Ekonomi Enflasyonu gıda fiyatları düşürdü

Enflasyonu gıda fiyatları düşürdü

05.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, “Tüketici enflasyonundaki yavaşlamanın ana belirleyicisi sebze ürünlerindeki görünüme bağlı olarak düşen işlenmemiş gıda fiyatları olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Enflasyonu gıda fiyatları düşürdü

TCMB tarafından haziran ayına ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı. Rapora göre, haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 0.03 arttı ve yıllık enflasyon 2.99 puan azalarak yüzde 15.72’ye geriledi.

Haberin Devamı

Çekirdek enflasyon göstergesi B endeksinin yıllık değişim oranı ise 0.62 puan düşüşle yüzde 16.28 olarak gerçekleşti. Tüketici enflasyonundaki yavaşlamanın ana belirleyicisi sebze ürünlerindeki görünüme bağlı olarak düşen işlenmemiş gıda fiyatları oldu. Raporda şu ifadelere yer verildi:

Enerji fiyatı düştü

- Tüketici enflasyonundaki yavaşlamanın ana belirleyicisi sebze ürünlerindeki görünüme bağlı olarak düşen işlenmemiş gıda fiyatları oldu.

- Enerji fiyatları gerileyerek tüketici enflasyonunu olumlu yönde etkiledi.

- Bir önceki yıldaki yüksek bazın yanı sıra iç talep koşullarındaki zayıf seyir çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki yavaşlamayı destekledi.

- Bununla birlikte, temel mal ana eğilimindeki ılımlı seyre karşın, hizmet grubu ana eğiliminde canlı turizm talebi kaynaklı olarak bir miktar yükseliş izlendi.

Haberin Devamı

- Mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin üç aylık ortalamaları incelendiğinde, enflasyonun ana eğiliminde yükseliş gözlendi. Bu gelişmede, büyük ölçüde hizmet fiyatları belirleyici oldu.

- Yüksek baz etkisinin yanı sıra yakın dönemdeki döviz kuru gelişmeleri ve iktisadi faaliyetteki zayıf seyir, temel mal enflasyonundaki düşüşü destekledi.

- Enerji fiyatları haziran ayında yüzde 1.04 azaldı. Bu gelişmede şebeke suyu ve akaryakıt fiyatları etkili olmuştur. Bu dönemde, döviz kuru gelişmeleri ve petrol fiyatlarındaki düşüş ile akaryakıt fiyatları yüzde 2.23 gerilerken, şebeke suyu fiyatlarındaki düşüşte İstanbul ilindeki indirimin etkisi öne çıktı.

- Yurt içi üretici fiyatlarında aylık artışın ılımlı gerçekleşmesinde, döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmeler belirleyici oldu.

Dolar 5.60’ın altını gördü

G20 zirvesi sonrası risk iştahının arttığı TL cinsi varlıklarda iyimser seyir devam ederken, dolar/TL kuru, 5 Nisan’dan bu yana ilk kez 5.60 seviyesinin altını gördü.

Önceki gün enflasyon verisinin ardından 5.63’ten 5.6090 seviyesine kadar geriledikten sonra kademeli olarak 5.6580’e kadar yükselen dolar/TL, dün sabah güne 5.61’in üzerinde başladıktan sonra 5.5950’ye kadar geriledi. Dolar/TL daha sonra 5.60 seviyesinde dengelendi.