Ekonomi Emekliye promosyona özel bankalar da dahil edilecek!

Emekliye promosyona özel bankalar da dahil edilecek!

01.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emekliye banka promosyonuna özel bankaların da dahil edildiğini belirten Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, 2 aydır özel bankalarla bunun altyapısını oluşturmak için çalıştıklarını anlattı

Emekliye promosyona özel  bankalar da dahil edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “FETÖ’den toplam 125 bin 485 kamu çalışanı işlem görmüş. Bunun 18 bin 331’i göreve iade edilmiş, 94 bin 867’si ihraç edilmiş, 30 bin 618’i de şu anda açıkta” dedi.

Haberin Devamı

Emekliye banka promosyonuna özel bankaların da dahil edildiğini bildiren Müezzinoğlu, kıdem tazminatı fonu için de, “Benim zaten sendikam var, avantajlarım da iyi. Bu güvenceler bana yeterli’ diyenleri de serbest bırakacağız” diye konuştu.

AA Editör Masası’na konuşan Müezzinoğlu, bakanlığında ise FETÖ’den toplam bin 143 kişinin işlem gördüğünü belirterek, bunlardan 973’ünün ihraç edildiğini, 170’inin açıkta olduğunu ve 629’unun ise göreve iade edildiğini söyledi. PKK ve DHKP-C’den açığa alınanların hakkında da bilgi veren Müezzinoğlu, 10 bin 665 açığa alma ve 2 bin 378 ihraç etme olmak üzere toplam işlem gören sayısının 13 bin 423 olduğunu, işlem görenler içinde bin 956’sının iade edildiğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Büyükannelere maaş

Müezzinoğlu, torun bakan büyükanneye maaş projesiyle ilgili bilgi vererek, “Annenin maaşı yarı yarıya düşmeyecek. Şu anda 5 bin ailenin protokolünü inşallah perşembe günü imzalayacağız. Şu anda biz de yüzde 50 sponsoruz 5 bin aileye. Bu 5 bin ailenin diğer binli, 500’lü rakamlarına sendikalarımız işverenlerimiz, TOBB, sanayi ve ticaret odaları paydaş olacak. Şubat ayında, illerdeki talepleri alacağız. Mart ayında fiilen uygulamaya başlayacağız. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte de bir sosyal destek uzmanı, bizim iş ve meslek uzmanlarımız o uzmanlarla bu aileleri aylık takip edecek. Bu projenin artısı ne, eksisi ne? Biz bunu bir hükümet projesi olarak yaygınlaştıracak mıyız? Onu da seneye bugünler konuşuruz. Büyükanneden de bakabilecek sağlık dinamizminin olmasını arıyoruz. Hak edecek olan annenin maaşının iki asgari ücretten fazla olmaması gerekiyor. İstanbul ve Bursa kesinleşti. Büyükannelere asgari ücretin yüzde 30’u ödenecek” dedi.

“Emeklilere banka promosyonu verilmesi konusunda kamu bankalarıyla imzalanacak protokole özel bankalar da dahil olacak mı” sorusu üzerine Müezzinoğlu, mart ayı itibarıyla promosyonların ödenmeye başlanacağını bildirdi.

Özellerle de protokol

Müezzinoğlu, “Bu hafta kamu bankaları ve özel bankalar da dahil protokolün imzalanmasıyla ilgili son rötuşları, dün son şeklini bankalara gönderdik. Kanaatim o ki yarın (bugün) itibarıyla bitirmiş olacağız. Hedefimiz şu, bin liranın altında emekli maaşı alanlara 300 lira, bin lira ile 2 bin lira arasında emekli maaşı alanlara 375 lira, 2 bin lira üzerinde emekli maaşı alanlara da 450 lirayı vermek, bizim kamu bankalarıyla asgari taahhüdümüz. Ama diğerlerine de açıyoruz, rekabete açıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İki aydır özel bankalarla bu rekabetin alt yapısını oluşturmaya çalıştıklarını aktaran Müezzinoğlu, protokolün bu hafta imzalanacağını ve kamuoyuna açıklanacağını bildirdi. Emeklilerin istedikleri bankayı seçebileceklerini ya da mevcut bankalarıyla çalışmaya devam edebileceklerine işaret eden Müezzinoğlu, 11 milyon 700 bin emekli promosyonunun bir ayda ödenebilmesinin ve bankaların kendi aralarındaki koordinasyonu planlayabilmesinin bu sürede mümkün olmayabileceğini kaydetti. Mart, nisan ve mayıs aylarında bu promosyonların ödenmesinin bitmesini protokole koyduklarını bildiren Müezzinoğlu, protokole tüm özel bankaların dahil olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Kıdemde istemeyeni serbest bırakacağız

Kıdem Tazminatı Fonu’nu bu yıl içinde hayata geçirmeyi hedeflediklerini bildiren Müezzinoğlu, “Özellikle sendikalardaki kendini daha güvencede hisseden vatandaşlarımız, ‘hak kaybına uğramak istemiyoruz’ diyorlar. O zaman onlar mevcut koşullarıyla da devam edebilirler ama biz özellikle bundan sonra iş hayatına girecekleri bu fonun güvencesine almak istiyoruz. ‘Benim zaten sendikam var, avantajlarım da iyi. Bu güvenceler bana yeterli’ diyenleri de serbest bırakacağız” dedi.