Ekonomi Erdoğan: 2015 Afrika hedefi 50 milyar dolar

Erdoğan: 2015 Afrika hedefi 50 milyar dolar

07.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Afrika gezisine Gabon’dan başlayan Başbakan Erdoğan “Afrika’da koşturacağız, kovalayacağız, netice alacağız” dedi. Başbakan, Afrikalı işadamlarına “durarak olmaz, çalışarak olur” mesajı verdi

Erdoğan: 2015 Afrika hedefi 50 milyar dolar

Başbakan Tayyip Erdoğan, 3 ülkeyi kapsayan Afrika gezisinin ilk gününde dün Gabon’da temaslarda bulundu. 300 işadamıyla özel uçakla Gabon’a gelen Erdoğan’ı Gabon Başbakanı Raymond Sima resmi törenle karşıladı. İlk olarak akşam Gabon’lu işadamlarıyla yemekli toplantıda biraraya gelen Erdoğan, 2015 Afrika ticaret hedefini de 50 milyar dolar olarak açıkladı. Erdoğan, Afrikalı işadamlarına da, “Bu hedefi yakalamakta kararlıyız. Bu durarak olmaz, çalışarak olur. Çalışacağız, koşturacağız, kovalayacağız ve bu koşturmanın neticesini alacağız” dedi.
Erdoğan yemekli iş forumu toplantısında işadamlarına şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

İLK ZİYARET AFRİKA’YA: 2013’ün ilk ziyaretini Gabon’a yapıyoruz. Bu ilişkilerimizi bir adım ileriye taşımanın alametidir. Hükümet olarak öncelikli hedefimiz müteşebbislerimiz için gerekli hukuki altyapıyı hazırlamak onları ticaret ve yatırım için teşvik etmektir. Bu amaçla ekonomik anlaşmaların bir an evvel imzalanmasına önem veriyoruz. Türkiye Gabon ticari ilişkileri 2007 yılına kadar bir yükseliş içindeyken küresel krizin de etkisiyle 2009’da bir düşüş gösterdi.

41 MİLYON YETMEZ: 2011’den itibaren ticaret hacmimizin yeniden yükselme içine girmiş olduğunu memnuniyetle görüyoruz. 2012 yılının 11 aylık rakamlarına baktığımızda 41 milyon dolarlık bir ticaret hacimiz görülüyor. Aralık ayı rakamı da netleşip bunun üzerine eklendiğinde 2007 seviyesine çıkmış olacağız. Elbette 41 milyon dolar civarındaki ticaret hacmini yeterli görmüyoruz ve değerli mevkidaşımla da arabada konuşurken aynı kanaate vardığımızı gördük. İki ülkenin potansiyelinin bunun kat kat üstünde olduğunu hepimiz biliyoruz.

Haberin Devamı

2015 HEDEFİ 50 MİLYAR DOLAR: Bu yeni süreçte çok daha fazla çalışarak işbirliğimizi her alanda daha fazla geliştirerek inşallah kısa süre içinde bu rakamları katlayacağız. Özellikle iş adamlarımızın sektörel bazda muhataplarıyla yapacakları görüşmeler önem arzediyor. 2015 yılı için Afrika ile ticaret hacmi hedefimiz 50 milyar dolardır. Bu hedefi yakalamakta kararlıyız. Tabii Bu durarak olmaz, çalışarak olur. Çalışacağız koşturacağız, kovalayacağız, neticeyi alacağımıza inanıyorum. Bu hedefe doğru emin adımlarla ilerlerken umuyorum ki Gabon’la da ticaret hacmimizi çok farklı boyutlara taşımış olacağız.

İŞ KONSEYİNİ KURALIM: Gabon’la iş adamlarımızın bir araya gelmelerine yardımcı olan bir iş konseyi henüz oluşmadı. Bu seyahatte özellikle bu iş konseyinin kurulmasını çok önemsiyorum. Bizim Afrika’da şu ana kadar 16 ülkeyle kurulmuş olan iş konseyimiz var. En kısa zamanda Gabon ile de iş konseyi kurulması ekonomik faaliyetlerimize hız kazandıracaktır.

DEMİR YOLU PROJESİ: Biliyorsunuz müteahhitlerimiz üstlendikleri iç hacmi noktasında dünyada Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Müteahhitlerimiz 2011 yılında Afrika genelinde yaklaşık 2 milyar dolar proje üstlendiler. 2012 yılında sadece Etiyopya da imzalanan bir Demir yolu projesinin maliyeti 1,7 milyar dolardır. Müteahhitlerimizin başarıyla yürüttükleri projeler inanıyorum ki Gabon’da çok daha farklı başarıları ortaya koyacaktır.

Haberin Devamı

300’e yakın işadamı katıldı / GABON NOTLARI

* Başbakan Erdoğan ile birlikte 5 günlük Afrika gezisine 300’e yakın işadamı katıldı. Bu işadamları içerisinde Hamdi Akın (Akfen Holding), Ferit Şahenk (Doğuş Holding), Fettah Tamimce (Fine Otel Turizm), Remzi Gür (Gürmen Grup), Ethem Sancak (Hedef Holding), Nihat Özdemir (Limak İnşaat), Mehmet Nazif Günal (MNG Holding), Ali İsmail Sabancı (Pegasus Hava Taşımacılığı), Süleyman Varlıbaş (VARYAP) dikkati çeken isimler oldu. Erdoğan uçak havalandıktan kısa bir süre sonra işadamlarıyla tek tek tokalaşarak kısa süreli sohbet etti. İşadamları fırsat buldukça bazı sorunlarını Erdoğan’a dile getirdi. Ayrıca uçakta TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da yer aldı.
* Erdoğan’ın heyetinde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ile Ömer Çelik bulundu.
* Erdoğan ile birlikte uçakta ayrıca TİKA Başkanı Serdar Çam ile Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Hasan İbicioğlu da yer aldı.
* Uçakta bulunan işadamları, heyete, bölgelerinden getirdikleri tatlı türünde yöresel ikramlarda bulundu.