Ekonomi ‘En taze’ meyve suyu İngilizlerin oldu

‘En taze’ meyve suyu İngilizlerin oldu

24.05.2008 - 00:12 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk ve tek taze sıkılmış meyve suyu üreticisi Exotic, Londra merkezli yatırım fonu Ashmore Group’a satıldı.

‘En taze’ meyve suyu İngilizlerin oldu

Ashmore, son dönemde Türk firmalarına olan ilgisiyle dikkat çekiyordu. Exotic’in yüzde 99’unu satın alan Ashmore, geçen ay da 42 yıllık elektrikli küçük ev aletleri üreticisi Arzum’un yüzde 49’unu portföyüne katmıştı.
Exotic meyve suları 10 yıldır Ge-Ta Tarım tarafından Kartal’da üretiliyordu. Hiç konsantre kullanmayan şirket, fabrikada taze sıktığı portakal, greyfurt, nar, havuç, muz ve çilekleri şişeleyerek özellikle süpermarket, havalimanı ve otellere satıyordu.
Ge- Ta Tarım’ın iki ortağı Özbek Özşahin ve Namık Yarman, Exotic’i Ashmore’a ait Hollanda merkezli Fresh Fruit Juice BV şirketine devretti. Fresh Fruit Juice da Türkiye’de Exotic Gıda adlı bir şirket kurarak, Exotic’i bu şirket bünyesine taşıdı.

Haberin Devamı

Tüm Türkiye’ye yayılacak
Exotic Gıda’nın ortaklarından Oyal Bayrak, “Exotic ürünleri bugün sınırlı sayıda noktada ve ağırlıklı İstanbul’da satışa sunuluyor. Önümüzdeki en büyük fırsat, Exotic ürünlerinin Türkiye genelinde daha etkin olarak tüketicilere sunulması. Planımız, daha agresif bir yaklaşımla Exotic’in dağıtım ağını genişletip ciddi yatırımlarla markayı yaygınlaştırmak.
Şu an yeni fabrika kararımız yok. Ama artan taleple gündeme gelebilir. Hedefimiz konsantreden olmayan meyve suyu kategorisini geliştirmek ve Exotic’i Türkiye genelinde yaygınlaştırmak. Daha sonra ihracatı da düşünebiliriz” diyor.
Ashmore’u temsilen Alman Klaus Müllner ve Avusturyalı Robert Romain, Exotic yönetimine girdi. Aynı isimler Arzum yönetimine de dahil olmuştu.
1992’de Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu’nun parçası olarak kurulan Ashmore, 1999’da bağımsız bir şirket oldu. 36.3 milyar dolarlık bir fon yöneten Ashmore, 2006’da Londra Borsası’nda işlem görmeye başladı.

Haberin Devamı


2.5 milyon litre üretiliyor
Exotic meyve sularının raf ömrü uzun olmadığından kısa sürede tüketilmesi gerekiyor. Taze sıkılmış meyve suyunun bozulmasına, meyve suyunun oksijenle teması, sıcak hava ve meyve kabuğundaki mikroorganizmalar neden oluyor. Exotic’te kullanılan meyveler, Amerikan FMC marka makinelerle günlük sıkılıyor.
Meyveyi kabuğundan ayırarak sıkan bu makineler kabuktaki mikroorganizmaların suya karışmasını minimuma indiriyor.
Sıkım anında şişelenen meyve sularının oksijenle teması da kesiliyor. 15 gün dayanma süre olan Exotic, yılda 2.5 milyon litreye yakın üretiliyor.

GS’li Ümit Karan menajerliğe başlıyor
Galatasaray’ın yıldız golcüsü Ümit Karan, menajer oluyor! Karan, bu ay İstanbul’da kurulan ‘ARP Sportmarketing International Menajerlik’ adlı şirkete ortak oldu ve müdür seçildi.
Aslında Almanya’nın Hanover şehrinde 1998’de Karan’ın da menajeri olan Harun Arslan tarafından kurulan  ‘ARP Sportmarketing International GmbH’ adlı bir şirket var. Yeni kurulan ‘ARP Sportmarketing International Menajerlik’ ise, Alman ARP’nin Türkiye ayağını oluşturdu. Türk ARP’nin yüzde 51’i Alman ARP’ye ait olurken, Ümit Karan’a da şirkette yüzde 12.25 pay düştü.

Haberin Devamı

Alman teknik patronu da ARP’de
ARP’nin menajerliğini yaptığı oyuncular arasında Tugay Kerimoğlu, Ümit Karan, Volkan Arslan, Necati Ateş, kaleci Aykut Erçetin gibi Galatasaray kökenli futbolcular çoğunlukta.
İspanya’da da şubesi olan ARP, ayrıca Galatasaray eski teknik direktörü Eric Gerets ile eski Fenerbahçe antrenörü ve şu an Alman Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü olan Joachim Löw’ün de menajerliğini yapıyor.