Ekonomi Ekonomiye cemre düştü

Ekonomiye cemre düştü

22.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk ekonomisinin bahar yaşamaya hazırlandığını belirten VakıfBank Genel Müdürü Özcan, “Ekonomiye cemre düştü. Cemre, baharın habercisi. İyileşme başladı” diyor

Ekonomiye cemre düştü

Şubat ayı bitiyor, martla birlikte ilkbahar geliyor. Yakında Türk ekonomisinin üzerinde de bahar havası esmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, “Ekonomiye cemre düştü. Cemre, baharın habercisi” diyor.

Cemre, bilirsiniz, şubatta birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu düşünülen sıcaklık artışı. Yani doğanın bahara hazırlığı...

Önceki akşam yemekte bir araya geldiğimiz Mehmet Emin Özcan da Türk ekonomisinin bahara hazırlandığını düşünüyor.

Özcan, “Cemre önce havaya, sonra suya, sonra toprağa düşer. Şimdi havaya ve suya düştü, ekonomide iyileşmeler başladı. Bundan sonra faizlerde de düşüş bekliyorum” diyor.

Çok yakın gelecekte, 1 - 2 ay içinde faizlerin çok ciddi olarak düşeceğine olan inancını paylaşan Özcan, şunu söylüyor:

“Yıl sonuna kadar da ekonomistlerin tahmini enflasyonun yüzde 15’in altına ineceği, faizlerin de yıl sonu itibariyle yüzde 16 - 17’lerde olacağı yönünde.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin türbülanstan çıktığını dile getiren Özcan, “En kötü geride kaldı. İyileşme başladı. Bu yıl toparlanma olacak. 2019’un son çeyreğinden itibaren Türkiye büyüme ivmesi kazanacak. 2020 ise ekonomik büyümeyi yakaladığımız yıl olacak” görüşünü paylaşıyor.

Albayrak iyi yönetti

Geçen yıl yaşanan gelişmeleri anlatırken, “Ne olduysa Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra oldu” diyen Özcan, şu bilgileri veriyor:

“Algı yönetimiyle Türkiye’nin algısı bozuldu. Türkiye’nin ve Türk bankalarının kredi notları düşürüldü. Ardından kur atakları geldi. 1 dolar 7.2 liraya kadar çıktığı için ben buna 7.2 şiddetinde deprem diyorum. Amaç ekonomiyi istikrarsız hale getirip bankacılık sistemini çökertmekti. Türkiye’de bunu yaşamak için hiç bir ekonomik gerekçe yoktu. Bir anda düğmeye basıldı. Spekülatif ve manipülatif ataklar söz konusuydu.

Türkiye’ye güven var

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yararını biz burada gördük. Karar alma süreçleri çok hızlıydı. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın çok yakınında çalışma imkânı buldum ve kendisinin konuya ne kadar hâkim olduğunu çok yakından müşahede ettim.

Bizleri çok yakından koordine etti. Süreci çok etkin yönetti. Tedbirler süratle uygulamaya kondu. Bugün artık göstergeler olumluya döndü. Uluslararası piyasalar Türkiye’ye güven duymaya başladı. Portföy yatırımcıları da gelmeye başladı. Türkiye, kaçırılmaması gereken bir pazar. Yatırımcılar Türkiye pazarına hemen girmek istiyor. Algı yönetimi yapan kuruluşlar buna belli bir süre engel oldu. Şimdi göstergeler olumluya dönünce onların da söyleyecek sözü kalmayacak.”

Haberin Devamı

‘Çok iyi bir yıl geçirdik’

VakıfBank’ın 2018 yılını çok iyi geçirdiğini belirten Genel Müdür Özcan, “2018 başında VakıfBank tarihinin en büyük tahvil ihracını yaptık, tek kalemde 650 milyon dolar. Nisan 2018’de VakıfBank’ın tek kalemde en büyük sendikasyonunu yaptık, 1.3 milyar dolar... 2018 sonu itibariyle bankacılık sektörünün aktif toplamı yüzde 18.7, VakıfBank’ın aktifleri ise yüzde 22.5 arttı. Krediler bankacılık sektöründe yüzde 14.78, VakıfBank’ta yüzde 20.5’in üzerinde arttı. 2018’de öz kaynaklarımızı da büyüttük. Yılı 4 milyar 154 milyon liralık net kârla kapattık” diyor.

FAİZİ AZALTTI

Ekonomi yönetiminin yüzde 50’sinin aslında beklenti yönetimi olduğunu dile getiren Özcan, beklentiler olumluya döndükçe tüketici güveninin de artacağını, bunun da oto, konut ve tüketim mallarına olan talebe yansıyacağını aktarıyor.

Haberin Devamı

İmalatçı ve ihracatçı KOBİ’ler için 2.5 milyon TL’ye kadar 6 ay ödemesiz 60 ay vadeyle yeni bir kredi paketi başlattıklarına dikkat çeken Özcan, “Faiz oranı 1.45 olan çok güzel bir kredi. Yoğun bir kullanım başladı” bilgisini veriyor.

Bu arada Vakıfbank dün borç yapılandırma ve KOBİ’lere destek kredilerinin ardından konut, taşıt
ve bireysel ihtiyaç kredi
faiz oranlarında indirime gitti.

VakıfBank, 1.5 milyon TL’ye kadar olan konut kredilerinde aylık faiz oranını yüzde 1.63’ten yüzde 1.49’a indirirken 0 km ve 2. el taşıt kredilerini de yüzde 1.72’den yüzde 1.55’e çekti.

VakıfBank’ta indirim öncesinde aylık yüzde 1.77’den başlayan bireysel ihtiyaç kredisi faiz oranı ise yapılan değişiklik sonrasında yüzde 1.59’dan başlayan oranlara indirildi.

‘Kamu bankalarının Sergen’i oldum...’

Mehmet Emin Özcan, Türkiye’nin en deneyimli bankacılarından: Albaraka Türk’te geçen 15 yılın ardından 2003’te Halkbank’ta murahhas aza oldu, ardından 5 yıl yönetim kurulu üyesi olarak Ziraat Bankası’nda görev yaptı. 2013 yılında ise yönetim kurulu başkan vekili olarak VakıfBank’a geldi.

Haberin Devamı

Kendisini futbolculuğu döneminde İstanbul’un ‘3 büyükler’inde, yani sırasıyla Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’da top koşturan, Alanyaspor teknik direktörü Sergen Yalçın’a benzeten Özcan şu espriyi yapıyor:

“Kamu bankacılığının Sergen’i oldum. 3 takımda oynayana Sergen diyorlar ya... Hem Ziraat Bankası, hem Halkbank, hem de VakıfBank’ta görev yapmış tek bankacı olarak karşınızdayım.”

2017 yılı başında 3 ay KKTC Merkez Bankası Başkanı olan Özcan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle aynı yıl tekrar döndüğü VakıfBank’ta Genel Müdür oldu.

2018 yılında Vakıfbank’ın İstanbul ve Ankara’da bulunan 8 tane genel müdürlük binasını Ümraniye’de tek çatı altında birleştiren Özcan, “Karar süreçlerini hızlandırdık. Bürokrasiyi azalttık. Yıllık 25 milyon TL tasarruf sağladık” diyor.