Ekonomi ENDEKS TARİHİ ZİRVEDE AMA İMKB HÂLÂ ÇOK MU UCUZ

ENDEKS TARİHİ ZİRVEDE AMA İMKB HÂLÂ ÇOK MU UCUZ

20.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılbaşından bu yana yüzde 8.69 prim yapan İMKB, 56 ülkenin borsası arasında en ucuz 19’uncu borsa oldu. Borsada fiyat/kazanç oranının yani hisselerin kârlarının kaç katına satıldığını gösteren oranın 12.80 olması nedeniyle yatırımcılar yükselişin süreceği yönündeki iyimserliğini koruyor

ENDEKS TARİHİ ZİRVEDE AMA İMKB HÂLÂ ÇOK MU UCUZ

Bugünlerde finans piyasalarında borsada yükselişin devam edip etmeyeceği tartışılıyor. Nedeni ise İMKB 100 Endeksi’nin son bir yılda yüzde 56.30, yılbaşından bu yana ise yüzde 8.69 oranında değer kazanması. Böyle olunca A Tipi hisse fonları da yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Kurumlar müşterilerine gönül rahatlığıyla A Tipi hisse fonlarının performansını gönderebiliyor.
Peki İstanbul Borsası hâlâ ucuz mu? Verilere baktığımızda, 56 ülkenin borsası arasında en ucuz 19’uncu borsa olarak sıralamada yer alıyor. Ancak marjların daraldığı da görülüyor. Diğer taraftan dünya borsaları içinde en ucuzu olarak Rusya öne çıkıyor. Onu Pakistan, Arjantin ve Çin borsası takip ediyor.
İstanbul Borsası’ndaki yükselişe rağmen fiyat/kazanç oranının yani hisselerin kârlarının kaç katına satıldığını gösteren oranın 12.80 olması, yatırımcıların yükselişin süreceği yönündeki iyimserliğini korumasına neden oluyor. Öte yandan uzun süredir gözükmeyen bireysel yatırımcılar, hisselerle yavaş yavaş ilgilenmeye başladı. Kimi profesyoneller bu durumu ellerindeki hisseleri satacak müşterilerin oluştuğu şeklinde yorumlamakta.

Haberin Devamı


Dikkatli olunmalı

Aracı kurumların tecrubeli uzmanları ise bu seviyelerde hisse alımında dikkatli olunması gerektiğinin altını özellikle çizmekte. Diğer taraftan borsanın yükselişinde etkili olan banka hisseleri de güçlerini korumaya devam ediyor. Bu hisselere yönelik alımların hâlâ devam ettiği gözleniyor. Tüm bunlardan ayrı olarak İMKB endeksinin tarihsel seyrine ve yıllık getirilerine baktığımızda ise 2008 yılındaki küresel krizde yüzde 51.63 değer kaybetmesinin ertesinde 2009 yılında yüzde 96, 2010 yılında ise yüzde 24.95 değer kazandığını görüyoruz.
Endeks yine dışarıdan gelen dalga ile 2011 yılında yüzde 22.33 değer kaybetti. 2012’de ise yüzde 52.55 değer kazandı. Yani geçmiş datalar, büyük kayıplar sonrasında uzun soluklu yükselişlerin yaşandığını gösteriyor. Ancak borsada sürekli düşüş olmadığı gibi sürekli çıkış da yaşanmıyor. Hisselerin fiyatlarında aşırı değerlemeler oluşmaya başladığında kârını realize etmesini bilenler kazançlı çıkıyor.

Haberin Devamı


Kârlar realize ediliyor

Kurumsal yatırımcıların alımlarına baktığımızda, yılbaşından bu yana yatırım fonları, yatırım ortaklıkları ve emeklilik fonlarının kârlarını realize etmeye başladıkları görülüyor. Özellikle bankalarda ve holdinglerde bir miktar satışa gittikleri dikkat çekiyor. Ancak beklentilerin devam ettiği seçici sektörlerde alımları var. Gayrimenkul, iletişim bazı banka hisselerinde alımlar sürüyor.

YÜKSELİŞ NEREYE KADAR

İMKB endeksinde çıkış sürdükçe bu seviyelerde gerileme yaşanabileceğini düşünerek kısa vadeli pozisyon alanlar, endeksin düşmesini engelliyor. Yükseliş banka hisseleri ile yaşanıyor. Borsada kâr satışları artmaya başladığı anda banka hisselerine alımlar gelmeye başlıyor. Bu da banka endeksinin yükselmesini sağlıyor. Banka endeksi geçtiğimiz hafta tarihi zirvesini test ederek 180.576 seviyesinden kapattı.
Hisse senetlerinde ise kâr satışları gün içerisinde yaşandı. Görülen o ki kısa vadede İMKB endeksi hareketli ortalamaların üstünde kaldığı sürece yükseliş devam edecek. Endekste olası gerilemelerde 84.320, 82.800 ve 81.645 seviyeleri takip edilebilir. 83.000 ve 80.000 seviyeleri ise kritik seviyeler. Yukarı yönlü hareketin devamında ise 85.000 seviyesinin üzerinde hareketin korunup korunmadığı takip edilecek. 85.000’in üzerindeki hareket birkaç gün daha devam ederse, uzmanlar da hedef fiyatlarını yükseltmeye başlayacak.

Haberin Devamı

AÇIĞA SATIŞLARDA SINIRLAMA KALKIYOR

SPK, aralıkta açığa satış işlemleriyle ilgili değişikliğe gitti. Değişiklikten önce, hissenin işlem gördüğü fiyattan daha yüksek bir fiyattan açığa satış yapılması sınırı vardı. Değişiklikle açığa satış işlemlerinin tabi olduğu yukarı adım kuralı olarak nitelenen sınırlamanın uygulanma yetkisi İMKB’ye geçti. İMKB’de yukarı adım kuralını kaldırdı. Karar, ilk aşamada İMKB 100’e dahil olan ve açığa satış yapılabilen A Grubu hisseler için geçerli olacak. Endeks 100 ve A Grubu hisseleri arasında olmayan hisse, borsa yatırım fonunda eski uygulama sürecek.

PİYASA DEĞERLERİ 1 YILDA?KATLANDI
Son bir yıl içinde şirketlerin piyasa değerleri katlandı. 18 Ocak 2012’de 396 milyar TL olan 410 borsa şirketinin piyasa değeri geçtiğimiz cuma kapanış verilerine göre 599 milyar TL’ye yükseldi. Garanti Bankası’nın piyasa değeri 41 milyar TL’ye yükselirken, Akbank’ın 39.4 milyar TL’ye, İş Bankası’nın ise 31 milyar TL’ye yükseldi. Piyasa değeri 1 milyar TL’nin üzerine çıkan şirket sayısı 76’yı buldu. Koza Madencilik, İpek Doğal Enerji, Türk Hava Yolları, Doğuş Otomotiv, piyasa değeri yüzde 195 oranında artış gösteren firmalar arasında yer aldı.

Haberin Devamı

A GRUBUNDA 49 HİSSE 1 LİRANIN ALT SEVİYESİNDE
Borsada işlem gören hisse fiyatlarına baktığımızda 64 hissenin fiyatının 1 TL’nin altında olduğu görülüyor. Ancak dikkat çekici olan bu hisselerden 49 tanesinin A Grubu hisseler arasında olması. Bilindiği gibi Gözaltı Pazarı’nda yer alan hisseler C Grubunda yer alıyor.
Halka açık piyasa değeri 10 milyon TL’nin ve hisse adedi 10 milyon adetin altında olan ya da halka açık piyasa değeri 45 milyon TL’nin ve fiili dolaşımdaki payı yüzde 5’in altında olan şirketler ise B Grubunda işlem görüyor. C ve B Grubuna girmeyen hisseler ise A Grubunda yer alıyor.
Bir benzetme yapacak olursak A Grubu hisseleri için süper ligde yer alan hisseler denebilir. Ancak fiyatı nominal değerinin altında olan hisselerin ağırlıklı kısmının süper ligde yer alıyor olması bu anlamıyla bir çelişki olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Belli bir büyüklükte olan firmaların hisse değeri nominal değerinin altına düşmesi, o firmaların sahip oldukları sermayenin altında bir fiyatla işlem gördüğü anlamını taşıyor.

Haberin Devamı

ENDEKS TARİHİ ZİRVEDE AMA İMKB HÂLÂ ÇOK MU UCUZ