Ekonomi Eski köye yeni icat!

Eski köye yeni icat!

08.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tüm ‘icatçılar’ Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası’nda buluştu. ‘Eski köye yeni adet getirme’ uyarılarına rağmen icatçı olanlar, ‘yeni’liklerini merak edenlerle paylaştı

Eski köye yeni icat

Bir zamanlar ‘eski köye yeni adet’ getirilmemesi, ‘icat çıkarılmaması’ konusunda yüzlerce öğüt verilirdi. Çocuklar, gençler tüm bu ‘süregeleni’ bozacak ‘yeniliklere’ karşı sık sık uyarılırdı. Şimdi devir değişti! Hatta o devir değişeli o kadar çok oldu ki, bu değişimi hızla yakalayan ülkeleri yakından takip edebilmek, hatta bir adım öne geçebilmek için ‘icatlar’a hem kamu, hem de özel sektörden büyük destekler gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Bu icatları yakından görüp tanıyabileceğimiz en büyük etkinliklerden olan Türkiye İnovasyon Haftası bu yıl Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası adıyla 6-9 Aralık’ta yine hem icatçıları, hem de girişimcileri merak edenlerle bir araya getiriyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlediği etkinliğe bugüne kadar 500 bin ziyaretçi geldi.

Baxter ve gözleri!

Arçelik’in robotik laboratuar teknolojileri üzerine çalışan Atölye 4.0’ın tasarladığı Baxter isimli robot, etkinlik alanında katılımcılarla oyun oynuyor! Asıl işi sanayide, fabrikada çalışmak olan Baxter, insanların çalışma ortamına uygun şekilde, el kol, kaş göz hareketleriyle de oldukça uyumlu bir hayat sürüyor!

‘Duygu’nu etiketle...

Alanda pek çok yeni uygulama da tanıtılıyor. Hızlı adımlarla yanından geçerken “duygunun götürdüğü yere git” ifadesine kayıtsız kalamazdık. Ruh Sağlığı Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, THY gibi pek çok destekle hayata geçirilen ‘check feel’ uygulamasıyla, kişiler gittikleri mekanlarda ruh halini, o anki duygusunu da ekliyor. Bu sayede ‘duygu turizmi’ni geliştirmek amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Sağlık olsun!

Etkinlik boyunca en kalabalık standların başında Arçelik’in geliştirdiği ‘Beyond Care’ geliyor. Mobil ekg takip cihazı olan bu aleti denemek, hem de alanda bulunan ve 80 saniyede sağlık verilerini ölçen diğer ürünlerden faydalanmak isteyen 7’den 70’e herkes uzun kuyruklar oluşturdu.

Eski köye yeni icat

Biyometrik ‘foto’nu çek

Yeni kimlik, yeni ehliyet, yeni pasaport, yeni tapu, vize... Tüm bunlar için biyometrik fotoğrafta ‘kolaylık’ eksiğini gören girişimci Göker Çiloğulları, başta İlçe Emniyet Müdürlükleri ve AVM’ler ve Migros’lar olmak üzere İstanbul’da başlattığı ‘fotomatik’ makinesiyle kişinin kendi kendine fotoğrafını çekmesini sağlıyor. Üstelik makine kurallara uygun durmuyorsanız uyarısını da yapıyor!

Eski köye yeni icat

Oyun oynadık!

Etkinlikte bu yıl da en çok ‘oyun oynayabilen’ makineler dikkat çekiyor. Özellikle sanal gerçeklik gözlüğüyle oynanabilen oyunlar etkinliğin en kalabalık noktaları. ‘Denenebilecek’ tüm ürünler katılımcı gençlerin adeta akınına uğruyor.

Haberin Devamı

Aselsan’ın ‘Van Kedisi’

Aselsan standı da ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. İnsan kulağını rahatsız eden ‘caydırıcı akustik sistem’, drone sinyallerini bozan ‘İhasavar’ gibi yeni aletlerini tanıtan Aselsan standında, iki gözü iki farklı renkte olan ‘Van Kedisinden’ ilham alınan ‘Van Kedisi’ cihazı da tanıtılıyor. Bu cihaz, gece görüşü ve termal görüşü aynı anda sunuyor.

Eski köye yeni icat

‘Bitcoin rekabeti başlayacak’

Etkinlikte pek çok panelde konusunun uzmanı isimler katılımcılarla buluştu. Dün düzenlenen ‘Bitcoin’in Taht Oyunları’ konulu konferansa katılan dijital para birimi Bitcoin’in Kurucu Direktörü Jon Matonis, “Bitcoin, para basmak için kurallara ihtiyaç duyulmadığını ispat etti. Bireyler, ülkeler ve mali egemenliğin sağlanması için faydalı. Yakında Merkez Bankaları bitcoine dayalı varlıkları temin etmek için rekabet etmeye başlayacak. Günümüzde ve gelecekte dolar ve euro’nun önemi azalacak. 50 yıl içinde euro gibi bir para birimi kalmayacak” dedi.

Haberin Devamı

‘En güvenli helikopter’

GYRO Türk adı verilen ve üstü açık helikopter olarak hayata geçirilen araç da etkinlikte katılımcıları karşılıyor. Proje sahibi Cem Aydemir, ‘dünyanın en güvenlilerinden’ olan sistemle aracın oldukça ilgi gördüğünü aktarıyor.

Eski köye yeni icat