Ekonomi EPDK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

EPDK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

11.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), kaçak elektriği, dağıtım şirketleri üzerinden tüketiciye fatura ettirdiği iddiasıyla, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

EPDK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Ankara Adliyesi’ne gelen federasyon üyeleri, suç duyurusuna ilişkin dilekçeyi Başsavcılığa verdi. Daha sonra adliye önünde açıklama yapan TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Anayasa’ya ve Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasaya aykırı olarak ”kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedellerinin” faturalara yansıtıldığını belirtti.

Söz konusu uygulamanın, tüketicilerin, Anayasa ve yasalardan kaynaklanan haklarını bertaraf edecek niteliğe ulaştığını savunan Yılmaz, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne atıfta bulunarak, kişilerin, ücret ödeme sonucunu doğuracak mal varlığı haklarının sadece kanunla sınırlandırılabileceğini vurguladı.

Yıllık 2 milyar TL’yi buluyor
EPDK’nın yönetmeliğinde de ”kayıp-kaçak bedellerinin aboneden alınacağına ilişkin bir hükmün bulanmadığını” ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: "Tüketicinin hiçbir sorumluluğunun olmadığı kayıp-kaçak enerji bedellerinin faturalara eklenmesi temel anayasal haklara aykırı olduğu gibi yasalara da aykırıdır. Tüketicilerimize çağrımız var geriye doğru 10 yıllık kayıp-kaçak bedellerinizi isteyiniz. Kayıp-kaçağı tahsil etmek üzere Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvurunuz."

Son dönemde sonuçlanan davalarda tüketicilere ilgili bedellerin iadesi yönünde kararlar alınmıştı. Bu yolla şirketlerin yılda 2 milyar TL'ye yakın kayıp kaçak bedeli tahsil ettiği belirtiliyor.

Yazarlar