Ekonomi En görkemli gerdanlık

En görkemli gerdanlık

27.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Boğazı’nın ‘yeni gerdanlığı’ Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün dünyada birçok konuda öncü olacağını belirterek, “Dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz” dedi

En görkemli gerdanlık

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin tamamlanan, inşası süren, başlanacak olan projelerle hedeflerine adım adım ilerlediğini belirterek, “Ekonomide tüm göstergeler, onca badireye rağmen olumlu yönde seyrediyor. El ele vereceğiz, dayanışma halinde olacağız ve bu badireyi de çok daha başarılı bir şekilde atlatacağız” dedi.

İstanbul’un Asya ile Avrupa yakasını Boğaz üzerinden üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışında konuşan Erdoğan, tekerlekli araç geçişini ve raylı sistemi birlikte sağlaması bakımından öncü bir köprü inşa edildiğini belirterek şunları söyledi:

“Temeli büyük bir coşku ile attık, dalga geçenler, ‘Yaptırmayacağız’ diyenler oldu. Allah’a hamdolsun, yaptık. Şimdi, açılışını sizlerle birlikte yapıyoruz. Bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Siz, tankların, topların, helikopterlerin, F16’ların önünde duran bir milletsiniz.

Birinci Köprü şimdi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Onun adını siz koydunuz. İkinci Köprü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Şimdi de Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü açıyoruz. Boğazın altından zaten bir Marmaray’ımız var. 20 Aralık’ta da Avrasya tünelinin açılışını yapıyoruz. Kardeşlerim, bu millet Allah’ın izniyle neye layıksa bunların hepsi olacak.”

Dev projeler sürecek

Erdoğan, köprünün dünyada bir çok konuda öncü olacağına inandığını söyledi. Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmanın lafla değil, icraatla olduğunu vurgulayan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Açılışını yaptığımız köprü ile 3. defa Avrupa’dayız, kıtaları birleştiyoruz. Şu anda iftiharla seyrettiğimiz bu köprü dünyada birçok şeye öncü olacak. Bu köprü, hem tekerlekli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü. Bu köprü inşallah dünyada birçok şeye, yayınlara öncü olacak. Dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız. Bu yola bunlarla devam edeceğiz. Yeni hazırlıklarımız var. Ne yapıyoruz? İnşallah Kanal İstanbul’un da hazırlıklarını bitiriyoruz. Bu da
yetmeyecek. Şimdi Çanakkale’ye de bir gerdanlık lazım. Çanakkale Köprüsü’nün de hazırlıklarını yapıyoruz. İnşallah
bütün bunlarla birlikte dünyada Türkiye farklı bir konuma erişecek.”

Şehir içine kamyon girmeyecek

Başbakan Binali Yıldırım “İstanbul’un yeni gerdanlığı” olarak tanımladığı köprünün bugün hizmete gireceğine vurgu yaparak, “Köprünün özelliği şu, FSM’den geçen bütün kamyon, otobüs, TIR’lar yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi Yavuz diyecek. Böylelikle İstanbul’un trafiği de biraz rahatlayacak” dedi.

Haberin Devamı

En görkemli gerdanlık

Mühendislik harikası oldu

İstanbul’un bir köprüler şehri olduğunu, kıtaları, medeniyetleri birbirine bağladığını belirten Yıldırım, “Bu eşsiz şehir 79 milyonun da bir özetidir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece bir köprü değil aynı zamanda bir sanat eseri, mühendislik harikasıdır. En geniş, üzerinden demiryolu geçen en uzun köprüdür. En güzel köprüyü yapmak da Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına yakışır” dedi. Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: “14 yılda Cumhurbaşkanımız liderliğinde Türkiye’ye 18 bin kilometrenin üzerinde yeni bölünmüş yol yaptık. Ülkemizin milletimizin hızlı tren hayalini gerçeğe dönüştürdük. Havayolunu halkın yolu yaptık. Sizler oldukça bize karada da, havada da, denizde de ölüm yok. Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan denize indirdi. Onun torunları Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları da trenleri denizin altından geçirdi. Arabaları da denizin altından geçiriyor. Sayın Cumhurbaşkanım; liderliğinizde daha çok projeler gerçekleştireceğiz. Memleketimizi dünyada parmakla gösterilen ülkeler arasına sokacağız.”