.

Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri A.Ş’ ile benzer sorunu yaşayan Burgaz ve Mey İçki hakkında da hazırlanan iddianamelerin kabul edilmesi halinde TAPDK’nin emsal karar vermesi bekleniyor.