Ekonomi Elektrikte serbest dönem

Elektrikte serbest dönem

23.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Elektrikte serbest tüketici olma limiti düştü. Aylık faturası 82 lirayı aşan 8.5 milyon abone, sözleşmeli elektrik alabilecek

Elektrikte serbest dönem

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), tüketicilerin elektrik şirketleriyle sözleşme yapmasını sağlayan serbest tüketici limitini, 3 bin 600 kilovatsaatten 2 bin 400 kilovatsaate düşürdü.

Haberin Devamı

Buna göre, aylık elektrik faturası 82 lirayı geçen tüketici tedarikçisini seçebilecek, kendisine uygun avantajlardan yararlanabilecek. 8.4 milyon abone serbest tüketici olma hakkı kazanacak.

EPDK kararıyla, 2016 için 3 bin 600 kilovatsaat olan serbest tüketici limiti, 2017 için 2 bin 400 kilovatsaate düşürüldü. Buna göre 2017 için belirlenen limitte aylık faturası 82 liranın üzerinde olan tüketiciler, serbest tüketici niteliğine sahip olacak ve tedarikçisini seçebilecek. Yıllık tüketimi 2 bin 400 kilovatsaatin üzerinde olan yaklaşık 8.4 milyon abone serbest tüketici olma hakkı kazanacak.

İyi okuyup imzalayın

Kararı değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Sözleşme imzalayacak serbest tüketicilerimizin sözleşme imzalamadan önce haklarını ve yükümlülüklerini çok iyi öğrenmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Abonelik sözleşmeleri çok dikkatle okunmalı ve imzalanmalı. Vatandaşlarımız tedarikçisini titizlikle seçmeli ve kendi tüketim alışkanlıklarına uygun sözleşmelerin altına imza koymalı” dedi.

Haberin Devamı

Anlaştıkları fiyata alacaklar

KOLEN Elektrik Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, yeni uygulamanın mesken aboneleri için önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Tüketiciler artık istedikleri elektrik tedarik şirketinden anlaştıkları fiyatla elektrik alabilecekler. Bu yeni uygulama bizim için daha çok abone ve dolayısıyla bayi sayısı anlamına geliyor. Abonelerimize özel sunduğumuz indirimli ödeme sistemi ile onları düşük fatura ödeme dönemiyle tanıştıran bir şirket olarak bu yöndeki tüm hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.

Avrupa yakasının 3’te 1’i geçebilir

Türkiye’nin en büyük elektrik perakende satış şirketi olan Boğaziçi Elektrik Perakende Satış Genel Müdürü Halit Bakal, yeni dönemle birlikte daha fazla sayıda elektrik tüketicisinin istediği tedarikçiyi seçme ve daha uygun koşullarda elektrik kullanma hakkı olacağını söyledi.

Yeni limitlerle birlikte halen sayıları 200’ü bulan elektrik perakende satış şirketleri arasındaki rekabetin daha da artacağını anlatan Bakal, “İndirimin yanı sıra yaptığımız özel anlaşmalarla bedava akaryakıt, mobil internet ve hatta uçak bileti gibi fayda kampanyalarıyla müşterilerin kapısını çalmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakal, Boğaziçi Elektrik’te halen 240 bin olan serbest tüketicinin, yeni limitle yaklaşık 920 bine ulaşacağını dile getirdi. Bakal, ayrıca yeni limitle birlikte İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki 4.2 milyon kullanıcının 1 milyon 250 binine denk gelen yüzde 31’lik kısmın serbest tüketici sınırına eriştiğini de kaydetti.

Ne getiriyor, şartlar neler?

Düzenlemeden yararlanmak isteyen vatandaşların karşılaması gereken şartlar ve elde edecekleri avantajlar şöyle olacak:

En az 82 lira aylık fatura ödemek serbest tüketici olmak için ilk şart.

Standart tüketiciler EPDK tarafından belirlenen standart fiyatı öderken, serbest tüketiciler, indirimli fiyatlardan yararlanabiliyor.

Serbest tüketiciler, gün içinde farklı tarifelerden yararlanabiliyor.

Abone, elektrik şirketlerinin şartlarını inceleyerek, sözleşme yapmak istediği elektrik şirketini belirliyor, şartları sağlayan abonenin, hizmet aldığı önceki elektrik şirketine borcu olmaması gerekiyor.

Haberin Devamı

Şirket, aboneye sözleşmeyi gönderdikten sonra iki taraf da sözleşmeyi imza altına alıyor.

Serbest elektrik tüketicisi, ev sahipleri gibi dijital sayaç kullanan kiracılardan da olabiliyor.

Sözleşmeli şirket, hizmetini aynı sayaç üzerinden vermeye devam ediyor, sadece faturadaki şirket ismi değişiyor, değişim sırasında elektrik kesilmiyor.

Geçiş işlemlerini genelde yeni şirket yürütüyor. 1 - 2 ay içinde yeni tarifeye geçiş tamamlanıyor.

İletim, dağıtım ve kayıp-kaçak bedelleri, serbest tüketicilerde de var. Ancak, perakende satış hizmet (PSH) bedeli, serbest tüketim sözleşmesi yapan şirketler için mecburi değil.

Tarife ücretlendirmesinde herhangi bir değişiklik olduğunda aboneye en az 30 gün önceden e-posta veya SMS ile bilgilendirme yapılıyor.

EPDK’dan teminat iadesi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), doğalgaz dağıtım şirketlerinin 137 milyon dolarlık teminat mektuplarının iadesine karar verildi.

Haberin Devamı

EPDK tarafından yapılan yazılı açıklamada, kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dolar yerine Türk lirası kullanımı çağrısı doğrultusunda alındığı belirtildi.

Teminat mektup iadelerinin başlaması için doğalgaz dağıtım şirketlerinin EPDK’ya başvurması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Kurum, doğalgaz dağıtım şirketlerinin 137 milyon dolarlık teminat mektuplarının iadesi için düğmeye bastı. EPDK’nın şirketlerin yatırım yapma yükümlülüklerini yerine getirdiklerini tespit etmesi halinde teminat mektuplarını iade alabilecek. Sektörün kredi limitlerini olumlu yönde etkileyecek olan bu karar sonucunda doğalgaz dağıtım yatırımlarında artış ve hızlanma bekleniyor” ifadeleri kullanıldı.