Ekonomi ‘EŞEKTRİK’ YOK SATIYOR

‘EŞEKTRİK’ YOK SATIYOR

20.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Antalyalı bir firmayla İzmir Damızlık Koyun Keçi Birliği’nin beraber yürüttüğü, ulaşımın olmadığı yerlere eşek sırtında elektrik ulaştırdığı için ‘Eşektrik’ adı verilen uygulamaya yurtiçi ve yurtdışından talep geldi.

‘EŞEKTRİK’ YOK SATIYOR


Geçen yaz aylarında hayata geçirilen projede, taşınabilir güneş enerji panelleri eşeğin sırtına yüklendi. 5-7 kilowatt gücündeki taşınabilir sistem, ulaşımın olmadığı yerlere eşek sırtında götürülerek elektrik ulaştırıldı.

Maliyeti 2800 lira
Yaklaşık 2 bin 800 lira maliyetli sistem, yaylalarda yaşayan çiftçi ve çobanların aydınlatma, buzdolabı, televizyon, hatta internet ihtiyacını karşılayabildiği gibi süt sağım üniteleri ve süt soğutma tankları gibi cihazları çalıştırarak kır hayatını kolaylaştırıyor.
İzmir’de şu an için 22 çobanın eşekle, 57 çobanın da yaylada yerleşik kullandığı ’Eşektrik’e, hem Türkiye hem yurtdışından çok sayıda talep geldi. Türkiye genelinde küçükbaş hayvan çiftlikleri ve tavuk kümeslerinde de kullanılmaya başlanılan Eşektrik, Eskişehir, Bolu, Uşak, Çanakkale, Kütahya, Isparta, Trakya ve Ankara’da da başlatıldı. Yurtdışında ise Güney Afrika ülkeleri, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden talep aldıklarını belirten Ser-Gün Isı Genel Müdür Yardımcısı Uğur Polat, Fas, Nijerya gibi ülkelerde çok ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.