Ekonomi “Elma Cipsi” görücüye çıkıyor

“Elma Cipsi” görücüye çıkıyor

24.02.2010 - 17:00 | Son Güncellenme:

.

“Elma Cipsi” görücüye çıkıyor

Demirel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Demirel, daha önce hammadde olarak yurt dışına gönderdikleri elmayı Elmataş Fabrikası’nda “Elma Cipsi” olarak işleyerek, yurt dışına satış yapacaklarını söyledi.
Demirel, Vali Ali Haydar Öner’in katılımıyla gerçekleştirdiği toplantıda “Elma Cipsi”ni tanıttı. Isparta’da yetiştirilen imparator cinsi elmanın artık “Çıtır Elma Çerezi, Elma Cips” şeklinde işlendiğini kaydeden Demirel, ürünün yüzde 100 doğal olduğunu kaydetti.
Modern fırınlarda el değmeden kurutularak elde edilen elma cipsinin önümüzdeki ay içinde tüketiciyle buluşacağını bildiren Demirel, “Ülke olarak bizler üretmiş olduğumuz hammaddeleri işlemeden ihraç ediyorduk. Ancak bu hammadeler bir süre sonra yurt dışında işlenerek tekrar ülkemize daha fazla para ödeyerek ithalat olarak geri dönüyordu. Daha önce ihraç ettiğimiz hammaddeleri kendimiz işleyerek piyasaya sunacağız” dedi.
Elma cipsini hem yurt içinde hem de yurt dışında tüketiciyle buluşturmaya karar verdiklerini dile getiren Demirel, böylece Isparta’ya hem istihdam yaratacak hem de daha fazla katma değer kazandıracağını ifade etti. Elma üreticilerinin satamadıkları elmaları “ne yapalım” diye düşündüklerini ve kendi kapısını çaldıklarını kaydeden Demirel, “Artık bundan böyle ’elmamızı ne yapalım?’ diye şikayetleri olmayacak. Çünkü o elmaları, özellikle imparator cinsi Isparta elmasını işleyerek, cips yapacağız” diye konuştu.
Isparta Valisi Öner de Türkiye’deki yaklaşık 2,5 milyon tonluk elma rekoltesinin yüzde 20’sinden fazlasının Isparta’da üretildiğini kaydederek, alternatif tüketimlerin oluşması gerektiğini dile getirdi. Isparta’da üretilen 550 bin tonun üzerinde elmanın bir kısmının albenisi yüksek olmasından ötürü tezgahta satıldığını, geri kalanının ise satılamadığını ifade eden Öner, bununla birlikte elmanın her mevsim taze olamadığını kaydetti. Elma cipsi ile her mevsim elma yenilebileceğine değinen Öner, “Obezite ve kolesterole karşı, sağlıklı ara öğün için elma cipsini tercih edin” dedi.
Öner, toplantıda ürünün nasıl pazarlanabileceğini, nasıl tanıtılabileceğini, geniş kitlelere nasıl yaygınlaştırılabileceği, doğru usullerin hangileri olacağı yönünde ayrıntıları değerlendireceklerini belirtti. Kamunun desteğiyle özel sektörün buluşması ile doğan bu ürünün çok beğenildiğini ifade eden Öner, ürünü verimli bir çalışma olarak değerlendirdi.
Öner, ürünün 18, 45 ve 90 gramlık ambalajlarda satışa sunulacağını sözlerine ekledi.