Ekonomi Elektrikte indirimli tarifeye son

Elektrikte indirimli tarifeye son

26.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA Milliyet

Elektrikte indirimli tarifeye son



Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısında, enerji alanında alınacak önlemler gündeme getirildi.
Enerji sektörü KİT’leri ile Maliye Bakanlığı ve Hazine arasında yapılan protokol uyarınca TEDAŞ’ın, TEAŞ’a olan 450 trilyon lira düzeyindeki borcunu, TEAŞ da TEDAŞ’tan yapacağı tahsilat ile BOTAŞ’a olan 320 trilyon ve TKİ’ye olan 110 trilyon liralık borçunu ödeyecek.
TEDAŞ’ın alacaklarının tahsili için Maliye Bakanlığı diğer kamu kuruluşlarının ödeneklerini takibe alacak. TEDAŞ ve TEAŞ’a 50’şer trilyon liralık ödenek tahsisi için imkanlar araştırılacak. Gerektiğinde belediyelerin TEAŞ’a olan borçları, İller Bankası’ndan alacaklarından kesilecek.

Personel azaltılıyor
Bakanlar Kurulu’nda TEAŞ ve TEDAŞ’ta “aşırı personel şişkinliği" olduğu tespiti de yapıldı. Kararname aşamasındaki yedi termik santralın işletme hakkı devri ile dağıtım şebekeleri devirlerinin yıl sonundan önce tamamlanarak, bunlardaki 14 bin personelin, özel kuruluşlarca istihdam edilmesi planlanıyor. Personelin “iş güvenceleri" konusunda devir sözleşmelerine hüküm konulacak. TEAŞ’ı üçe bölen kararname de en kısa sürede imzaya açılacak.
Bakanlar Kurulu’nda, gündüz işyerlerindeki aydınlatmanın azaltılması ve gece aydınlatmalarının asgari düzeye indirilmesini içeren Başbakanlık genelgesinin yayımı da kararlaştırıldı.
Enerji teşviği yok
Ayrıca, en azından gelecek iki yıl için “enerji teşvikiöne yer verilmemesi, özel sektör ark ocakları ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki indirimli tarifelerin de kademeli olarak azaltılması benimsendi. Enerji üretiminde kullanılan yakıtlardan vergi alınmaması için Maliye Bakanlığı tebliğ yayımlayacak.