Ekonomi El Sudani: ‘Türkiye-Irak ilişkilerine geniş pencereden bakıyoruz’

El Sudani: ‘Türkiye-Irak ilişkilerine geniş pencereden bakıyoruz’

21.05.2008 - 22:09 | Son Güncellenme:

.

El Sudani: ‘Türkiye-Irak ilişkilerine geniş pencereden bakıyoruz’

IRAK Ticaret Bakanı Abdülfelah El Sudani, hedeflerinin Türkiye ve Irak arasındaki ilişkiye daha geniş bir pencereden baktıklarını, Irak'ta güvenlik sorununun çözülmesi halinde ekonomide patlama yaşanacağını söyledi. 

Gaziantep'te gerçekleştirilecek olan 3. Irak Uluslararası Fuarı'na katılmak üzere Irak Su Kaynakları Bakanı Abdüllatif Raşid Latif, Yerel Yönetimler Bakanı Riyad Garib, İmar ve İskan Bakanı Bayan I. Muhammed ile bakan yardımcıları ve iş adamlarının bulunduğu heyetle kente gelen Ticaret Bakanı Abdülfelah El Sudani, Gaziantep Sanayi Odası'nı (GSO) ziyaret ederek Başkan Nejat Koçer’le görüştü. Bakan Sudani, Irak hükümetinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha güçlenmesi ve büyümesi için elinden geleni yapmaya çalıştığını belirtti. Bakanı Sudani, hedeflerinin sadece Türkiye-Irak arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek olmadığını belirterek, “Biz daha geniş bir pencereden bakıyoruz ve Türkiye'deki ve Irak'taki büyük ekonomik gelişmeyi yaşatmak istiyoruz. Irak'ın kuzeyinde 80’den fazla Türk şirketi iş yapıyor. Bunun 2-3 katının Irak'ın genelinde olmasını umut ediyoruz. Türk firmalarının, Irak'ın yeni ekonomisinin kalkınmasında payları olacaktır. İki ülke arasındaki tek sınır kapısının yeterli değil. 2 ya da 3 kapı daha açılması iyi olacak” dedi.
Sudani ve beraberindeki heyet, daha sonra GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan'ı ziyaret etti. Sudani, buradaki konuşmasında ise, iki ülke kültürel, ticari ve sosyal ilişkilerinin güçlü şekilde devamını dilediklerini, Gaziantep’in kendileri için ilk ve her zaman en büyük kapı olacağını anlattı. Irak ekonomisinin güzel bir şekilde ilerlediğini belirten Sudani, bu yıl sonunda, Irak'ın büyümesi ve yenilenmesi için kullanılacak paranın 25 milyar dolar olduğunu, Türkiye'deki firmaların Irak'ın yenilenmesinde katkıda bulunmasını istediklerini kaydetti. 

‘GÜVENLİK ÇÖZÜLÜRSE EKONOMİ PATLAR’
Güvenlik sorunu iyileşmeye başlayınca, para miktarının ve petrol gelirinin yükselmesiyle birlikte Irak için de büyük bir ekonomik patlama yaşanacağını umduklarını belirten Sudani, bunun sadece Irak'ın kuzeyinde kalmayacağını tüm Irak'ı kapsayacağını belirterek, “Orta ve güney bölgeler, yeni yeni denge ve huzurun tadını almaya başladı. Bu, büyük bir ekonomi patlamasına neden olacak. Irak, son 5 yıl içinde inanılmaz ekonomik patlamalar yaşadı, daha iyi yöne gitmeye başladı. Maalesef bunlar, çok belirgin şekilde görülmüyor. En büyük nedeni, Irak'taki emniyet sorunu. Örneğin, Irak’taki kişi başına gelir iki katına çıktı. Irak’ta son dönemde emlak sektöründe gelişmeler yaşanıyor. On binlerce kilometre yol yapıldı ve ülkenin her yerinde büyük hastane projeleri var. Türk iş adamlarının bu projelere girmelerini ve beraber çalışmayı isterim”  diye konuştu.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da, Gaziantep'in ihracatının büyük kısmını Irak'a gerçekleştirdiğine dikkati çekti. Aslan, Gaziantep'in geçen yıl Irak'a 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini de ifade etti.