Ekonomi Ege Denizi'nin suyuyla balık kralı oldu

Ege Denizi'nin suyuyla balık kralı oldu

23.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bodrum'da mandalina üreticisiyken ağaçlar kesilip villalar inşa edilince 1991'de balıkçılığa başlayan Orhan Kılıç, şimdi yıllık 10 bin ton balık üretiyor, ABD'den Avrupa'ya kadar pek çok ülkeye balık satıyor

Ege Denizinin suyuyla balık kralı oldu

axeko012.jpg Çipura, levrek, sinarit, fangri, mercan, mırmır, sivriburun balıklarını ürettiklerini belirten Kılıç, Bodrum Gölköy'de mandalina üreticisiyken, mandalina ağaçları kesilip villalar inşa edilince balıkçı olmaya karar vermiş. 16 yıl önce Gölköy'de yılda 50 ton kültür balığı üreterek işe başlayan Orhan Kılıç, "Mandalina bitince balıkçı oldum. En önemli girdimiz Ege Denizi'nin suyu" diyerek şöyle konuştu:"Çipura ve levrek balığı üretimimiz geçen yıl 10 bin ton oldu. Fransa'nın yavru balık üretimi 100 milyon adet, bizim üretimimiz ise 60 milyon adet. Çalışan sayımız 800'e yaklaştı. Geçen yıl Ege Bölgesi ihracat birincisi olduk. AB ülkeleri, ABD, İsrail ve Ortadoğu ülkelerine balık satıyoruz." Geçen yıl 10 bin ton balık, 60 milyon adet balık yavrusu üretimiyle Avrupa'nın en büyük entegre balık üretim firması olan Kılıç Deniz firması 100 milyon dolar ciro elde etti. Bu yılki hedeflerinin 16 bin ton balık üretimi ve 150 milyon dolar ciro olduğunu kaydeden Kılıç Deniz firmasının sahibi Orhan Kılıç, üretimin yüzde 60'ını yurtdışına sattıklarını söyledi. Kılıç Deniz firması, dünyanın en büyük yavru balık üreticisi. Kültür balıkçılığında dünyada söz sahibi olan Yunanistan'ın yavru balık ihtiyacını Kılıç Deniz karşılıyor. Firmanın 40 adet irili ufaklı teknesinin yanı sıra, bir seferde 2 milyon adet yavru balık taşıyan bir de gemisi var. Türkiye'nin balık ihracatının yarısını da Orhan Kılıç'ın firması yapıyor.Kılıç Deniz Ürünleri şirketinin Bodrum yöresinde değişik kapasitelerde 16 balık çiftliği var. Bunların yıllık üretim kapasitesi 16 bin ton balık ve 150 milyon adet yavru. Orhan Kılıç, şimdi üretimini artırarak Türkiye'yi kültür balıkçılığında Fransa ve Yunanistan'ın önüne taşımaya hazırlanıyor. Üretimin yüzde 60'ını ihraç ettiklerini anlatan Kılıç şöyle devam etti:"Tüm dünyada kültür balıkçılığı hızla gelişiyor. Türkiye'de bu konuda yatırım yapmalı. Ne kadar balık üretirsek üretelim dış pazarda satış sıkıntısı çekmeyiz. Halkımızın sağlıklı beslenmesi ve turizmi desteklemek için de balık üretimini artırmalıyız. Kültür balıkçıları olmasa 5 yıldızlı oteller yaz aylarında kilosu 50 YTL'ye bile balık bulamazlar." SKomşuya yavru gönderiyor Akdeniz'de Mersin'de ve Kahramanmaraş'ta yeni balık çiftlikleri kurmaya hazırlandıklarını açıklayan Orhan Kılıç, bu tesislerin devreye girmesiyle kültür balığı üretiminde dünya lideri olmayı planlıyor.Mudurnu Tavuk tesislerini satın alan Orhan Kılıç, et ve süt üretmek için de Muğla-Milas'ta yeni bir yatırım yapıyor. Kılıç'ın daha sonraki hedefi ise et, süt, tavuk ve balık satılan bir perakende zinciri kurmak. Kültür balıkçılığında dünya liderliğine oynuyor