Ekonomi Ekonomik kriz çelik kasa satışlarını arttırdı

Ekonomik kriz çelik kasa satışlarını arttırdı

06.06.2012 - 14:51 | Son Güncellenme:

İspanya’da ekonomik krizin etkisiyle vatandaşların, bankalar üzerindeki şüphelerinin arttığı ve bunun çelik kasa satışında artışa yol açtığı bildirildi.

Ekonomik kriz çelik kasa satışlarını arttırdı

İspanyollar belki de iç savaş (1936-1939) ve diktatör Franco (1939-1975) dönemlerinden sonra ilk defa yeniden paralarını kasalarda veya yastık altlarında saklamaya başladı.

İspanya Merkez Bankası’nın rakamlarına göre geçtiğimiz mart ve nisan aylarında İspanyol bankalarından toplam 31 milyar avro çekildiği belirtildi. Verilen diğer bir bilgide ise, 2012’nin ilk çeyreğinde çelik kasa satışlarının yüzde 20 oranında arttığı oldu. Her geçen gün çelik kasa tercih eden ailelerin sayısının fazlalaştığı yönünde haberler verilirken, basit bir kasanın fiyatının 300 ile 500 avro arasında değiştiği kaydedildi. Yapılan değerlendirmelerde, sadece bankalarda yaşanan sorunun değil, son dönemde hırsızlık vakalarının yüzde 20’ye yakın fazlalaşmasının da çelik kasa satışının artmasında önemli rol oynadığı ifade edildi.

İnternet üzerinden yapılan çelik kasa satışındaki artışın ise yüzde 30’u bulduğu belirtildi.

İspanya’da fakirlik artıyor

Haberin Devamı

Öte yandan İspanya’daki önemli bir sivil yardım kuruluşu olan Caritas, ekonomik krizin etkisiyle ülkedeki sosyal eşitsizliğin her geçen gün daha da arttığını savundu. Caritas genel sekreteri Sebastian Mora, "kravatlı fakirler" olarak adlandırılan, işi, ailesi, ipotek borcu olan ve normal bir hayat süren orta sınıftan gelen sosyal yardım taleplerinin arttığını söyledi. 2007’de 400 bin kişiye yardım götürürken 2011 yılında 1 milyondan fazla kişiye yardım verdiklerini anlatan Mora, bunların yarısının uzun süreli işsiz olan aileler olduğunu belirtti.

Diğer bir sivil toplum örgütü UNİCEF’in 2011-2012 raporuna göre ise İspanya’da 2 milyon 200 bin çocuğun (her 4 çocuktan 1’i) fakirlik düzeyinde yaşadığı vurgulandı. UNİCEF’in çocuk politikaları sorumlusu Gabriel Gonzalez, bunun İspanya’da "gizlenen bir utanç" olduğunu savundu.