Ekonomi Ekim ayı konut satışı tarihi rekor kırdı

Ekim ayı konut satışı tarihi rekor kırdı

22.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Ekim ayı konut satışı tarihi rekor kırdı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde ekim ayında 146 bin 536 konut satışı gerçekleştirildi. Ekimde satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 15.1, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19.2 arttı.

Haberin Devamı

Daha önce son tarihi 31 Ekim olarak açıklanan ancak ardından yıl sonuna kadar uzatılan KDV ve tapu harcı indirimleri bu artışta önemli bir etken oldu. Fiyatların önceki yıllara göre düşük kaldığını belirten sektör temsilcileri, aynı zamanda firmaların bünyesinde sunulan ödeme seçeneklerinin de bu artışa etki ettiğini dile getirdi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “2018 Ekim ayı, Türkiye ekonomi tarihinde en çok konut satılan ay olmuştur” dedi.

Faizler vurdu

Ekim ayı satışlarında dikkat çeken bir başka önemli rakam ise ipotekli konut satışları oldu. Tarihin en düşük noktalarından birinde gerçekleşen banka kredili satışlar, yüzde 50 oranlardan yüzde 30’lara geriledi. Konut kredisi faiz oranlarının en düşük yüzde 2 olması nedeniyle dibi gören ipotekli konut satışlarının ekimde toplam satışlar içerisinde payı yüzde 5.5 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Yurtiçi satışların yeni bir rekor kırması için konut kredisi faizlerinin uygun seviyelere inmesi gerekmektedir” dedi.

Vatandaşlık etkisi...

Yabancılara konut satışında tarihi zirveler görülmeye devam ederken, bu yılın 10 ayında ilk defa 30 binin üzerinde konut satışı yapıldı. Ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 134.4 artan yabancıya konut satışı 6 bin 276 oldu. Bu yılın 10 ayında ise yabancılara konut satışı geçen yıla kıyasla yüzde 69.8 artış göstererek 30 bin 431 oldu. Geçen yılın tamamında yabancılara 22 bin 234 konut satışı yapılan sektörde, 2018’de bu sayının 40 bine ulaşması bekleniyor.

Bu artışın en büyük etkenleri ise yüksek döviz kuru ile vatandaşlık için bir milyon dolarlık konut alım şartının 250 bin dolara indirilmesi olarak gösteriliyor.